x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radu Florescu, profesorul care l-a făcut faimos pe Vlad Ţepeş în America, a murit la 88 de ani

Radu Florescu, profesorul care l-a făcut faimos pe Vlad Ţepeş în America, a murit la 88 de ani

20 Mai 2014   •   15:35
Radu Florescu, profesorul care l-a făcut faimos pe Vlad Ţepeş în America, a murit la 88 de ani

Radu Florescu, istoricul român care a devenit faimos în 1972 prin cartea sa, "În căutarea lui Dracula" a murit duminică, în Franţa, la vârsta de 88 de ani, în urma unei pneumonii.

Florescu a scris zeci de cărţi şi esee despre Vlad Ţepeş, precum şi despre personajele fantastice din folclorul românesc. Radu Florescu este cunoscut în special în SUA, fiind cel care a popularizat legătura dintre personajul literar Dracula, din romanul omonim al lui Bram Stoker şi domnitorul valah.

Cărţile sale au fost traduse în 15 limbi.

În 1986, profesorul Florescu a fondat un centru de cercetare a istoriei din Europa de Est la Boston College, oferind numeroase burse pentru studenţii români.

Fostul ambasador SUA în România, Jim Rosapepe, s-a numărat printre studenţii profesorului Florescu.

"Nimeni nu a educat mai mulţi americani despre România decât a făcut-o profesorul Florescu. Am avut norocul de a fi unul dintre studenţii săi", a spus acesta.

Născut la Bucureşti, în 1925, Radu Florescu a emigrat în Marea Britanie la 13 ani, unde tatăl său era ambasador. A fost bursier la Universitatea Oxford, emigrând ulterior în SUA, în oraşul Boston.

Casa Regală a României a oferit condoleanţe familei lui Florescu.

"Prin opera sa, profesorul Florescu a construit o punte între România şi Statele Unite, oferind istoriei României un strop de universalitate", se arată în mesajul Casei Regale. 

×
Subiecte în articol: radu florescu vlad tepes dracula