x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aberaţie judiciară în cazul uciderii lui Marian Cozma. Unul dintre ucigaşi, Sztojka Ivan, ar putea fi eliberat din închisoare în mai puţin de patru ani

Aberaţie judiciară în cazul uciderii lui Marian Cozma. Unul dintre ucigaşi, Sztojka Ivan, ar putea fi eliberat din închisoare în mai puţin de patru ani

de Istvan Deak    |    29 Apr 2012   •   14:28
Aberaţie judiciară în cazul uciderii lui Marian Cozma. Unul dintre ucigaşi, Sztojka Ivan, ar putea fi eliberat din închisoare în mai puţin de patru ani

Unul dintre ucigasii lui Marian Cozma, Sztojka Ivan, are sanse mari sa fie eliberat in mai putin de patru ani. Informatia detinuta de Jurnalul National este confirmata de surse judiciare de la Budapesta. Vineri, Curtea de Apel Gyor a decis sa reduca sentintele inculpatilor implicati in injunghierea handbalistului roman Marian Cozma. Astfel, condamnati la inchisoare pe viata de Judecatoria Veszprem, lui Nemeth Gyozo si Raffael Sandor li s-a redus pedeapsa la doar 18 ani, in timp ce lui Sztojka Ivan i-a fost redusa de la 20 la doar opt ani. "Conform legislatiei in vigoare in Ungaria, din pedeapsa dictata de Curtea de Apel se scade perioada petrecuta in inchisoare pe durata procesului, iar din anii ramasi, pedeapsa poate fi scurtata cu o treime. Astfel, avand in vedere ca cei trei inculpati au ispasit deja trei ani si aproape trei luni, ei pot fi eliberati pentru buna purtare astfel: Nemeth Gyozo si Raffael Sandor in 10 ani, iar Sztojka Ivan in patru ani sau chiar mai putin', sustin surse judiciare. Judecatorul Nagy Zoltan a injumatatit practic pedepsele dictate la Veszprem (principalii inculpati ar fi putut fi eliberati abia dupa 35 de ani) pe motiv ca faptele si gradul de vinovatie au fost incadrate eronat. Desi avocatii apararii cereau suspendarea pedepselor in acest caz si trimiterea dosarului inapoi la judecatorie, alta decat cea din Veszprem, judecatorul a decis ca nu se impune o astfel de masura.

"Instanta a respectat litera legii'
Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Gyor a precizat ca, in ciuda reactiilor dure ale opiniei publice, instanta a respectat litera legii. "Suntem constienti ca reducerea pedepselor dictate la Veszprem in cazul Cozma deranjeaza simturile justitiare ale opiniei publice, insa Curtea de Apel a dictat pedepsele respectand incadrarea corecta a faptelor. Actele de injunghiere comise de Raffael Sandor si Nemeth Gyozo au fost reactii instinctive si nu a existat premeditare. In astfel de cazuri pedeapsa maxima este de 20 ani, iar instanta a dictat 18. In cazul lui Sztojka Ivan s-a ajuns la concluzia ca el nu a participat la crima si a fost acuzat doare de lovituri cauzatoare de moarte, primind pedeapsa de opt ani. Cu siguranta opinia publica s-a asteptat la sentinte mai dure, dar noi trebuie sa respectam legile in vigoare, independente de orice latura subiectiva', a declarat Ferency Tamas. Conform cotidianului ungar Blikk, Curtea Suprema de Justitie a dispus alcatuirea unei comisii care sa analizeze sentintele definitive dictate de Curtea de Apel Gyor.

"Ne-au scuipat in fata'
Liderul ligii suporterilor echipei MKB Veszprem, Remport Csaba, care a fost in localul Patriota in noaptea crimei, a declarat pentru Magyar Hirlap ca fanii nu se pot impaca cu sentinta dictata la Gyor. "Suntem socati si consternati. Am avut incredere in justitia ungara, insa traim o mare deziluzie. Ne simtim ca si cum ne-au scuipat in fata. Motivarea sentintei este cel putin nesimtita. Am luat in calcul sa organizam un mars de protest, insa noi nu primim autorizatie nici macar pentru o comemorare, asa ca cel mai bine este ca aceia care sunt in masura sa caute toate posibilitatile legale ca nu acesta sa fie finalul cazului Cozma. Cum sa acceptam ca oamenii acestia au ucis un om, joaca cativa ani sah in inchisoare si apoi sunt liberi? Am discutat cu jucatorii, este o deziluzie totala si in randul lor'.

Hunyadfalvi Akos, unul dintre procurorii care s-a ocupat de caz, a precizat: "Legea nu ne permite sa facem recurs la aceasta decizie. Din punctul meu de vedere, demersul judiciar de la Veszprem, atat la incadrarea faptelor cat si la dictarea sentintelor, a fost cel corect. Curtea de Apel Gyor a interpretat intr-o maniera noua cum s-au petrecut faptele in acea seara. Parerea mea este ca incadrarea corecta ar fi trebuit sa ramana crima cu premeditare, de aceea sentinta dictata la Gyor trebuia sa fie alta'.

Clubul MKB Veszprem ia atitudine
Conducerea clubului la care a evoluat Marian Cozma, MKB Veszprem, a dat un comunicat prin care sustine ca va apela la toate metodele legale pentru inasprirea pedepselor dictate in cazul Cozma. "Conducerea clubului MKB Veszprem, ca si jucatorii si suporterii echipei, se declara profund consternati de decizia Curtii de Apel Gyor de a diminua substantial pedepsele principalilor trei vinovati in cazul handbalistului Marian Cozma, injunghiat mortal in fata localului Patriota din Veszprem la data de 9 februarie 2009. Decizia definitiva este inacceptabila si intolerabila si contrazice asteptarile noastre de la justitia ungara. Ni se urca sangele la cap cand ne gandim ca unul dintre criminali va fi liber in mai putin de doi ani (n.r - Antalik Laszlo, a carui pedeapsa a fost redusa de la doi ani si opt luni la doar doi ani). Motivarea sentintei este inexplicabila. Actiunile brutale si nemotivate ale criminalilor au costat viata lui Marian Cozma, l-au nenorocit pe viata pe Ivan Pesic, si l-au lasat aproape orb pe Zarko Sesum, insa au scapat aproape nepedepsite. Clubul nostru va recurge la toate demersurile legale posibile ca vinovatii sa plateasca pentru faptele lor. Suntem datori victimelor, familiilor si constiintei noastre', se arata in comunicatul dat publicitatii de clubul de handbal MKB Veszprem.

Ce pregateste avocatul familiei
Avocatul familie Cozma, Helmecy Laszlo, a adaugat: "Sunt de acord cu judecatorul intr-un singur punct, cand spune ca viata unui om nu se poate masura in ani de inchisoare. Curtea de Apel a schimbat incadrearea faptelor, ceea ce a avut urmarea directa o reducere a pedepselor, insa asta nu a schimbat cu nimic evenimentele din acea noapte. Din punctul meu de vedere, a existat premeditare. Din acest moment, noi ne vom axa pe procesul intentat inculpatilor la Tribunalul Budapesta, unde cerem despagubiri financiare de 70 de milioane de forinti. Prima infatisare va avea loc pe 4 iunie. De altfel, vom urmari si ce sentinte va dicta Judecatoria Veszprem in dosarul de ultraj, deschis in urma evenimentelor din acea noapte, acolo fiind vorba de 27 de invinuiti'. Verdictul urmeaza sa fie anuntat in jurul datei de 25 mai.

Avocatul lui Raffael Sandor, Tuza Peter, a punctat: "Curtea de Apel a stabilit foarte corect ca nu a fost vorba de nici o intentie, nu a existat premeditare. Raffael Sandor si prietenii lui nu au vrut sa omoare pe nimeni. Incadrarea faptelor a fost gresita, la fel si pedepsele dictate la Veszprem. Curtea de Apel a stabilit ca au existat erori de procedura, insa a admis ca Judecatoria Veszprem le-a corectat, aspect cu care nu sunt tocmai de acord Aceasta este decizia definitiva si trebuie sa o acceptam. Intr-un astfel de caz, in care vorbim de decesul unui om, avocatul apararii trebuie sa aiba decenta sa nu faca comentarii daca este multumit de ceea ce a atins in acest caz. De aceea, eu nu mai doresc sa fac nici un fel de comentarii pe marginea acestui caz'. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×