x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acordul de la Paris privind încălzirea globală: „Justiția climatică a câștigat”

Acordul de la Paris privind încălzirea globală: „Justiția climatică a câștigat”

13 Dec 2015   •   11:49
Acordul de la Paris privind încălzirea globală: „Justiția climatică a câștigat”

Premierul indian Narendra Modi a salutat duminică adoptarea la Paris de către 195 de ţări a unui acord pentru combaterea încălzirii globale, apreciind că aceasta este o victorie 'a justiţiei climatice', relatează AFP.

'Nu există învingători şi nici învinşi la încheierea acordului de la Paris. Justiţia climatică a câştigat şi noi toţi lucrăm pentru un viitor mai verde', a declarat liderul indian pe contul său de Twitter.

'Schimbarea climatică rămâne o provocare, dar acordul de la Paris arată cum toate ţările au acceptat această provocare şi au lucrat pentru găsirea unei soluţii', a menţionat premierul indian. 'Deliberările la COP21 şi acordul de la Paris demonstrează înţelepciunea colectivă a liderilor mondiali pentru a atenua schimbarea climatică', a afirmat el.

A doua cea mai populată ţară din lume, cu 1,2 miliarde de locuitori, India a avut o pondere importantă în cadrul negocierilor privind acordul. În numele unei 'justiţii climatice', în favoarea ţărilor cele mai sărace, India a cerut de asemenea ca ţări dezvoltate ca SUA să-şi asume o parte mai importantă din costul adaptării la impactul schimbării climatice pentru ţările în curs de dezvoltare.

China este cel mai mare poluator cu gaze cu efect de seră din lume, fiind răspunzătoare de aproximativ un sfert din totalul emisiilor la nivel global, iar India se plasează pe locul patru în clasamentul poluatorilor, după SUA şi UE. Acordul cu privire la limitarea încălzirii globale la cel mult 2 grade Celsius prin raport la epoca preindustrială a fost adoptat, sâmbătă, la Paris, de cele 195 de state participante la Conferinţa internaţională privind schimbările climatice (COP21). Acest acord este considerat "un moment istoric de cotitură" în lupta împotriva schimbărilor climatice şi a încălzirii globale.

Sursa: AGERPRES 

×