x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ABERAŢIILE DEMOCRAŢIEI LA FĂGET / Primar de avarie

ABERAŢIILE DEMOCRAŢIEI LA FĂGET / Primar de avarie

de Mircea Opris    |    09 Ian 2009   •   00:00
ABERAŢIILE DEMOCRAŢIEI LA FĂGET / Primar de avarie

Conducerea primăriei din oraşul timişean Făget a ajuns pe mâinile Valentinei Sita, secretarul instituţiei, după ce primarul ales Dorel Covaci a devenit deputat în Parlamentul României, iar viceprimar nu există încă din luna mai 2008.



Prefectura Timiş a recurs la această soluţie de avarie din cauza consilierilor locali ai celor trei partide, care îşi dispută de mai bine de jumătate de an funcţia de viceprimar.

În urma primarului Dorel Covaci au rămas doar posterele din campania electorală pentru alegerile parlamentare. Scaunele de primar şi cel de viceprimar sunt goale, iar frâiele primăriei au ajuns să fie ţinute de o domnişoară de 43 de ani. Valentina Sita lucrează în primărie încă din 1978, iar din 1993 este secretarul instituţiei. Cu alte cuvinte, ea este primar, viceprimar şi secretar al primăriei din oraşul Făget. Dar cum s-a ajuns aici?

SITUAŢIE DE RĂS
Edilul Dorel Covaci, ajuns deputat de Timiş, tocmai a fost eliberat de prefect din funcţie. Apoi, de la alegerile locale din vara lui 2008 şi până acum, consilierii locali de la Făget s-au tot certat şi nu au reuşit să îşi desemneze un viceprimar, astfel că postul era oricum  liber. În acest moment, oamenii s-au trezit că nu are cine să le conducă oraşul. Reprezentanţii Prefecturii Timiş au citit cu atenţie legile şi au stabilit că următorul pe listă înainte de a se organiza alegeri anticipate este... secretarul primăriei, adică domnişoara Valentina Sita. "E o situaţie aparte. Prin dispoziţia primarului, am preluat doar unele prerogative, cele mai urgente, cum ar fi cea de ordonator de credite. Primarii şi viceprimarii sunt cu politica, eu sunt doar cu aplicarea legii. Unii se bucură, alţii mă hulesc. Pot să spun că, în acest moment, sunt ca şi cafeaua 3 în 1. Sunt şi primar şi vice şi secretar. Se vor organiza alegeri anticipate în cel mult 90 de zile şi atunci Făgetul va avea un nou primar", a declarat Valentina Sita.

HAOS ADMINISTRATIV
Situaţia pare incredibilă în localitatea Făget. La mai mult de jumătate de an după alegerile locale, oraşul nu are viceprimar. Culmea, după alegerile parlamentare, şi-a pierdut şi primarul... La ultima şedinţă de consiliu local, încă primarul Dorel Covaci nici măcar nu s-a sinchisit să mai pună pe ordinea de zi problema alegerii unui viceprimar. Acum, Dorel Covaci este deputat şi a spus adio primăriei fără regrete, dar şi fără soluţii. Problemele au apărut din cauza celor trei partide politice care au oameni în consiliul local. La ultimele alegeri locale, PSD a obţinut doar 7 posturi de consilieri şi, pentru prima oară după 1990, nu şi-a mai putut impune viceprimarul. Alături de cei 7 social-democraţi există 6 consilieri de la PD-L şi 2 de la PNL. Au încercat la 7 sau 8 şedinţe să numească, prin vot secret, un viceprimar, însă cum nici un consilier nu şi-a trădat partidul, nimeni nu a întrunit jumătate plus unu din voturi.

TREI PROFESORI PENTRU PRIMĂRIA FĂGET
În realitate, la Făget, nici un partid nu şi-a putut impune viceprimarul fără a beneficia de măcar un vot de la adversari. Liberalii, chiar dacă aveau doar doi consilieri, voiau, pe fondul scandalului PSD-PD-L, să prindă postul de viceprimar. În plină criză a învăţământului, pentru postul de viceprimar la Făget se luptă trei profesori: pesedistul Ion Mureşan, profesor de geografie şi fost viceprimar, dar şi doi profesori de matematică, democrat-liberalul Marcel Avram şi liberalul Titu Dobândă. Foarte probabil, cei trei vor candida acum pentru postul de primar la Făget.

×
Subiecte în articol: observator primar viceprimar făget