x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit cântăreața franceză Patachou, la 96 de ani

A murit cântăreața franceză Patachou, la 96 de ani

01 Mai 2015   •   18:06
A murit cântăreața franceză Patachou, la 96 de ani

Patachou, una din vocile inconfundabile ale muzicii franceze de după război, care a avut un celebru cabaret în Montmartre înainte să se lanseze pe scenă, a murit joi, la 96 de ani, a anunțat familia, citată vineri de AFP.


Pe numele său real Henriette Raugon, Patachou, născută în 10 iunie 1918 la Paris, a murit acasă, la Neuilly, înconjurată de familie, a spus AFP fiul său, Pierre Billon.

Fiică de meșteșugar, mai întâi dactilografă și apoi funcționară la o uzină, ea a preluat în 1948, alături de soțul ei, Jean Billon, conducerea unui cabaret-restaurant în Montmartre, pe care l-a transformat repede într-unul din cele mai căutate cluburi pariziene. În "La Patachou" au debutat mulți artiști, printre care Jacques Brel sau Georges Brassens, artista interpretând cu ultimul, în duet, "Maman, papa". Și Hugues Aufray și Michel Sardou au cântat pe scena cabaretului, care și-a închis porțile în anii 1970. Și Edith Piaf a trecut prin renumitul club, spune fiul lui Patachou, amintindu-și de numeroasele cravate tăiate care decorau cabaretul. "Mama le tăia cravatele celor care nu se purtau cum trebuie", a povestit el, citat de Agerpres.

Susținută de Maurice Chevalier, Patachou a urcat apoi ea însăși pe scenă, cu un repertoriu inspirat din viața de zi cu zi ("La complainte d ela Butte", "Gamin de Paris"). Interpretată cu o voce răgușită și caldă, piesa "Bal chez Temporel" a devenit celebră, la fel ca "La Bague a Jules" sau "Toutes les femmes de mon mari". A cântat și în străinătate — Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Brazilia — și a avut mici roluri în filme ("Franch Cancan" de Renoir și "Napoleon" de Guitry, în 1954).

Patachou a revenit pe scenă la Paris în 1966, la cabaretul "La Tete de l'art" și apoi la restaurantul din Turnul Eiffel, punând ulterior capăt carierei de cântăreață și începând una de actriță de cinema, din 1980, televiziune și teatru, încheie AFP. vocile inconfundabile ale muzicii franceze de după război, care a avut un celebru cabaret în Montmartre înainte să se lanseze pe scenă, a murit joi, la 96 de ani, a anunțat familia, citată vineri de AFP.




×
Subiecte în articol: Patachou