x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A şaptea zi de proteste. Jandarmii au periat zona Universitate-Romană. Locuitorii strigă din balcoane: "Nu daţi în copii!"

A şaptea zi de proteste. Jandarmii au periat zona Universitate-Romană. Locuitorii strigă din balcoane: "Nu daţi în copii!"

19 Ian 2012   •   17:52
A şaptea zi de proteste. Jandarmii au periat zona Universitate-Romană. Locuitorii strigă din balcoane: "Nu daţi în copii!"

UPDATE 23:43 - Bilantul confruntarilor dintre protestatari si fortele de ordine se ridica la 48 de persoane retinute.

UPDATE 23:40 - Jandarmii au incercat sa urce in duba un manifestant vizibil ranit. Au urmat scene dramatice. Omul s-a agatat de piciorul unui scutier. Militarii nu au stiut cum sa reactioneze, incurcati de camerele de televiziune care transmiteau in direct. Tanarul a fost, finalmente, salvat de un echipaj SMURD, care l-a transportat la spital.

UPDATE 23:25 Locuitorii din zona au iesit la balcoane si striga catre jandarmi: "Nu dati in copii!".

Prinsa in inclestarea dintre jandarmi si protestatari, o femeie a fost ranita cu scutul de un jandarm. Ea a fost transportata la spital.

UPDATE 23:20 Zeci de manifestanti sunt retinuti si urcati in dube. Trei dube au plecat in tromba spre sectii de politie. Jandarmii au cerut jurnalistilor prezenti sa asigure un perimetru de siguranta de 10 metri fata de dispozitivele lor de interventie.

UPDATE 23:10 Vanatoare de manifestanti de-a lungul bulevardului Magheru. Lanturi de jandarmi alearga cupa oameni spre Piata Romana.

UPDATE 22:52 - Jandarmii au ocupat intreaga piata, iar manifestantii sunt fugariti de grupuri de scutieri pe strazile laturalnice

UPDATE 22:51 - Jandarmii au intrat in forta in mijlocul protestatarilor, atacand din doua directii, dinspre Piata Universitatii si Piata Romana

UPDATE 22:49 - Jandarmii au inlaturat gardurile care ii separau de protestatanti si inainteaza spre mijlocul pietii. Se arunca spre fortele de ordine cu diferite obiecte, sticle si pietre

UPDATE 20:52 - In piata si-a facut aparitia un protestatar care are mainile incatusate si poarta o masca care-l infatiseaza pe Traian Basescu.

UPDATE 20:38 - Ioan Dascalu (secretar de stat in MAI): "Jandarmeria si Politia nu vor interveni in forta atata timp cat persoanele din Piata Universitatii vor manifesta pasnic.

Facem apel la persoanele din piata sa se se manifeste civilizat si pasnic.

UPDATE 19:51 - Membrii galeriilor echipelor de fotbal au aprins torte. Scandeaza "Cine nu sare/ Ori este gabor, ori e prost de moare!", "Basescu, la puscarie!", "Jos Basescu!"

UPDATE 19:45 Emotiile sunt mari in Piata Universitatii. Un barbat a izbucnit in plans la vederea unui cersetor, amestecat in multime: "Uita-te cum a ajuns. Crezi ca el a vrut sa ajunga asa? Imi vine sa-mi dau cu pumnii in cap cand vad asta", a izbucnit omul. Un altul tinea telefonul mobil in aer, ca sa auda si interlocutorul rumoarea: "Uite si tu ce atmosfera e aici", a spus pe urma.
Printre protestatari a trecut si o octogenara, in baston. "N-am iesit pe 22. Am iesit acum sa vad cum a fost", a spus ea.
Lumea sta in continuare pe bulevard. Se scandeaza mai putin, dar se fac multe poze si filme cu telefonul si se discuta aprins evenimentele. Multi asculta fascinati cantecele galeriei.

UPDATE 19:35 9.000 de oameni in Piata Universitatii, conform Jandarmeriei

UPDATE 19:21 - Cinci protestatari au fost retinuti de catre jandarmi, care au gasit asupra lor sticle incendiare si arme albe.

UPDATE 19:18 - Un manifestant a intins pe carosabil doua drapele tricolore, in fata cordonului de jandarmi. Dupa ce s.a asezat in genunchi in fata lor, rostit un juramant de credinta si le-a sarutat.

UPDATE 19:15 - Suporterii galeriilor echipelor de forbal bucurestene s-au delimitat de restul manifestantilor, nu au patruns pe carosabil si scandeaza la unison, de pe trotuarul din fata Facultatii de Geografie, lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale.

UPDATE 19:14 - O alta pancarta afisata de manifestanti: "EBA, tatal tau nu vrea sa vorbeste cu noi!". Manifestantii sositi in piata de la demonstratia de la Arcul de Triumf nu poarta steaguri de partid sau bannerele acestora.

UPDATE 19:11 - Ludovic Orban a fost respins din nou de protestatarii prezenti in Piata Universitatii, politicianul parasind piata sub protectia jandarmilor.

UPDATE 19:03 - Efectivele de jandarmii au primit ordin sa-si puna castile de protectie. Corespondentii jurnalul.ro din zona relateaza ca au sesizat ca jandarmii incarca lansatoarele de grenade lacrimogene.

UPDATE 18:51 - Carosabilul din Piata Universitatii a fost ocupat de revolutionari. In piata se afla circa 2.000 de manifestanti. Nu exista lideri de opinie sau o tribuna de la care sa se sustina discursuri publice.

Cordoanele de jandarmi s-au desfasurat de-a lungul bulevardului, blocand accesul protestatarilor catre mijlocul intersectiei.

UPDATE 18:44 - Cordonul de jandarmi de pe Magheru a fost rupt de catre protestatari. Au aparut deja primele imbranceli intre manifestanti si fortele de ordine. In acest moment, in Piata Universitatii se afla cateva mii de oameni

UPDATE 18:29 - A fost oprita circulatia si pe Bd-ul Magheru, pe sensul catre Piata Universitatii.

UPDATE 18:05 - Doua elicoptere ale Politiei survoleaza zona Universitate.

UPDATE 17:35 In jur de 500 de oameni, majoritatea veniti de la mitingul USL, dar si persoane venite pe cont propriu sunt in Piata Victoriei, in fata Guvernului. Oamenii agita steaguri tricolore si striga: "Jos Basescu" si "Iesi afara, javra ordinara".

O parte a plecat deja spre Piata Universitatii. In coloanele care se vor alatura protestelor de la Universitate sunt si membri ale galeriilor de fotbal din Bucuresti, care striga scandari specifice.

UPDATE 17:14 Crin Antonescu: Nu vom promite sume de bani, dar promitem cinste, pricepere si cuviinta
"Noi, Opozitia, nu promitem acum si nu vom promite nici la alegeri ceea ce stim ca nu vom putea face peste noapte. Nu vom promite mari sume de bani, nu vom promite dublari de salarii. Ceea ce promitem sunt cinste, pricepere si cuviinta".

"Tara este acum ocupata de o Putere care nu mai are legitimitate, si acestei puteri ii spun: pe noi nu ne puteti extermina, nu ne puteti cumpara, nu ne mai puteti pacali. (...) Intre noi si voi nu mai poate exista niciun compromis. Domnule presedinte Traian Basescu, ultimul presedinte comunist prin trecut si apucaturi, pleaca! Domnule Emil Boc, ultimul premier comunist prin trecut si apucaturi, pleaca! Domnilor pedelisti, udemeristi si tradatori, plecati!"

"Poate voi singuri veti putea schimba Puterea, fara noi. Poate noi vom putea schimba Puterea, fara voi, dar si pentru noi, si pentru voi, romani si unii si altii, oameni care vrem o tara normala, nu se poate pune problema sa schimbam puterea, ci sa schimbam Romania, iar Romania n-o putem schimba decat impreuna".

"Domnilor de la Politie, nu suntem cateva sute, suntem milioane pentru ca noi suntem in strada si in numele vostru, al celor care stati in casa".

"Ne mint pe toti ca nu se pot face anticipate si ca dureaza trei luni. Eu le spun azi, impreuna cu colegii mei, in numele opozitiei politice - maine parlamentarii USL isi dau demisia impreuna cu parlamentarii actualei puteri si avem alegeri anticipate. Daca accepta alegeri anticipate sa vina sa isi dea demisia impreuna cu noi si atunci avem in maximum 90 de zile, dar se poate si in 30 si 45, alegeri anticipate".

UPDATE 17:09 - Victor Ponta: Romanii nu sunt viermi. Un lucru ne uneste pe toti. Si acela este "Jos Basescu". Ani de zile. Nu mai e vorba despre o batalie intre Putere si Opozitie, ci una intre Basescu si romani. In acest moment, conducatorii romanilor sunt dusmanii romanilor. Anul acesta este sfarsitul lui Basescu. Doamne Ajuta!

UPDATE 17:04 - Manifestantii au spart cordonul de jandarmi de la Piata Victoriei si se indreapta dezordonat catre Piata Universitatii. Traficul a fost deja blocat in Piata Victoriei.

Vezi aici imagini cu manifestantii din Piata Victoriei

UPDATE 17:02 -Daniel Constantin: "USL cere demisia acestor hoti care ne conduc azi!"
"USL, odata ce ajunge la guvernare, ii va ancheta conform legilor din Romania pe toti cei care astazi v-au impiedicat sa veniti in Bucuresti. Vom demara si vom constitui comisii de ancheta pentru toti care astazi, si ma refer la sefii Politiei Romane, la sefii Jandarmeriei, la sefii Autoritatii Rutiere Romane, care astazi v-au impiedicat prin toate mijloacele nedemocratice. De asemenea, cei care au gestionat in mod incorect criza pe care am avut-o la Piata Universitatii cred ca si pentru ei va veni vremea sa plateasca".

"90% din romani urasc acest regim. Dragoste cu dea sila nu se poate. Mai devreme sau mai tarziu presedintele va pleca, depinde de dansul cum va pleca - pe cale terestra sau pe cale aeriana. Singurul lucru bun pe care il mai poate face aceasta Putere este sa isi dea demisia", a declarat liderul PC Daniel Constantin.

UPDATE 17:01 Daniel Constantin: Fiecare zi in plus petrecuta de Basescu la Cotroceni si de Boc la Palatul Victoriei va amplifica ura romanilor fata de acest regim.

Vremea dialogului a trecut. Singurul lucru bun pe care poate sa-l faca acest regim este sa-si dea demisia.

Mesajul meu catre romani este: Sunteti multi. Dragi romani, schimbarea se produce. Participati la aceasta schimbare.

UPDATE 17:00 - Doua femei au lesinat in timpul protestelor de la Arcul de Triumf, fiind scoase din multime si transportate la ambulante.

UPDATE 16:56 - Remus Oprea: "Demonstratia de la Piata Universtatii este civica si asa trebuie sa ramana."

UPDATE 16:43 - Discursurile politicienilor de pe scena sunt acompaniate, periodic, de scandari precum: "Jos Basescu" si "Anticipate, nu comasate". Scandarile sunt, insa, inregistrate si difuzate la boxele prin care se aud vorbitorii.
Dupa o vreme s-a renuntat, insa, la scandarile inregistrate, pentru ca se scanda si din multime. Oamenii mai striga, insa si: "Vrem paine" sau "Ne e foame".

UPDATE 16:38 - Gheorghe Zamfir: "Satana este Dumnezeul acestei Puteri, Lucifer".

UPDATE 16:35 - In timpul disscursului senatorului PNL Mircea Diaconu, multimea a scandat "Vrem anticipate, nu comandate!"

UPDATE 16:28 - Un elicopter teleghidat cu patru elice a cazut in capul manifestantilor de langa Arcul de Triumf. Elicopterul, cam de 60 de centimetri in diametru, era teleghidat de un tanar, care pana la incident era privit cu simpatie. Acesta a gresit, insa, manevrele de pilotare, iar aparatul a cazut de la cinci metri altitudine direct in capetele manifestantilor. Nimeni nu a fost ranit. Tanarul si-a recuperat aparatul, si-a cerut scuze si a disparut in multime.

UPDATE 16:25 - La miting si-au facut aparitia liderii opozitiei, Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin, primiti cu urale de protestatari.

UPDATE 16:23 - Aparitia lui Radu Mazare, inconjurat de un grup de tineri cu berete rosii, este intampinata cu urale de oamenii prezenti la manifestatie.
In continuare li se solicita manifestantilor sa se incoloneze la capatul dinspre Piata Victoriei, pentru ca zona dinspre Arcul de Triumf este mult prea aglomerata.

UPDATE 15:48 - Organizatorii sustin ca la miting participa 15.000 de persoane din provincie, 3.000 din Bucuresti, iar alti 2.500 de la filialele din tara sunt pe drum. A sosit si Radu Mazare, cu "beretele rosii".

UPDATE 15:48 - Politia Locala a Sectorului 1 are probleme cu oamenii care continua sa vina la miting si care s-au blocat intre gardurile de protectie prin care trebuie sa treaca. Problema e ca oamenii ajung chiar langa scena unde se vor tine discursurile, zona deja foarte aglomerata. Se face apel la oameni sa elibereze trotuarele pentru ca nou-venitii sa poata trece si sa se incoloneze la capatul dinspre Piata Victoriei a adunarii. Intre timp, se pare ca in multime sunt si grupuri turbulente. Jandarmii vorbesc prin statii despre un grup de zece persoane care trebuie izolat.

UPDATE 15:20 - Potrivit Jandarmeriei Bucuresti, in Piata Universitatii sunt aproximativ 200 de persoane, in timp ce la Arcul de triumf s-au adunat in jur de 4.000 de oameni.

UPDATE 15:07 - Bulevardul Kiseleff s-a umplut deja de lume, pana in apropiere de Muzeul Taranului Roman, insa lumea continua sa vina. Pentru a nu deranja circulatia de pe alte artere, Politia Rutiera a montat doua randuri de garduri despartitoare printre care trec noii veniti. Sunt aglomerate si Parcul Herastrau si tufele de langa stadionul de rugby, din apropiere, unde oamenii cauta locuri pentru urinat.

UPDATE 14:45 - Lista vorbitorilor la mitingul USL:

16:35 - Mircea Diaconu, senator PNL
16:45 - Gheorghe Zamfir, muzician
16:55 - Sorin Rosca Stanescu, jurnalist
17:10 - Daniel Constantin, presedinte PC
17:25 - Victor Ponta, presedinte PSD
17:40 - Crin Antonescu, presedinte PNL

UPDATE 14:32 - Cateva sute de persoane s-au strans la Arcul de Triumf, la mitingul organizat de USL. Oamenii au steaguri steaguri si pancarte pe care scrie "Un pitic si cu un chior si-au batut joc de popor", "Basescu, nu uita, Romania nu te vrea", "Vointa poporului, demisia dictatorului", "Basescu - PDL, datorii, hotie, someri, saracie", "Suntem cetateni, nu viermi" sau "Alegeri anticipate".

La fata locului, sunt jandarmi care asigura un culoar de urgenta care a fost solicitat de catre comisia de la Primaria Capitalei care a acordat aprobarea pentru miting.

In fata sediului USL de la Arcul de Triumf a inceput montarea unei scene, unde urmeaza sa vorbeasca liderii USL si reprezentanti ai societatii civile.

In acest moment, circulati pe Bd. Kiseleff este intrerupta. Persoanele sosite la miting nu poarta insemne ale partidelor din USL, unii dintre acestia avand doar banderole galbene (culoarea PNL) pe brat.

UPDATE 14:15 - Zeci de autocare cu protestatari au ajuns in Bucuresti. Autocarele sunt tinute de fortele de ordine la intrarile din Capitala, pentru a fi aduse in coloana spre centru.

UPDATE 14:00 - Cateva zeci de oameni s-au strans in zona Arcului de Triumf, dar si in Piata Universitatii, a saptea zi consecutiv, pentru a protesta. Oamenii sustin ca sunt nemultumiti de nivelul de trai, de Guvernul Boc si de masurile de austeritate.

In Piata Arcului de Triumf sunt asteptati sa vina peste 10.000 de oameni care vor lua parte la mitingul organizat de USL. La protest vor lua parte sustinatori din Cluj, Vrancea, Suceava, Mures, Sibiu, Hunedoara, Botosani, Satu Mare, Bihor, Buzau, Prahova si Alba.

Actiunea de protest a USL, denumita "MITING PENTRU LIBERTATE", la care sunt asteptate sa participe 10.000 de persoane, incepe la ora 15:30, la Arcul de Triumf, de unde manifestantii pleaca in mars pe Soseaua Kiseleff, pana in apropierea sediului Guvernului, unde raman pentru miting pana la 18:00.


Sute de oameni din toata tara, membrii ai unor partide politice, au plecat spre Capitala pentru a participa la mitingul organizat de USL. Peste o suta de persoane au plecat cu trei autocare din Timisoara catre Capitala. Oamenii sunt hotariti ca daca cei de la conducerea tarii nu fac nimic pentru ca ei sa o duca mai bine, sa ii forteze prin actiunile lor de protest.

Citeste si Mitingul USL va da peste cap traficul in Capitala. Vezi rutele ocolitoare

Si aradenii sunt hotãrati sã sustinã protestele de la Bucuresti. Cateva sute de oameni s-au imbarcat cu noaptea-n cap in autocare, sau trenuri si au plecat spre Bucuresti. Oamenii spun ca nu vor renunta la proteste decat atunci cand Guvernul si presedintele Traian Basescu vor pleca de la conducerea tarii.

Aproape 600 de persoane din Alba vor participa la mitingul de protest organizat de USL, majoritatea fiind membri sau simpatizanti ai PNL din judet, in timp ce filiala PSD se va alatura protestelor de pe plan local. Din Covasna va veni o delegatie de 30 de membri ai PNL, din Prahova peste 1.500 de membri si simpatizanti PNL si PSD din Prahova vor participa la mitingul din Bucuresti, iar Brasovul va participa cu 500 de membri PNL din Brasov si cateva sute de revolutionari.

Din Buzau vor veni aproximativ 700 persoane, membri PNL si PC, din Bihor si Satu Mare vin peste 300 de membri ai organizatiilor PNL, iar din Botosani, aproape 200 de membri ai PNL Botosani si 30 de militari din Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate si in Retragere vor merge la miting.

PNL Suceava va trimite peste o suta de persoane, PNL si PC din Mures vor avea cate 150 de reprezentanti, iar liderul PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, a declarat ca aproximativ trei sute de persoane din cadrul organizatiei vor participa la protestul de la Arcul de Triumf.

Iasiul va trimite 400 de membri PNL si PC, Timisul aproximativ o suta de persoane, in timp ce Clujul "pune la bataie" peste 500 de membri ai USL, majoritatea de la PNL.

Partidul National Liberal, cel care a cerut autorizarea protestului, a anuntat ca la marsul si mitingul care au loc astazi vor participa 10.000 de persoane din Bucuresti si din provincie.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a facut un apel catre romani sa se alature "mitingului pentru libertate" si a asigurat ca, desi si liderii opozitiei "sunt departe de a fi perfecti", au un angajament pentru Romania, pentru a o transforma intr-o tara a oamenilor demni si liberi.

"Mergem impreuna in aceasta formula a USL pana la capat, insemnand schimbarea lui Traian Basescu, a lui Emil Boc si a PDL, si dupa aceea vom merge impreuna. Am propriile mele opinii si retineri pe care mi le exprim intre colegii mei, la fel fac si ei cu mine, dar suntem impreuna", a declarat ieri Victor Ponta, care a precizat ca are "niste retineri" in legatura cu acest miting.

Autocarele care ii vor aduce pe protestatarii din provincie vor intra in Capitala intre orele 14.30 si 15.30, prin cinci puncte, respectiv: DN 1 - Fantana Miorita; DN 2 - Soseaua Colentina (Parc Plumbuita); autostrada A1 - Bulevardul Iuliu Maniu, in dreptul Metro Militari; autostrada A2 - in dreptul Real Pallady; DN 5 - Giurgiului. Participantii vor fi adusi cu autocarele pana pe Bulevardul Kiseleff, pe tronsonul cuprins intre strada Docentilor si Piata Arcul de Triumf.

Traficul rutier va fi restrictionat intre orele 14:00 si 19:00 pe Soseaua Kiseleff, intre Piata Arcului de Triumf si Piata Victoriei, precum si pe strazile care intersecteaza artera respectiva, exceptie facand Bulevardul Ion Mincu, care va fi inchis gradual, in functie de numarul de participanti.

Banda a IV-a de pe Soseaua Kiseleff, respectiv partea stanga a sensului de mers spre Piata Victoriei, va fi ramane libera, fiind banda de urgenta pentru autospecialele de salvare, pompieri, structuri MAI, care vor folosi mijloace de sonorizare. De asemenea, este interzisa blocarea accesului auto si pietonal la institutiile din zona.

Administratia Strazilor si Politia Locala Sector 1 vor monta garduri pentru a marca zonele cu restictii de circulatie care intersecteaza Soseaua Kiseleff, iar in principalele intersectii vor fi jandarmi si politisti. Fortele de ordine vor asigura securitatea participantilor. (V.M.)

×