x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adio, teste naţionale!

Adio, teste naţionale!

de Alina Gavrila    |    30 Aug 2007   •   00:00
Adio, teste naţionale!
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, ţine să-şi pună amprenta pe invăţămăntul romănesc. La iniţiativa sa, testele naţionale nu vor mai exista incepănd cu anul 2008.



Incepănd cu 2008 elevii nu vor mai susţine teste naţionale. Admiterea in clasa a IX-a, pentru anul şcolar 2008-2009, se va face pe baza rezultatelor la cele trei sau patru (in cazul minorităţilor) teze cu subiect unic, susţinute semestrial, şi a mediei claselor V-VIII. Pentru elevii care vor intra in această toamnă in clasa a VIII-a, la inceputul lunii septembrie va fi emis un ordin de ministru prin care testele naţionale vor fi eliminate. Numai sistemul de admitere in clasa a IX-a se va schimba, metodologia de susţinere a examenului de Bacalaureatul fiind asemănătoare cu cea de anul acesta.


PĂRERE. Cristian Adomniţei (foto) a declarat că nu este de acord cu testele naţionale. "Am fost mereu impotriva testelor naţionale, il consider un examen anacronic. Cred că un copil de 14 ani nu este incă pregătit din punct de vedere psihologic pentru un examen atăt de important, care il marchează pe viaţă." Intrebat ce se va intămpla dacă va fi destituit, mai cu seamă că in aceste zile PSD pregăteşte o moţiune de cenzură in care va fi abordată şi problema invăţămăntului, Adomniţei a răspuns: "Căt timp voi fi ministru nu vor mai fi teste naţionale. Mai departe nu pot să răspund pentru ce vor face cei care vor veni după mine".


AJUTOR. Această măsură a venit in ajutorul elevilor, mult prea fragezi pentru a susţine un asemenea examen, dar şi a părinţilor, care in această situaţie nu au cum să verifice cunoştinţele copiilor. Astfel părintele se poate implica direct in educaţia celor mici şi ii poate indruma atunci cănd notele la teze sunt nesatisfăcătoare. (Alina Gavrilă)

×
Subiecte în articol: observator naţionale