x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Năstase: "O răzbunare murdară!". Fostul premier, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Dana Năstase, 3 ani cu suspendare

Adrian Năstase: "O răzbunare murdară!". Fostul premier, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Dana Năstase, 3 ani cu suspendare

06 Ian 2014   •   11:43
Adrian Năstase: "O răzbunare murdară!". Fostul premier, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Dana Năstase, 3 ani cu suspendare
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images
UPDATE 18:47 - Adrian Năstase este în drum spre Penitenciarul Rahova, după ce a fost ridicat de autorităţi din Secţia 2 Poliţie, unde se dusese să se predea. "Nu mă aşteptam. Este o decizie injustă. O răzbunare murdară", a spus Năstase, înainte să fie dus la penitenciar.

UPDATE 18:21 -
Adrian Năstase va fi încarcerat la Penitenciarul Rahova, a anunţat Poliţia Capitalei. Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au primit mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea în cazul fostului premier. Acesta va fi luat de la Secţia 2 Poliţie unde se află în prezent.

UPDATE 17:59 -
Adrian Năstase a ajuns la secţia 2 Poliţie, unde urmează să se predea autorităţilor. Fostul premier este însoţit de fiul său, Andrei şi avocatul Ion Cazacu.

UPDATE 17:43 - 
Adrian Năstase a decis să se predea singur autorităţilor, urmând să plece în scurt timp de la locuinţa sa din strada Zambaccian nr.16, a anunţat avocatul său Ion Cazacu, potrivit agerpres.

"Domnul Adrian Năstase va merge cu mine să fie pus în executare mandatul. Probabil că în câteva minute vom pleca împreună. Deocamdată nu ştim unde, nu ştim dacă s-a emis mandatul, dar este voinţa dânsului de a se preda, de a se pune în executare, de a se duce de bunăvoie la autorităţi. Nu ştiu dacă mandatul s-a emis, dar cu siguranţă că Tribunalul Bucureşti va emite mandatul. Mandatul se trimite la secţia de Urmăriri din cadrul Poliţiei Capitalei şi dânşii îl vor pune în executare. Din momentul în care se găseşte un loc, care este loc de deţinere, dânşii vor veni acolo şi vor urma procedurile", a precizat avocatul Ion Cazacu.

UPDATE 16:19
- Prin hotărârea magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, în dosarul Zambaccian,  patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată şi trei ani de închisoare pentru şantaj, precum şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile după executarea pedepsei. Cele două pedepse au fost contopite, urmând ca Adrian Năstase să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare.

De asemenea, în acelaşi dosar, soţia sa, Dana Năstase, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi infracţiuni la legea vamală, cu un termen de încercare de opt ani.

Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratul de Stat în Construcţii, şi ea inculpată în acelaşi dosar, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile pentru spălare de bani în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi folosirea la autoritatea vamală de documente false.

Instanţa a decis şi confiscarea de la familia Năstase a sumei de 1.824.303,72 lei şi menţinerea sechestrului asigurator pe imobilul din Zambaccian.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Irina Jianu a sumelor de 84.000 dolari şi 5.000 de euro, la cursul BNR din ziua tranzacţiei din dosar.

Cei trei condamnaţi trebuie să plătească statului român câte 20.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.

Sentinţa Înaltei Curţi vine după ce completul de cinci judecători a admis recursul DNA şi a anulat condamnarea de trei ani închisoare cu suspendare pe care Adrian Năstase o primise în martie 2012.

Decizia completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă, urmând ca Adrian Năstase să fie încarcerat  în arestul Poliţiei Capitalei şi, ulterior, într-un penitenciar din Bucureşti, cel mai probabil la Rahova, imediat după ce instanţa va elibera mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea.
În baza sentinţei definitive, instanţa va emite un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, care urmează a fi pus în executare de poliţiştii de la Urmăriri din cadrul Poliţiei Capitalei.
În acelaşi timp, Adrian Năstase are posibilitatea de a se prezenta singur la sediul arestului sau la penitenciar.

Irina Jianu se află deja în detenţie, ea fiind condamnată definitiv anterior în dosarul 'Trofeul Calităţii'.

--------------------------------------------------

Astăzi, Curtea Supremă anunţă decizia definitivă în dosarul Zambaccian. Dezbaterile s-au încheiat în decembrie, însă atunci cei cinci judecatori au decis să amâne pentru 6 ianuarie pronunţarea hotărârii definitive.

Variante de verdict ale magistraţilor:

1. ACHITAREA:
Adrian şi Dana Năstase sunt exoneraţi definitiv de acuzaţii
 
2. CONDAMNARE CU SUSPENDARE:
Adrian şi Dana Năstase rămân în libertate
 
3. CONDAMNARE CU EXECUTARE:
Adrian şi Dana Năstase merg la închisoare
 
3.1. CONDAMNARE CU EXECUTARE SUB 2 ANI:
 
- Adrian Năstase va fi încarcerat
- Năstase cere contopirea pedepselor
- Tribunalul decide executarea pedepsei mai mari
- Năstase va fi eliberat, deoarece a executat deja pedeapsa mai mare
 
3.2. CONDAMNARE CU EXECUTARE PESTE 2 ANI:
- Adrian Năstase va fi încarcerat
- Tribunalul decide contopirea pedepselor
- Năstase va ispăşi o treime din ce rezultă în urma contopirii
 
4. REJUDECAREA DOSARULUI:
În eventualitatea unei astfel de decizii, cazul pleacă la Instanţa de fond şi cercetările o iau de la capăt.


În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj și l-a achitat pentru infracțiunea de luare de mită.

Magistrații au mai decis atunci achitarea soției lui Adrian Năstase, Dana Năstase, pentru infracțiunile de complicitate la luare de mită și pentru spălare de bani și condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participație improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false. ÎCCJ a mai hotărât condamnarea Irinei Jianu, fost inspector ITC, la trei ani de închisoare pentru participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

La ultimul termen din 19 decembrie 2013 procurorul de ședință al DNA a cerut judecătorilor Instanței supreme condamnarea la o pedeapsă cu executare pentru luare de mită a lui Adrian Năstase și, de asemenea, o pedeapsă cu închisoare pentru șantaj, în dosarul "Zambaccian". În același dosar, procurorul a mai cerut condamnarea Danei Năstase la pedeapsa cu închisoarea pentru complicitate la luare de mită și majorarea pedepsei pentru Irina Paula Jianu, însă a menționat că pentru aceasta a intervenit prescripția faptelor.

La acest termen, procurorul a mai solicitat judecătorilor confiscarea contravalorii foloaselor necuvenite dobândite de Adrian și Dana Năstase.

La rândul lor, avocații lui Adrian Năstase au cerut instanței rejudecarea dosarului Zambaccian.
 

×