x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 8.300 de copii romani infiati in SUA

8.300 de copii romani infiati in SUA

19 Mai 2004   •   00:00

Din 1989 incoace, 8.300 de copii din Romania au fost adoptati de familii din SUA. Dezvaluirea apartine cotidianului american USA Today, ai carui reporteri au venit in Romania pentru a se interesa de controversata problema a adoptiilor internationale.

LAVINIA TUDORAN

In plina dezbatere a proiectului noi legi a adoptiilor, dar si dupa un scandal urias in care Bucurestiul a fost prins intre ciocan si nicovala, dupa ce a blocat adoptiile internationale, presa de peste Ocean acorda din nou o atentie speciala copiilor orfani din Romania. De data aceasta, prestigiosul cotidian american USA Today si-a trimis gazetarii la Bucuresti, impreuna cu un grup de familii din SUA care au infiat deja orfani sau care asteapta, fara prea multa speranta, sa adopte un copil din Romania.

PRIMII. Este si cazul familiei Clark, care vrea sa-l ia in America pe micutul Vasile si se teme ca noua lege va fi aprobata inainte de semnarea tuturor documentelor privind adoptia. In situatia familiei Clark se afla multe cupluri din SUA. Insa, americanii sunt totodata primii la numarul de copii infiati din Romania de la caderea lui Ceausescu incoace. Nu mai putin de 8.300 de prichindei au fost adoptati de familii din SUA, dupa ce in intreaga lume au fost difuzate imaginile de cosmar din orfelinatele romanesti, scrie USA Today.

CORUPTIE SUBTILA. Desi americanii, in frunte cu administratia de la Washington, se impotrivesc noii legi, care, practic, va interzice adoptiile internationale, romanii sustin ca ea trebuie aprobata si pusa in practica. Acesta pentru ca este singurul mod prin care se va pune capat coruptiei, vanzarilor de copii si exploatarii acestora. „La noi, coruptia a devenit subtila", a explicat seful cancelariei premierului, Alin Teodorescu.

Comisia juridica a Camerei dezbate adoptiile

Proiectul de lege privind regimul juridic al adoptiilor a fost adoptat de plenul Senatului la 11 martie 2004. Aproape o luna mai tarziu, la 15 aprilie, proiectul a fost inregistrat la Biroul Permament al Camerei Deputatilor. La 20 aprilie, proiectul de lege a primit aviz favorabil, consultativ, doar de la Comisia pentru drepturile omului. De aici, proiectul a plecat la Comisia juridica unde urmeaza sa i se intocmeasca raport. Nu se stie insa cand ii va veni randul pe ordinea de zi pentru ca la comisia juridica s-au strans o multime de proiecte cerute de Uniunea Europeana. (Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: observator