x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Accesul la educaţie pentru copiii dezavantajaţi

Accesul la educaţie pentru copiii dezavantajaţi

de Diana Scarlat    |    26 Noi 2009   •   00:00

Peste 60.000 de copii din grupuri dezavantajate vor beneficia de un program de incluziune socială finanţat din fonduri Phare. În cadrul programului "Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate" s-a desfăşurat şi o campanie de sensibilizare a populaţiei la problemele copiilor proveniţi din minorităţi marginalizate de societate.



391 de şcoli-pilot, din 36 de judeţe aflate în zonele dezavantajate, au fost implicate în programul Phare "Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate". Fiecare dintre instituţiile de învăţământ beneficiază de dotări şi lucrări de reabilitare pentru a putea oferi elevilor un mediu şcolar mai atractiv. În aceste şcoli-pilot au beneficiat de educaţie incluzivă peste 60.000 de copii proveniţi din comunităţi dezavantajate. Dintre aceştia, 10.000 au fost readuşi pe băncile şcolii după ce o abandonaseră.

EDUCAŢIA INCLUZIVĂ.
576 de formatori din toate cele 41 de judeţe şi din Bucureşti pot susţine activităţi de formare în educaţia incluzivă, metode active de predare-învăţare, dezvoltare de curriculum şi implementare de programe de sprijin. Programele locale de formare au fost acreditate şi s-au desfăşurat în toate judeţele, la acestea participând 7.815 cadre didactice. Casele Corpului Didactic vor continua derularea cursurilor acreditate. Printre acţiunile programului se numără "Şcoala de după şcoală" şi "Grădiniţe de vară", derulate intensiv, înainte de începerea şcolii, pentru copiii care nu au frecventat grădiniţa. Aceste programe se desfăşoară în 36 de judeţe şi au înregistrat o rată bună de participare. Liliana Preoteasa, coordonatorul Unităţii de Implementare a Programului şi director general în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că 395 de mediatori au beneficiat de programe specifice de formare şi acreditate, iar 113 tineri romi au fost calificaţi să predea limba romani. Iniţiatorii proiectului spun că implentarea acestuia a crescut numărul copiilor şi tinerilor care se autoidentifică drept aparţinători ai etniei rome. În cele mai multe din şcolile înscrise în program lucrează mediatori şcolari, iar într-un număr mare de unităţi de învăţământ se studiază limba romani.

×
Subiecte în articol: scoala