x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 80% dintre români declară că se vor prezenta la vot în noiembrie

80% dintre români declară că se vor prezenta la vot în noiembrie

19 Oct 2008   •   00:00

Peste 80% dintre alegători s-ar putea prezenta la urne la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, organizate, pentru prima oară, în România, în sistem de vot uninominal.



Potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, 55% dintre persoanele intervievate au declarat că vor merge cu siguranţă la vot pe 30 noiembrie, iar 26,4% dintre respondenţi au susţinut că probabil vor merge să îşi exprime opţiunea de vot la scrutinul parlamentar. Doar 6,2% dintre români susţin că 'sigur nu' vor merge la urne, iar 7,1% 'probabil nu' vor merge să îşi exprime opţiunea electorală. Un procent de 5,3% dintre români nu ştiu dacă vor merge sau nu să voteze.

După cum relevă datele cercetării, pentru 42,5% dintre respondenţi în campania electorală vor conta cel mai mult programele pe care le promovează candidaţii, iar pentru 40% dintre alegători - calitatea candidaţilor şi doar pentru 10% dintre români partidele pe care candidaţii din colegiile uninominale le reprezintă. Mai mult de jumătate dintre respondenţi (50,1%) şi-ar dori ca în campania electorală pentru parlamentare să fie dezbătute cel mai mult problemele de interes naţional. Un procent de 43% dintre intervievaţi sunt de părere, în schimb, că cel mai mult ar trebui să se dezbată, în campanie, problemele de interes local.

Cu două săptămâni înainte de începerea campaniei electorale, potrivit datelor sondajului, larga majoritate - peste 95% - a celor chestionaţi nu ştiu care sunt candidaţii nominalizaţi de principalele partide: PSD-PC, PNL şi PD-L. Sondajul a fost realizat în perioada 1-11 octombrie, pe un eşantion de 1.468 de persoane de peste 18 ani, în 101 de oraşe şi sate din întreaga ţară. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a României, cu o eroare de plus minus 2,5%.
Agerpres

×
Subiecte în articol: romania