x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A obosit sa mai spere

A obosit sa mai spere

07 Feb 2004   •   00:00

O persoana responsabila, dedicata muncii, cu copii si familie, cu capul pe umeri, o luptatoare - acestea sunt cuvintele care o descriu pe Petrinela Craciun, medic specialist psihiatru la Policlinica Turda. Cu atat mai greu devine de imaginat tabloul din casa acesteia, de joi dimineata, cand fiul ei a gasit-o spanzurata, fara a fi lasat nici un bilet prin care sa-si explice gestul final.

"Am colaborat cu ea 10 ani, decesul ei a venit ca un soc, ca un fulger. Toata viata ei a fost o luptatoare, dar in ultima vreme a obosit si a incetat sa mai spere", declara medicul Vasile Grumaz. Intotdeauna in discutiile ei vorbea despre copilul pe care trebuia sa il calauzeasca in viata, declara si Rodica Cosma, medic psihiatru, care nu isi poate inchipui ce a determinat-o sa recurga la acest gest. Maria Onis, care se ocupa de Subcentrul Antidrog Turda, cu care Petrinela Craciun colabora de doi ani, este si ea socata: "In ultima vreme parca nu era ea... Dar vestea e teribila si greu de acceptat". Supozitiile sunt multe: probleme financiare, lehamite fata de sistemul sanitar din Romania, perspective sumbre la serviciu, unde i se puneau bete in roate, probleme familiale... Toate acestea nu sunt insa suficient de puternice pentru a dobori un om asemeni Petrinelei Craciun, un model in lumea medicala turdeana si clujeana, implicata in numeroase proiecte comunitare si umanitare.

Drama specialistului
Petrinela Maria Craciun s-a nascut la Turda, acum aproape 48 de ani. Divortata, se ocupa singura de cresterea baiatului ei de 14 ani, ajutandu-i in acelasi timp si pe parintii ei, ambii pensionari, cu care locuia. Ultimul Revelion l-a petrecut in spital, alaturi de tatal sau, internat pentru un preinfarct. Acesta sa fi fost evenimentul care i-a declans at starea de depresie in care cazuse in ultima perioada? La fel de bine ar putea sa fi fost specializarea de acum un an facuta in Belgia, dupa care s-a intors in tara plina de entuziasm fata de cele vazute si plina de pesimism fata de realitatea din sistemul sanitar din Roma nia. Policlinica Turda, aflata in prag de privatizare, se scalda intr-o lipsa de bani crunta. De altfel, Petrinela Craciun nu-si primise inca salariul pe luna decembrie. Nu este usor de imaginat deziluzia unui medic specialist care pune suflet in ceea ce face sa vada ca eforturile sale sunt sortite esecului, din cauza lipsei de resurse. In plus, ea era cunoscuta si ca un medic "cu gura mare", care spunea de multe ori lucruri care nu erau pe placul conducerii din lumea medicala turdeana.

Un model de implicare
In randul colegilor ei se bucura de mult respect. Pentru ca era o luptatoare, colegii au ales-o, in toamna anului trecut, in Adunarea Generala a Colegiului National al Medicilor din Romania, fiind singurul cadru medical turdean din acest for. Era si membra a Consiliului Judetean al Colegiului Medicilor Cluj. O foarte buna specialista, pentru Petrinela Craciun munca nu insemna doar lucrul mecanic in spital, pe banda rulanta. Ea a fost primul om aflat intr-o functie de raspundere care a recunoscut consumul drogurilor la Turda!
In ciuda comunicatelor oficiale ale Politiei si ale lumii medicale turdene, care minimalizau acest fenomen, ea a spus lucrurilor pe nume si a declarat de multe ori presei ca numarul dependent ilor de alcool si droguri din Turda, in randul tinerilor, este in continua crestere.

Luptand impotriva consumului de droguri
Nu s-a rezumat doar la declaratii seci, ci s-a implicat in activitatea Subcentrului Antidrog Turda, creat la sfarsitul lunii aprilie 2002. A organizat intalniri cu elevi, parinti, reprezentanti ai administratiei locale si ONGurilor turdene, medici psihologi si consilieri educationali din institutiile de invatamant din localitate si massmedia, la care a vorbit despre constientizarea si prevenirea pericolului pe care il reprezinta consumul de droguri, mai ales in randul adolescentilor.

In conflict cu conducerea spitalului
In cadrul unei conferinte de presa organizate in noiembrie anul trecut, ea a acuzat faptul ca, in Spitalul Municipal Turda, bolnavii si medicii riscau sa se imbolnaveasca din cauza frigului, pentru ca directorul institutiei s-ar fi angajat sa reduca cheltuielile cu 50%. A urmat o dezmintire data de conducerea spitalului, dar afirmatiile Petrinelei Craciun au fost confirmate ulterior si de catre consilierul local Radu Martian. Dupa acest incident, doctorita a fost auzita adesea spunand ca se fac presiuni asupra ei, fiindu-i chiar teama ca va fi data afara, pentru ca nu a tacut din gura. Ea s-a plans chiar ca i s-ar fi taiat, drept pedeapsa, garzile pe care le facea la Cluj-Napoca, foarte bine platite, si acum se gandea chiar sa-si deschida un cabinet particular. (ORIANA TZELMAN - Cluj-Napoca)

×
Subiecte în articol: observator turda