x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Năstase ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013

Adrian Năstase ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013

03 Dec 2012   •   10:46
Adrian Năstase ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013
Sursa foto: Intact Images
UPDATE 11:55 - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat luni pentru 14 ianuarie 2013 judecarea contestaţiei în anulare formulate de avocaţii fostului premier Adrian Năstase la decizia prin care acesta a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii". Avocatul lui Năstase, Ioan Cazacu, a cerut luni un termen pentru a formula în scris motivele în cazul acestei contestaţii.

Fostul premier Adrian Năstase ar mai avea de executat 35 - 36 de zile de închisoare din condamnarea primită în dosarul "Trofeul calităţii" şi ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor, a declarat, în această dimineaţă, avocatul Ion Cazacu.

Apărătorul lui Năstase a spus că, după calculele apărării, Comisia de eliberări condiţionate a penitenciarului ar putea să se întrunească pentru discutarea situaţiei fostului premier în ianuarie 2013. "Vrem ca până la sfârşitul lunii ianuarie să fie acasă", a declarat Ion Cazacu.

Potrivit avocatului, Comisia de eliberări condiţionate din penitenciarul unde este încarcerat Adrian Năstase nu trebuie sesizată în sensul analizării perioadelor de detenţie, aceasta fiind o funcţie pe care comisia o are. Cazacu a precizat că această comisie se va autosesiza atunci când termenul pentru luarea în discuţie a eliberării condiţionate a lui Năstase se va împlini.

Înalta Curte judecă contestația în anulare a lui Năstase față de condamnarea din dosarul ”Trofeul calității”

Instanța supremă va judeca, astăzi, contestația în anulare a fostului premier Adrian Năstase în cazul deciziei definitive de condamnare la doi ani de închisoare în ”Trofeul calității”. Avocatul Ion Cazacu a mai spus că va solicita amânarea judecării contestaţiei în anulare, pentru ca apărarea să studieze riguros motivarea de aproximativ 500 de pagini a deciziei de condamnare a lui Adrian Năstase.

Judecarea acestei contestaţii a fost amânată de trei ori până acum, deoarece la dosar nu a ajuns motivarea hotărârii.

Motivarea condamnării în dosarul "Trofeul Calităţii" a fost făcută publică pe data de 26 noiembrie.

La 1 octombrie, după anunţarea celei de-a doua amânări, Ion Cazacu, unul dintre avocaţii lui Năstase, declara că cei cinci judecători din completul care a dat decizia definitivă în dosarul "Trofeul calităţii" trebuie să grăbească motivarea acesteia, deoarece au trecut mai bine de trei luni de la sentinţă.

Avocatul a spus atunci că, în acest fel, se încalcă deptul la apărare al clientului său, amintind că în decembrie 2012 se împlineşte termenul legal în care apărarea lui Năstase poate depune sesizări şi plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Tot luni este și termenul contestației în anulare depusă de către Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, condamnată la șase ani de închisoare în același dosar.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

×