x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Achim Irimescu: “Proiectele europene s-ar putea bloca, din lipsa banilor la buget”

Achim Irimescu: “Proiectele europene s-ar putea bloca, din lipsa banilor la buget”

de Diana Scarlat    |    20 Noi 2012   •   17:38
Achim Irimescu: “Proiectele europene s-ar putea bloca, din lipsa banilor la buget”

Proiectele cofinanţate prin fonduri europene s-ar putea bloca din cauza lipsei banilor pentru cofinanţare, la bugetul de stat. Problema nu este reprezentată de sumele alocate de UE, ci de creşterea sumelor care ar trebui să reprezinte cofinanţarea de la bugetul de stat, a declarat astăzi Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

“Faptul că procentul de 85%, alocat de UE, va scădea la 75%, atrage după sine o cofinanţare mai mare din partea statului român, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor ne-a anunţat deja că nu sunt bani la buget. Ca urmare, deşi măsura ar putea avea impact pozitiv asupra economiei României, în final, bugetul de stat nu va avea de unde să asigure cofinanţarea, iar proiectele se vor bloca. În privinţa bugetului agricol, în perioada următoare România va pierde aproximativ 3 miliarde de euro din cauza propunerii de reducere a procentelor”, a declarat secretarul de stat, prezent, astăzi, la Conferinţa Naţională de Evaluare Intermediară a proiectului “Împreună pentru dezvoltarea dialogului social în România”, organizată de Confederaţia Sindicală Naţională “Meridian”, împreună cu Federaţia Agricultorilor “Fermierul”. Irimescu a  mai explicat că problema fondurilor europene nu este reprezentată de scăderea procentuală decât în măsura în care cofinanţarea de la bugetul de stat nu  se va putea face, ceea ce ar putea bloca proiectele şi pe viitor.

Proiectul “Împreună pentru dezvoltarea dialogului social în România” este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi urmăreşte asigurarea unui cadru pragmatic de dezbatere şi dialog social între reprezentanţii administraţiei publice şi partenerii sociali, cu scopul valorificării experienţei acumulate şi stabilirii direcţiilor de acţiune pentru atingerea obiectivelor propuse prin proiect.

Pe parcursul celui de-al doilea an de implementare, proiectul a urmărit dezvoltarea competitivă a dialogului social în România, dezvoltarea capacităţii interne a organizaţiilor beneficiare ale proiectului, colaborarea cu alţi parteneri sociali din toate regiunile de dezvoltare ale României, pentru intensificarea contribuţiei acestora la dialogul social şi reprezentarea sindicală, pentru promovarea dezvoltării durabile şi coeziunii sociale la nivel naţional şi îmbunătăţirii rezultatelor dialogului social, cu deosebire în mediul rural.

×
Subiecte în articol: proiecte europene bani buget achim irimescu