x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A început exerciţiul multinaţional „Saber Guardian 2019”

A început exerciţiul multinaţional „Saber Guardian 2019”

03 Iun 2019   •   13:33
A început exerciţiul multinaţional „Saber Guardian 2019”
Sursa foto: Spc. Craig Carter/Training Support Activity Europe

Ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional „Justice Sword 2019”, conexat cu exerciţiul „Saber Guardian 2019” (SG19), s-a derulat, astăzi, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, din judeţul Galaţi, precizează un comunicat dat publicității de către biroul de informare şi relaţii publice al Diviziei 2 Infanterie „Getica”, gazda aplicaţiei militare.

La eveniment a participat comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Gheorghiţă Vlad, care a declarat că acest exerciţiu reprezintă un vârf al pregătirii profesionale în cadrul activităţilor cuprinse în planul de instruire al Forţelor Terestre Române pe anul 2019.

În același timp, el a precizat că, în cadrul exerciţiului, vor fi executate o gamă largă de acţiuni în context multinaţional, interarme şi întrunit. Între aceste acțiuni figurează „exerciţii de conducere a focului, manevre şi trageri reale cu tehnica de luptă a unităţilor participante la exerciţiu, evacuare medicală şi asistenţă medicală primară operaţională”, menționează comunicatul.

Comandantul a urat bun venit partenerilor americani şi a mulţumit pentru implicarea în cadrul exerciţiului, care nu este doar un eveniment de instruire, ci și un exerciţiu multinaţional cu rezultate reale în privința întăririi interoperabilităţii şi încrederii reciproce între partenerii alianţei.

De altfel, ceremonii de deschidere ale exerciţiului multinaţional SG19 au avut loc simultan în cinci locaţii din ţară, unde se vor desfăşura principalele activităţi: Cincu, Borduşani, Babadag, Smârdan, Râşnov.

Exerciţiul are ca principal obiectiv evidenţierea coeziunii, unităţii şi solidarităţii statelor partenere şi aliate, în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special printr-o mobilizare rapidă şi concentrare a forţelor în timp scurt, oriunde în Europa.

Activităţile de instruire în comun din România includ exerciţii tactice de stat major, cu trageri de luptă, forţări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a unităţilor şi secvenţe cu specific medical.

Pentru eficientizarea activităţilor de instruire în context internaţional, SG19 este conexat cu o serie de exerciţii naţionale şi multinaţionale, numărul total de militari participanţi ridicându-se la aproximativ 13.500, din 15 ţări aliate şi partenere (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina şi SUA), dintre care 7.600 de militari români. SUA participă la „Saber Guardian 2019” cu circa 5.400 de militari. 

Programul de instruire multinaţională „Saber Guardian” s-a organizat anual, din 2013 până în 2017, fiind găzduit, prin rotaţie, de Bulgaria, România şi Ucraina. Începând cu anul 2017, „Saber Guardian” este un exerciţiu bienal.

SG19 este inclus în Programul exerciţiilor întrunite ale Comandamentului Forţelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creşterii interoperabilităţii la nivel întrunit şi multinaţional cu forţele naţiunilor aliate şi partenere

×
Subiecte în articol: MApN