x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit Cristian Paţurcă

A murit Cristian Paţurcă

18 Ian 2011   •   16:32
A murit Cristian Paţurcă
Sursa foto: Aurelian Dumitrescu/

147123-foto-aurelian-dumitrescu.jpg"Mai bine haimana, decât trădător/ Mai bine huligan, decât dictator/ Mai bine golan, decât activist/ Mai bine mort, decât comunist."

Ieri, "Golanul" Cristian Paţurcă a încetat din viaţă. A fost găsit fără suflare de proprietarul garsonierei în care artistul locuia cu chirie, a de­clarat pentru Mediafax Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 De­­cembrie. Paţurcă su­ferea de tu­berculoză, anul trecut fiind internat la Spitalul "Victor Babeş".

"Regret enorm moartea colegului nostru Cristi Paţurcă, cel care a consacrat «Imnul Golanilor» ca o emblemă a Pieţei Universităţii", a declarat pentru Agerpres Teodor Mărieş.

Paţurcă şi-a dus cu demnitate crucea, nu a vrut să fie compătimit de nimeni. Anul trecut, la 21 decembrie, şi-a lansat la Preoteasa albumul "Tu eşti iarna". Ştia că sfârşitul este aproape şi voia să nu rămână dator cu acest ultim album. 

La 25 de ani, copilul teribil al Pieţei Universităţii – km 0 al zonei libere de comunism – cânta cu o teribilă convingere împotriva sistemului. A fost vedeta celui mai lung "spectacol" din istoria României, care în fiecare seară aduna peste 30.000 de "generatori de tulburări în societate", pe scurt – golani. "Nu trebuia să fiu atât de naiv. Dar de unde să fi ştiut eu cum să-mi gestionez viaţa? Nu exista o reţetă", declara Paţurcă în urmă cu ceva timp.

Era un artist liber-profesionist care s-a luptat demn cu sărăcia. La 45 de ani ajunsese doar o umbră.
"Libertatea o aveam, n-am ştiut ce să facem cu ea. Dacă m-aş întoarce în timp, aş face la fel. Aş încerca însă să evit boala. Îmi pare rău că în ’90 n-am luat un Kalaşnikov şi să-i împuşc pe toţi cei din frunte... Am fost un naiv, am crezut în nişte idealuri... Am făcut revoluţia boschetarilor. Asta am ajuns, un boschetar! Exact aşa să scrieţi!", declara Paţurcă într-un interviu.

Anul trecut primise certificatul de revoluţionar din partea secretarului de stat pentru problemele revoluţionarilor, Adrian Nicolaescu. "Am aşteptat atâţia ani de zile acest certificat de revoluţionar şi în sfârşit, acum, s-a făcut dreptate. Ei nu au făcut decât să aplice legea. Este puţin paradoxal că ajungi într-o ţară când trebuie să vină cineva ca legea să se aplice. Este inadmisibil."

Am mai pierdut un simbol... "A fost odată ca-n poveşti, a fost în România/ O gaşcă mare de golani ce-au alungat sclavia/ Noi nu ne-am confundat nicicând cu oamenii de bine/ Numiţi şi neocomunişti cu fără de ruşine. Mai bine haimana, decât trădător/ Mai bine huligan, decât dictator/ Mai bine golan, decât activist/ Mai bine mort, decât co­munist"...

Cristian Paturca a lasat cu limba de moarte sa fie incinerat, iar cenusa sa-i fie împrastiata peste Piata Universitatii. Artistul era divorţat de 10 ani, iar fiul sau se afla in grija mamei. Membrii Asociatiei 21 Decembrie se vor ocupa de funeralii.

×
Subiecte în articol: cristian paturca