x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Admiterea la liceu: Tezelor unice vor fi înlocuite cu o singură evaluare scrisă

Admiterea la liceu: Tezelor unice vor fi înlocuite cu o singură evaluare scrisă

20 Aug 2009   •   00:00

Ministerul Educaţiei va modifica, prin ordin de ministru, examenul de admitere la liceu, prin înlocuirea tezelor unice cu o singură evaluare scrisă de tip internaţional, care va includ întrebări din mai multe materii.



"La sfârşitul anului şcolar 2009-2010, admiterea la liceu se va face ţinând cont de media notelor obţinute în gimnaziu, care va avea o pondere de 50%, de media la tezele unice date în clasa a VII-a, care va avea pondere 25%, şi de nota la evaluarea de tip internaţional, tot cu pondere 25%. Din anul şcolar 2010-2011, media notelor obţinute în gimnaziu va avea pondere 50%, iar evaluarea de tip internaţional, tot 50%", a precizat Adriana Pană, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversita.

Reprezentanţii ministerului au mai spus că, deocamdată, nu a fost definitivată lista disciplinelor din care vor fi selectate întrebări pentru evaluarea scrisă.

Modalitatea de admitere la liceu este una dintre problemele care diferenţiază propunerile ministerului de cele incluse în proiectul Comisiei prezidenţiale conduse de Mircea Miclea. Comisia propune ca liceele să poată organiza examen de admitere, în locul intrării în clasa a IX-a pe baza notelor din gimnaziu şi a unor teste irelevante din punct de vedere al notării. O propunere sănătoasă şi eficientă, după cum se pronunţă şi sindicatele, şi profesorii.

În privinţa tezelor unice, care vor dispărea oricum de la admiterea la liceu, acestea au fost introduse la iniţiativa unui fost ministru al Educaţiei, Mihail Hărdău, iar primii care le-au experimentat au fost elevii claselor a VII-a din anul şcolar 2006-2007. Atunci, sub formă de proiect-pilot, tezele au durat 50 de minute şi au fost simple lucrări semestriale de clasă. Din anul şcolar 2007-2008, aceste examene au devenit, oficial, criteriu de admitere la liceu.
antena3.ro

×
Subiecte în articol: scoala admitere liceu