x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vin notele de plată. Jandarmeria pierde primul proces cu cetăţenii agresaţi aiurea la protestele din Piaţa Universităţii

Vin notele de plată. Jandarmeria pierde primul proces cu cetăţenii agresaţi aiurea la protestele din Piaţa Universităţii

de Cristian Ionescu    |    21 Ian 2013   •   15:42
Vin notele de plată. Jandarmeria pierde primul proces cu cetăţenii agresaţi aiurea la protestele din Piaţa Universităţii

Acțiunile Jandarmeriei din Piata Universității au fost extrem de dure, pe toată perioada protestelor de anul trecut. Oamenii care au îndrăznit să-și exprime nemulțumirea în mod public, fața de sistemul Băsescu, s-au trezit cu amenzi usturătoare pentru tulburarea liniștii publice sau obligați să viziteze secțiile de poliție din tot Bucureștiul, unde au fost tratați ca niște criminali de ultimă speță. În urma abuzurilor, mai multe persoane au dat în judecată Jandarmeria și au făcut plângeri penale.

Diana Iftodi este posesoarea primei decizii de sancționare în Instanță a Jandarmeriei în cazul protestelor din Piața Universității. Ca urmare a plângerii depuse de domnișoara Iftodi la Judecatoria Sectorului 1 București, Jandarmeria a fost obligată la plata unei despăgubiri de 5.000 de lei și la anularea amenzii emise.

“Eu mă aflam acolo numai pentru a filma protestele”, arată Iftodi în plângerea depusă la instanță. “Menționez că nicio clipă nu am scandat nimic în acea seară. După câteva minute petrecute la Fântână m-am îndreptat spre Pasajul pietonal. Aproape de intrarea în Facultatea de Geografie, manifestanții, care nu mai scandau nimic de câteva minute și plecaseră spre Pasaj, au fost înconjurați de 4-5 jandarmi. M-am întors să filmez. După câteva zeci de secunde, cu rapiditate, a venit un căpitan de jandarmi echipat de luptă, cu armură și a încercat să-mi smulgă aparatul de filmat din mană. Aceste relatari sunt confirmate de declarația martorului”, relatează persoana agresată.

Protestele din seara respectivă erau îndreptate împotriva unui anume căpitan Cașcaval Dumitru, care, cu o zi înainte, ridicase mai mulți protestatari pentru că au mers în grup să depună un memoriu la Ministerul de Interne, în atenția ministrului Ioan Rus.



Căpitanul Cașcaval nu este străin opiniei publice, acesta fiind cel care, făcându-i-se observație că nu protestează nimeni a încuviințat acest lucru, dar a precizat că: “protestul poate fi și prin NON-actiune', lovind în logică și bun simț, bulversând audiența. Explicația halucinantă a capitanului de jandarmi a fost imortalizată în imagini și publicată pe jurnalul.ro. Întrebat ce presupune un protest de genul celui menționat, căpitanul Cașcaval a refuzat să explice. Mai mult, în procesele verbale întocmite de subordonații căpitanului Cașcaval în seara respectivă, se specifică, cu un analfabetism feroce, faptul că nu au existat martori, deoarece “la momentul constatării era lipsa traficului în acea zonă'.




×