x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Năstase, prima reacție după ce președintele Iohannis a decis să-i retragă ordinul „Steaua României”

Adrian Năstase, prima reacție după ce președintele Iohannis a decis să-i retragă ordinul „Steaua României”

10 Dec 2019   •   20:29
Adrian Năstase, prima reacție după ce președintele Iohannis a decis să-i retragă ordinul „Steaua României”

Fostul premier Adrian Năstase a avut o primă reacție, după ce președintele Klaus Iohannis a decis să-i retragă ordinul „Steaua României”

„Klaus Iohannis a început să construiască «România normală», anunțând că a decis să-mi retragă ordinul «Steaua României», în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepția organizată cu ocazia Zilei naționale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, in al doilea mandat, Iohannis va âncerca să ajute la o reconciliere natională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înșelat iar gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun.

O eventuală retragere a decorației primite de mine in 30 noiembrie 2002, „pentru  întreaga activitate pusă in slujba promovării si dezvoltării României, pentru competența si abnegația dovedite în actul guvernării”, în principal pentru eliminarea vizelor, eforturile de integrare în NATO și UE, modernizarea și creșterea economică nu vor putea fi șterse din cărțile de istorie și vor putea fi comparate cu activitatea nesemnificativă a lui Iohannis din mandatul său de președinte.

La sugestia unor „păsări migratoare” și a unor talibani ideologici, Iohannis vrea să rescrie istoria recentă. Ar trebui, atunci, să topească, între altele, toate decretele de acordare, în perioada 2000-2004, a decorațiilor statului român, inclusiv ale unor mari personalități străine, decrete contrasemnate de mine.

Românii mi-au acordat insă «decoratia» lor, in condițiile în care după 4 ani de guvernare, PSD a obținut, în 2004, același procent la alegeri ca și la intrarea la guvernare – 37%. Vom vedea ce rezultat va avea guvernul Iohannis…

Condamnarea mea în 2012 ca și cea din 2014, au avut obiective politice cunoscute. Poate ar trebui să reamintesc, din când în când, felul în care am fost condamnat prin «raționamente logico-juridice» și în lipsa unor probe directe în Dosarul afișelor electorale, cu cei 971 de martori ai DNA. Sau condamnarea în dosarul Zambaccian cu probe – corpuri  delicte care includeau bancnote ce au fuseseră tipărite ulterior  de Trezoreria americană. Chiar si Băsescu, somat de clienții săi politici  (cunoscutii «intelectuali») să-mi retragă decoratia (legea oferă presedintelui  POSIBILITATEA  de  retragere a ordinului) a  preferat să spună «Năstase a fost condamnat pentru o găinărie (stia el ce spune). Năstase nu si-a vândut tara. Electoratul îți poate ierta asta».

Mi se pare interesant faptul că în anul în care am primit ordinul «Steaua României» (30 noiembrie 2002), am semnat cu Iohannis  cunoscutul Parteneriat  – la 13 iunie 2002, deci cu doar câteva luni inainte.

Nu cred că, după 7 ani de la condamnare din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014 și după invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei naționale,  intenția de retragere a ordinului are justificare. De aceea, voi aștepta contr-semnarea de către premier și publicarea în Monitorul oficial pentru a lua măsurile cuvenite.

PS Multi prieteni și simpatizanți mi-au scris pe această temă dar cred că ar trebui ca ei să-si spună părerea și către cel care a anunțat această măsură. Dacă nu aveți adresa, vi-o dau eu – Klaus Iohannis, http://www.presidency.ro”, a scris fostul premier pe blogul personal.

ANTENA3

×
Subiecte în articol: adrian nastase