x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A îngheţat Bâlea!

A îngheţat Bâlea!

de Sorin Anghel    |    30 Oct 2009   •   00:00

Pământul s-a albit din nou în staţiunile de pe Valea Prahovei. Ninsorile au căzut la altitudini mari, dar stratul de zăpadă este insuficient de gros pentru sporturile de iarnă.

De la Sinaia şi până la Predeal a nins mărunt, astfel că s-a depus un strat de zăpadă gros de 1-2 centimetri. Cel mai mult a nins la Azuga, acolo unde în zona staţiei superioare a telegondolei vântul a viscolit zăpada şi s-au format troiene. Este prea puţin totuşi pentru schi sau snowboard. De altfel, în această perioadă încă se mai efectuează lucrări la amenajarea domeniului schiabil. Autorităţile din Azuga au în derulare un proiect de montare a instalaţiei de zăpadă artificială pe toată Pârtia Sorica.

Lucrarea este finanţată de Ministerul Turismului şi trebuie finalizată până la începutul sezonului de schi. Planul a bătut pasul pe loc din cauza faptului că fostul primar al staţiunii prahovene, Alexandru Debreţi, cel care deţine o pârtie şi un teleschi la poalele Munţilor Baiului, a făcut o adresă autorităţilor centrale prin care cerea sistarea lucrărilor. Fostul edil din Azuga şi-a motivat gestul prin faptul că pârtiile sunt deja dotate cu instalaţii de zăpadă artificială. Debreţi nu a precizat însă că acest lucru este valabil doar pentru partea de jos a fiecărei piste. Ninsoarea nu a îngreunat circulaţia pe DN 1.

PROBLEME PE TRANSFĂGĂRĂŞAN
Pământul a mai fost acoperit de zăpadă şi în Poiana Braşov, dar şi la Bâlea Lac, acolo unde apa din lacul situat la peste 2.000 de metri altitudine a îngheţat. Turiştii care vor să traverseze munţii pe Transfăgărăşan trebuie să ştie că pe cea mai înaltă şosea din România se circulă cu dificultate. A mai nins uşor şi pe Valea Jiului, acolo unde stratul de zăpadă are o grosime de 2-3 centimetri.

WEEK-END RECE
Vremea va fi una urâtă în acest sfârşit de săptămână, cu scăderi de temperatură de la o zi la alta. Azi, maximele vor fi cuprinse între 8°C şi 12°C, iar minimele între -1°C şi -7°C, mai scăzute în zonele depresionare din Transilvania. Ploile vor fi prezente în Oltenia şi Muntenia, unde temperaturile sunt mai ridicate. Mâine, maximele vor scădea până la 9°C, iar minimele vor atinge -9°C. Va ninge doar la munte şi în Moldova. Luni, minimele vor coborî până la -10°C, iar ploile se vor opri. În Capitală, maximele vor fi în scădere, ajungând de la 10°C azi şi până la 6°C luni. Nici la capitolul minime nu stăm bine, acestea fiind de -5°C.

×
Subiecte în articol: meteo