x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A fost descoperită crucea de rugăciune şi binecuvîntare a părintelui Arsenie Boca

A fost descoperită crucea de rugăciune şi binecuvîntare a părintelui Arsenie Boca

02 Sep 2015   •   13:57
A fost descoperită crucea de rugăciune şi binecuvîntare a părintelui Arsenie Boca

Crucea de rugăciune şi binecuvîntare a părintelui Arsenie Boca a fost descoperită la Braşov, în Biserica „Sfînta Treime“ din Şchei, acum câteva zile, de către preşedintele Fundaţiei „Dacia“, Liviu Pandele, în timp ce făcea o documentare pe teme istorice alături de preotul prof. dr. Nicu Aurelian Reit.

Este chiar crucea cu care Arsenie Boca, cel supranumit Sfîntul Ardealului, îi binecuvînta pe credincioşi şi a stat ascunsă aproape şapte decenii. A stat 69 de ani chiar în altarul bisericii, însă nimeni n-a văzut-o.

Crucea era deteriorată şi, la prima vedere, părea doar un vechi obiect bisericesc, dar semăna izbitor cu cea pe care o ţinea la piept părintele Arsenie Boca, aşa cum se vede într-o fotografie păstrată în arhiva bisericii, potrivit monitorulexpres.ro.


Foto: Bogdan Bălaş

Cu certitudine, crucea de argint a stat la pieptul părintelui Arsenie Boca atunci când a oficiat slujba de resfinţire a bisericii din Şchei. Mărturie stă fotografia datată 15 septembrie 1946, găsită şi ea tot din întâmplare, în arhivele bisericii.

„Este crucea cu care El binecuvînta şi care apare menţionată în istoriografii. Este aceeaşi cruce la care se ruga atunci când apărea şi dispărea inexplicabil“, crede Liviu Pandele.

Chiar şi după restaurare, crucea continuă să emane un miros puternic de mir. Nu e o cruce obişnuită, cum nici cel care o ţinea în mâini atunci când se ruga n-a fost un om obişnuit. Minunile părintelui Arsenie Boca sunt legate de această cruce, pe care gardienii din temniţa unde a fost azvârlit n-au reuşit să i-o confişte.

De-acum încolo, artefactul va sta în altarul lăcaşului din Braşov, oraşul în care Sfântul Ardealului a pătimit de pe urma prigoanei comuniste.


×
Subiecte în articol: arsenie boca cruce schei brasov sfanta treime