x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A revenit şef peste pădurile mureşene, deşi a fost trimis în judecată de DNA

A revenit şef peste pădurile mureşene, deşi a fost trimis în judecată de DNA

de Veronica Micu    |    15 Ian 2009   •   00:00
A revenit şef peste pădurile mureşene, deşi a fost trimis în judecată de DNA

Anton Dogaru, unul dintre cei patru directori ai Direcţiei Silvice Mureş trimişi în judecată de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu, a fost numit interimar pe postul de director general al direcţiei. Dosarul în care acesta este acuzat nu a ajuns încă la faza de audiere a inculpaţilor, deşi data trimiterii în judecată a fost octombrie 2007.



Postul de director general la Direcţia Silvică Mureş a devenit vacant ca urmare a retragerii fostului şef, Cristian Chirteş, care a fost ales, în decembrie anul trecut, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş. Drept urmare, Anton Dogaru a fost numit, ieri, interimar pe acest post, informează Mediafax. Dogaru fusese, în perioada conducerii lui Chirteş, director comercial la Direcţia Silvică Mureş. Reprezentanţii Tribunalului Mureş au declarat că dosarul DNA în care figurează ca inculpat şi Dogaru nu a ajuns încă la faza de audiere a inculpaţilor, deşi data trimiterii în judecată a fost octombrie 2007. Un termen în acest dosar a avut loc recent, fiind invocate de către apărătorii inculpaţilor o serie de excepţii de neconstituţionalitate, Tribunalul Mureş respingând sesizarea respectivă. Împotriva acestei decizii, însă, s-a făcut recurs, motiv pentru care dosarul urmează să fie trimis la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Dogaru, acuzat de mită şi abuz în serviciu

Procurorii din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Mureş - Biroul Teritorial Târgu Mureş, au dispus, în octombrie 2007, trimiterea în judecată a patru directori de la Direcţia Silvică Mureş, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, pentru o pagubă de peste 95.000 de euro. Este vorba de Anton Dogaru, director la Direcţia Silvică Târgu Mureş, acuzat de săvârşirea a cinci infracţiuni de luare de mită şi pentru abuz în serviciu, Tudor Valeriu Herlea, director tehnic la Direcţia Silvică Târgu Mureş, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, Felician Cotyso Străuţ, director comercial la Direcţia Silvică Târgu Mureş, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, Teodor Biscoş, director economic la Direcţia Silvică Târgu Mureş, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. În acelaşi dosar mai sunt acuzaţi Vasile Nistor, tehnician silvic la Direcţia Silvică Târgu Mureş, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, Alexandru Pumnuţ, director general la SC TM GIP Târgu Mureş, pentru dare de mită, Mihail Sandor, administrator la SC Fune Serv Târgu Mureş, tot pentru dare de mită şi George Andrei Dinea, administrator la SC Creative Art Sântana de Mureş, pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită.
Din probele administrate de DNA, în faza de urmărire penală, anchetatorii au stabilit că, în perioada 1999-2002, cu prilejul unor lucrări de modernizare şi reabilitare a sediului din Tîrgu-Mureş al Direcţiei Silvice Mureş, cei patru directori, cu responsabilităţi de conducere şi control, au primit diferite foloase materiale pentru înlesnirea obţinerii contractelor de către mai multe societăţi comerciale. Atribuirea lucrărilor s-a făcut direct sau prin selecţii formale, fiind încălcate prevederile achiziţiile publice.

Recompense "grase"

Conform rechizitoriului, Anton Dogaru a încredinţat în mod direct societăţii Nuova Citta executarea lucrărilor de proiectare pentru modernizarea şi reabilitarea sediului Direcţiei Silvice Mureş. În schimbul acestei favorizări, societatea i-ar fi efectuat proiectul unei case unifamiliale care urma să fie construită în Tîrgu- Mureş. În continuare, Anton Dogaru este acuzat că a favorizat o altă societate comercială, SC Tektura SRL, tot prin încredinţarea directă, fără selecţie de oferte, a lucrărilor de “urmărire a execuţiei şi asistenţă tehnică”, deşi exista anterior un contract semnat cu o societate de proiectare pentru această lucrare. În schimb, Tektura i-a întocmit lui Anton Dogaru documentaţia pentru obţinerea certificatului de urbanism şi a oferit consultanţă cu privire la amenajarea faţadei pentru noua reşedinţă a acestuia, aflată la vremea aceea în faza de proiect. În aceeaşi manieră, SC Funeserv SRL a primit lucrarea de confecţionare a unor uşi la noul sediu al Direcţiei Silvice Mureş, alte trei contracte fiindu-i atribuite agentului economic prin organizarea unor selecţii de oferte formale. În schimbul acestor favoruri, Anton Dogaru ar fi beneficiat de foloase materiale în valoare de peste 190 milioane ROL. Acordarea în mod direct către SC Creative Art SRL a lucrărilor privind instalaţiile electrice de la sediul Direcţiei Silvice, potrivit rechizitoriului, a fost recompensată prin executarea lucrărilor de încălzire centrală, apă, canal, la reşedinţa în construcţie a directorului de direcţie, Anton Dogaru. Diferenţa dintre valoarea lucrării şi suma facturată a fost de peste 53 milioane ROL. Şi, în fine, prin acordarea în antrepriză a lucrărilor de modernizare a sediului Direcţiei Silvice Mureş în valoare de aproape 4 miliarde ROL către SC TM GIP SA, în baza unei selecţii formale de oferte, Dogaru a obţinut confecţionarea în atelier şi montarea la faţa locului a armăturii metalice pentru locuinţa acestuia.


×