x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acordarea cetăţeniei romăne/ Cererea, şi prin mandatar

Acordarea cetăţeniei romăne/ Cererea, şi prin mandatar

de Violeta Fotache    |    07 Sep 2007   •   00:00

Potrivit noilor modificări legislative, cererea pentru acordarea cetăţeniei romăne sau de redobăndire a ei se formulează in limba romănă, se adresează Comisiei pentru cetăţenie şi, insoţită de actele care dovedesc indeplinirea condiţiilor legale, se depune personal la sediul Ministerului Justiţiei, Direcţia Cetăţenie.

Un mare pas inainte este faptul că cererea poate fi depusă şi prin mandatar cu procură specială şi autentică, in cazuri temeinic justificate. Persoanele cu domiciliul sau reşedinţa in străinătate pot depune această solicitare la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale Romăniei, cererile lor urmănd să fie inaintate de indată Comisiei pentru cetăţenie.

Interviul necesar pentru a verifica dacă solicitanţii cunosc limba romănă şi Constituţia ţării va fi organizat intr-un termen ce nu va depăşi şase luni de la momentul in care s-a stabilit că petiţionarul indeplineşte condiţiile legale pentru a primi cetăţenia.

O nouă cerere de acordare sau de redobăndire a cetăţeniei romăne poate fi făcută după un an de zile de la data respingerii cererii anterioare.



Ordonanţă de urgenţă

Pentru modificarea şi completarea legii cetăţeniei romăne nr. 21/1991, republicată


Avănd in vedere necesitatea asigurării celerităţii in procesarea numărului extrem de mare de cereri de acordare, respectiv redobăndire a cetăţeniei romăne,

Luănd in considerare emiterea unui ordin al ministrului Justiţiei prin care acesta să constate indeplinirea condiţiilor pentru acordarea, redobăndirea, retragerea cetăţeniei romăne şi respectiv renunţarea la cetăţenia romănă, ca modalitate de soluţionare mai rapidă a cererilor de acordare, redobăndire, retragere şi respectiv renunţare la cetăţenia romănă,

Avănd in vedere necesitatea reorganizării in scopul eficientizării activităţii Comisiei pentru constatarea condiţiilor de acordare a cetăţeniei care, la acest moment, nu are un program de lucru permanent, nu funcţionează, potrivit reglementării in vigoare, cu un număr de cinci judecători care işi desfăşoară activitatea in acelaşi timp şi in cadrul instanţei judecătoreşti,

Luănd in considerare creşterea semnificativă a cererilor de redobăndire a cetăţeniei romăne, precum şi urgenţa soluţionării acestora,

In temeiul art. 115 alin. (4) din Contituţie, republicată,

Guvernul Romăniei adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art. I - Legea cetăţeniei romăne nr. 21/1991, republicată in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea I, nr. 98, din 6 martie 2000, cu modificările şi completările utlerioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1.   Articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art. 11 - Aprobarea cererilor de acordare ori de redobăndire a cetăţeniei romăne se face prin ordin al ministrului Justiţiei, care apreciază, in acest sens, asupra propunerilor Comisiei pentru cetăţenie.
Ordinul de acordare sau de redobăndire a cetăţeniei romăne se publică in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea I.

2.   Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins

Art. 12 - Cererea de acordare sau, după caz, de redobăndire a cetăţeniei romăne se formulează in limba romănă, se depune personal sau, in cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procură specială şi autentică şi este insoţită de acte care dovedesc indeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege.

Cererea de acordare a cetăţeniei romăne intemeiată pe dispoziţiile art. 8 se adresează Comisiei pentru cetăţenie şi se depune personal la sediul Ministerului Justiţiei, Direcţia Cetăţenie.

Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa in străinătate pot depune cererea de acordare, intemeiată pe dispoziţiile art. 10 1, sau de redobăndire a cetăţeniei romăne, insoţită de actele care dovedesc indeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale Romăniei. Cererile vor fi inaintate de indată Comisiei pentru cetăţenie.

3.   Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art. 13 - Cererile de acordare sau, după caz, de redobăndire a cetăţeniei romăne se adresează Comisiei pentru cetăţenie, denumită in continuare Comisia, entitate fără personalitate juridică din cadrul Ministerului Justiţiei care verifică indeplinirea condiţiilor prevăzute de lege.

Comisia are un secretariat tehnic constituit in cadrul direcţiei de specialitate a Ministerului Justiţiei. Directorul direcţiei de specialitate din Ministerul Justiţiei este totodată şi preşedintele Comisiei pentru cetăţenie.

Comisia are activitate permanentă, este formată dintr-un preşedinte şi patru membri, personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor din cadrul Ministerului Justiţiei, numiţi prin ordin al ministrului Justiţiei. Lucrările Comisiei se desfăşoară in prezenţa a cel puţin trei membri şi sunt prezidate de preşedinte, iar in lipsa acestuia, de un membru desemnat de acesta.

Indeplnirea sau, după caz, neindeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru acordarea sau redobăndirea cetăţeniei romăne se constată printr-un rapot motivat, care se adoptă de Comisie cu votul majorităţii celor prezenţi. In caz de paritate, votul preşedintelui Comisiei sau al inlocuitorului acestuia este decisiv.

4.   Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 14 - Cererea de acordare sau de redobăndire a cetăţeniei este inregistrată la secretariatul tehnic al Comisiei. In cazul in care constată lipsa unor documente necesare soluţionării cererii, preşedintele Comisiei pentru cetăţenie solicită prin rezoluţie completarea dosarului. In cazul in care, in termen de cel mult şase luni de la primirea solicitării nu sunt transmise actele necesare, cererea se va respinge ca nesusţinută.

Preşedintele Comisiei pentru cetăţenie, prin rezoluţie, stabileşte termenul la care se va dezbate cererea de acordare sau redobăndire a cetăţeniei, dispunănd totodată:
a) publicarea, pe cheltuiala solicitantului, a extrasului cererii in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea a III-a;
b) solicitarea de relaţii de la orice autorităţi cu privire la indeplinirea condiţiilor de la art. 8 alin 1 lit. b) şi e).

Orice persoană fizică sau juridică, privată sau publică care deţine date sau informaţii cu privire la neindeplinirea condiţiilor necesare acordării sau redobăndirii cetăţeniei de persoanele ale căror cereri au fost publicate poate sesiza in acest sens Comisia pentu cetăţenie.

La termenul stabilit in vederea dezbaterii cererii, Comisia verifică indeplinirea condiţiilor necesare accordării sau redobăndirii cetăţeniei, cu excepţia condiţiei prevăzute la art. 8 alin. 1 lit. f) şi g).

In cazul in care Comisia constată necesitatea audierii unor persoane care ar putea da informaţii utile in vederea soluţionării cererii, dispune citarea acestora, stabilind un nou termen.

In cazul in care sunt intrunite condiţiile pentru acordarea cetăţeniei romăne, Comisia stabileşte, intr-un termen ce nu va depăşi şase luni, programarea persoanei la interviul organizat pentru verificarea condiţiilor prevăzute de art. 8 alin. 1lit. f) şi g).

5.   Articolul 15 se abrogă
6.   Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 16 In cazul in care nu sunt indeplinite condiţiile cerute de lege pentru acordarea ori redobăndirea cetăţeniei, precum şi in cazul nepromovării interviului prevăzut la art. 14 alin. 6 ori al neprezentării in mod nejustificat la susţinerea acestuia, Comisia, printr-un raport motivat, propune ministrului Justiţiei respingerea cererii.

O nouă cerere de acordare sau de redobăndire a cetăţeniei romăne se poate depune după un an de la respingerea cererii anterioare.

7.   Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 17 - Dacă solicitantul este declarat admis la interviu, Comisia va intocmi un raport in care va menţiona intrunirea condiţiilor legale pentru acordarea sau, după caz, redobăndirea cetăţeniei.

Raportul insoţit de cererea de acordare ori redobăndire a cetăţeniei va fi inaintat ministrului Justiţiei.

8.   Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 18 - Ministrul Justiţiei, constatănd indeplinite condiţiile prevăzute de prezenta lege, emite ordinul de acordare sau de redobăndire a cetăţeniei romăne, după caz. Ordinul de acordare sau de redobăndire a cetăţeniei romăne se publică in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea I.

In cazul in care constată neindeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, ministrul Justiţiei respinge, prin ordin, cererea de acordare ori redobăndire a cetăţeniei.

Ordinul ministrului Justiţiei de respingere a cererii de acordare sau redobăndire a cetăţeniei se comunică solicitantului prin srisoare recomandată cu confirmare de primire.

Ordinul poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicării, la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel de la domiciliul său, după caz, reşedinţa solicitantului. Dacă solicitantul nu are domiciliul sau reşedinţa in Romănia, ordinul poate fi atacat in acelaşi termen la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Hotărărea Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă.

9.   Articlul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 19 - Cetăţenie romănă se dobăndeşte la data depunerii jurămăntului de credinţă.

In termenul de trei luni de la data publicării ordinului ministrului Justiţiei in Monitorul Oficial, Partea I, persoanele cărora li se acordă cetăţenia romănă vor depune jurămăntul de credinţă faţă de Romănia.


Jurămăntul de credinţă se depune in şedinţă solemnă in faţa ministrului Justiţiei sau secretarului de stat delegat in acest sens şi are următorul conţinut:
"Jur să fiu devotat patriei şi poporului romăn, să apăr drepturile şi interesele naţionale, să respect Constituţia şi legile Romăniei".

După depunerea jurămăntului, Comisia pentru cetăţenie eliberează certificatul de cetăţenie romănă, care va fi intocmit in două exemplare, semnate de ministrul Justiţiei, dintre care un exemplar va fi inmănat titularului. Ambele exemplare ale certificatului coţin elemente de siguranţă şi au aplicate tfotgrafii ale titularului.

In situaţia in care copiii minori dobăndesc cetăţenia romănă o dată cu părinţii sau cu unul dintre ei, aceştia vor fi inscrişi in certificatul de cetăţenie al părinţilor şi nu depun jurămăntul.

Persoana care a obţinut cetăţenia romănă in condiţiile prevăzute la art. 10 şi 10 1, cu menţinerea domiciliului in străinătate, va depune jurămăntul de credinţă in faţa şefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al Romăniei din ţara in care domiciliază, in termenul prevăzut la alin. 1. In acest caz, certificatul de cetăţenie romănă va fi eliberat de şeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular respectiv.

  Â
In cazul in care copilul devine major in timpul procesului de soluţionare a cererii şi pănă la data dobăndirii de părinţi a cetăţeniei romăne, Comisia pentru cetăţenie, la sesizarea persoanei interesate, va analiza cazul, putănd decide in legătură cu depunerea de către acesta a jurămăntului şi cu eliberarea unui certificat de cetăţenie separat pentru copilul devenit major.

10.   Articolul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 20 - Nedepunera, din motive imputabile persoanei care a obţinut cetăţenia romănă, a jurămăntului de credinţă in termenul prevăzut la art. 19 alin. 2 atrage incetarea efectelor ordinului de acordare sau de redobăndire a cetăţeniei romăne faţă de persoana in cauză.

Constatarea incetării efectelor ordinului de acordare a cetăţeniei romăne faţă de persoanele care nu au depus jurămăntul in condiţiile legii se face de ministrul Justiţiei, la sesizarea direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei sau, după caz, de şeful misiunii diplomatice ori al oficiului consular.

Persoana care decedează inaintea depunerii jurămăntului de credinţă faţă de Romănia este recunoscută ca fiind cetăţean romăn, la cererea succesorilor legali ai persoanei decedate, din ziua publicării in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea I, a ordinului ministrului Justiţiei de acordare a cetăţeniei romăne, urmănd a fi eliberat certificatul de cetăţenie de Comisia pentru cetăţenie. Cererea poate fi depusă in termen de un an de la data decesului titularului cererii de acordare a cetăţeniei romăne.

Persoana care nu poate depune jurămăntul de credinţă faţă de Romănia din cauza unui handicap permanent sau a nunei boli cronice obţine cetăţenia romănă de la data publicării in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea I, a ordinului ministrului Justiţiei de acordare sau, după caz, de redobăndire a cetăţeniei romăne, pe baza cererii şi a inscrisurilor medicale transmise in acest sens, personal sau prin reprezentantul legal sau convenţional, cu mandat special, pănă la data finalizării procedurii de acordare sau, după caz, de redobăndire a cetăţeniei. Cererea adresată Comisiei privind eiberarea certificatului de cetăţenie poate fi formulată in termen de un an de la data luării la cunoştinţă a termenului de depunere a jurămăntului de credinţă. Nedepunerea cererii in termenul de un an atrage incetarea efectelor ordinului ministrului Justiţiei de acordare a cetăţeniei romăne.

11.   Art. 21 alin. (1) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

(1) Dovada cetăţeniei romăne se face cu buletinul de identitate sau, după caz, cu cartea de identitate, paşaportul ori cu certificatul prevăzut la art. 19 alin. (4). In caz de nevoie, la cerere, Comisia va elibera o adeverinţă de atestare a statutului de cetăţean romăn.
(3) In cazul in care copilul este inscris in paşaportul unuia dintre părinţii sau, după caz, in buletinul de identitate, dovada cetăţeniei se face cu oricare dintre aceste acte.
(4) Dacă dovada cetăţeniei copilului pănă la vărsta de 14 ani nu se poate face in condiţiile alineatului precedent, dovada se va putea face cu certificatul eliberat de serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă.

12.   Articolul 30 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 30 - Cererea de renunţare la cetăţenia romănă, insoţită de actele doveditore conform dispoziţiilor prevăzute la art. 26, se depune la seretariatul tehnic al Comisiei pentru cetăţenie sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale Romăniei din ţara in care solicitantul işi are domiciliul sau reşedinţa.

In cazul in care constată lipsa documentelor necesare soluţionării cererii, preşedintele Comisiei solicită, prin rezoluţie, completarea dosarului. In cazul in care, in termen de cel mult şase luni de la comunicare nu sunt transmise actele necesare, cererea va fi respinsă ca nesusţinută.

In cazul in care dosarul cuprinde toate documentele necesare soluţionării cererii de renunţare la cetăţenia romănă, preşedintele Comisiei, prin rezoluţie, dispune:
a)Â Â Â publicarea, pe cheltuiala solicitantului, a extrasului cererii in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea a III-a;
b)Â Â Â solicitarea de relaţii de la orice autorităţi cu privire la indeplinirea condiţiei prevăzute, după caz, la art. 26 lit. a) şi b).

Ministrul Justiţiei dispune, prin ordin, aprobarea sau, după caz, respingerea cererii de renunţare la cetăţenia romănă, apreciind asupra raportului Comisiei de cetăţenie prin care aceasta constată indeplinirea sau neindeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 26.

Ordinul minitrului Justiţiei de respingere a cererii de renunţare la cetăţenie se comunică solicitantului prin srisoare recomandată cu confirmare de primire.

Ordinul poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicării, la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel de la domiciliul sau, după caz, reşedinţa solicitantului. Dacă solicitantul nu are domiciliul sau reşedinţa in Romănia, ordinul poate fi atacat in acelaşi termen la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Hotărărea Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă.

Pierderea cetăţeniei romăne prin renunţare are loc la data publicării in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea I, a ordinului ministrului Justiţiei de aprobare a renunţării la cetăţenie.

Dovada renunţării la cetăţenia romănă se face cu adeverinţă eliberată de secretariatul Comisiei pentru cetăţenie, pentru persoanele cu domiciliul in Romănia, ori de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romăniei, pentru persoanele cu domiciliul sau reşedinţa in străinătate, pe baza ordinului ministrului Justiţiei de aprobare a cererii de renunţare la cetăţenia romănă, publicat in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea I.

13.   Articolul 31 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 31 - Orice autoritate sau persoană care are cunoştinţă de existenţa unui motiv pentru retragerea cetăţeniei romăne poate sesiza in scris Comisia pentru cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei, avănd obligaţia să inmăneze dovezile de care dispune.

Preşedintele Comisiei pentru cetăţenie stabileşte prin rezoluţie termenul la care se va dezbate sesizarea de retragere, dispunănd totodată:
a)Â Â Â Solicitarea punctului de vedere al autorităţii competente cu privire la indeplinirea condiţiilor legale privind retragerea cetăţeniei;
b)Â Â Â Invitarea persoanei care a formulat sesizarea, precum şi a oricărei persoane care ar putea da informaţii utile soluţionării cererii;
c)Â Â Â Citarea persoanei in cauză la domiciliul cunoscut sau, dacă acesta nu se cunoaşte, prin publicarea citaţiei in Monitorul Oficial. Citarea persoanei are loc cu cel puţin şase luni inainte de termenul fixat pentru dezbaterea sesizării.
La termenul stabilit pentru dezbaterea sesizării, Comisia verifică indeplinirea condiţiilor necesare retragerii cetăţeniei romăne. Aceasta audiază persoanele citate potrivit alin. 2 lit. b), precum şi persoana in cauză. Lipsa persoanei legal citate nu impiedică desfăşurarea procedurilor de retragere a cetăţeniei romăne.

In cazul in care constată indeplinirea sau, după caz, neindeplinirea condiţiilor legale de retragere a cetăţeniei romăne, Comisia va propune ministrului Justiţiei, printr-un raport motivat, aprobarea retragerii cetăţeniei romăne sau, după caz, respingerea sesizării.

Ministrul Justiţiei, constatănd indeplinite condiţiile prevăzute de lege, emite ordinul de retragere a cetăţeniei romăne, respectiv de respingere a sesizării de retragere a cetăţeniei, in cazul in care constată neindeplinirea condiţiilor prevăzute de lege.

Ordinul ministrului Justiţiei de admitere sau de respingere a sesizării de retragere a cetăţeniei se comunică pesoanei in cauză, precum şi persoanei care a  făcut sesizarea, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Ordinul poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicării, la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel de la domiciliul sau, după caz, reşedinţa solicitantului. Dacă solicitantul nu are domiciliul sau reşedinţa in Romănia, ordinul poate fi atacat in acelaşi termen la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Hotărărea Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă.

Pierderea cetăţeniei romăne prin retragere are loc la data publicării in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea I, a ordinului ministrului Justiţiei de aprobare a retragerii cetăţeniei romăne.

14.   Articlul 32 se abrogă.
15.   Articolul 33 se abrogă.
16.   Articlul 37 1 se abrogă.

Art. II - Cererile de acordare, redobăndire sau de pierdere a cetăţeniei romăne avizate de Comisia pentru constatarea condiţiilor de acordare a cetăţeniei prevăzută de Legea 21/1991, republicată, pănă la data publicării in Monitorul Oficial a prezentei Ordonanţe de Urgenţă, vor urma procedura stabilită de această lege.

Cererile de acordare, redobăndire sau de pierdere a cetăţeniei romăne depuse ori inregistrate pănă la data publicării prezentei Ordonanţe de urgenţă in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea I, dar neavizate de Comisia pentru constatarea condiţiilor de acordare a cetăţeniei, potrivit prevederilor Legii nr. 21/1991, republicată, se transferă de la Comisia pentru constatarea condiţiilor de acordare a cetăţeniei la Comisia pentru cetăţenie, iar soluţionarea cererilor se va face in cadrul Comisiei pentru cetăţenie potrivit procedurilor cuprinse in prezenta Ordonanţă de Urgenţă.

Art. III - Legea cetăţeniei romăne nr. 21/1991, republicată in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea I, nr. 98 din 6 martie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta ordonanţă de urgenţă, se va republica, dăndu-se textelor o nouă numerotare.

Art. IV - Litera n) a articolului 11 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului Romăniei şi a ministerelor, publicată in Monitorul Oficial al Romăniei, Partea I, nr. 164 din 2 aprilie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.

×