x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit Geo Costiniu. Actorul avea 63 de ani

A murit Geo Costiniu. Actorul avea 63 de ani

12 Noi 2013   •   12:39
A murit Geo Costiniu. Actorul avea 63 de ani

Geo Costiniu a încetat din viaţă, noaptea trecută, la vârsta de 63 de de ani. Geo Costiniu era actor al Teatrului Odeon din Capitală.

Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, a declarat că Geo Costiniu a fost un mare artist, un om bun şi un coleg minunat.

"Era suferind. A fost un mare artist, un om bun şi un coleg minunat, care s-a îmbolnăvit. (...) A murit săptămâna trecută Dana Comnea, la New York, şi acum moare Geo Costiniu. Era un coleg minunat şi uite că boala l-a învins", a spus Dorina Lazăr, pentru Mediafax.

"Din păcate, a avut o mare suferinţă care s-a dublat pentru că fusese părăsit. A fost un actor foarte deosebit, dar a avut o viaţă zbuciumată şi necazuri care l-au luat dintre noi", a declarat Dorel Vişan, la Antena3.
_________________________

Citiţi şi:

Geo Costiniu: "Ce mai vreau de la viaţă? Încă un şpriţ!"
A fost comparat mereu cu Alain Delon. Dacă viaţa nu i-ar fi întors spatele, poate că acum, biografia actorului din Clanul Sicilienilor ar fi început aşa: "Alain Delon, acest Geo Costiniu al francezilor..."
_________________________
Comparat cu Alain Delon, Costiniu a jucat de-a lungul carierei în peste zece filme şi în câteva zeci de piese de teatru, majoritatea pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, pe care îl numea "teatrul său de suflet". În ultimii ani, Geo Costiniu a avut probleme de sănătate. Ultimul spectacol în care a putut fi văzut a fost "Marchizul de Sade", pe scena Teatrului Odeon.

Geo Costiniu s-a născut la 23 aprilie 1950. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) în 1973, își construiește cariera actoricească fie pe scena Teatrului Giulești/Odeon (din 1974), fie în cinematograf sau televiziune, unde se impune, prin jocul său în registrul tragi-comic, ca o figură aparte în galeria actorilor de film de la noi. Între 1973-1974 a fost actor al Teatrului Național din Iași, unde a jucat în spectacolele 'Poveste de iarnă', de W. Shakespeare și în 'Istoria hieroglifică', adaptare de Cătălina Buzoianu.

Debutul în televiziune a fost la vârsta de opt ani, când a fost cooptat de un regizor în urma unei serbări școlare. Câțiva ani mai târziu, la 14-15 ani, juca la Casa Studenților, unde evolua pe lângă studenții la Teatru. În anul III de facultate a fost distribuit într-un spectacol care se juca la Cassandra cu studenții de anul IV, "Șeful sectorului suflete", avându-l ca profesor pe Octavian Cotescu.

Debutul pe o scenă profesionistă l-a avut pe scena Teatrului Bulandra, când era student în anul IV, într-o piesă regizată de Liviu Ciulei. De-a lungul carierei sale a avut peste 400 de reprezentații.

Din filmografia sa amintim: "Parașutiștii" (1972), "Septembrie" (1977), "Ora zero" (1979), "Un oaspete la cină" (1986), "De ce are vulpea coadă?"(1988), "Întâmplări cu Alexandra" (1989), "Patul conjugal" (1992), "Neînvinsă-i dragostea" (1993).

La Teatrul Odeon a jucat în numeroase piese — 'Carlo contra Carlo', 'Iarna când au murit cangurii', 'Omul care a văzut moartea', 'Zodia Gemenilor', 'Bărbierul din Sevilla', 'Patima roșie'—, precum și în spectacolele 'Cartofi prăjiți cu orice' (regia Alice Barb) și 'Marchizul de Sade' (regia Beatrice Rancea).

×
Subiecte în articol: a murit geo costiniu geo costiniu