x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afacere - Harburile pe patru roti se vand ca painea calda

Afacere - Harburile pe patru roti se vand ca painea calda

20 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Ordonanta de urgenta prin care proprietarilor de masini mai vechi de 12 ani li se ofera un cupon in valoare de 30 milioane de lei in cazul in care vor sa-si cumpere o masina noua a creat o adevarata isterie.
ION ALEXANDRU

GASELNITA. Dacia trebuie trimisa la remat pe 4 roti...
Ideea unui cupon de 30 de milioane nu le prea surade romanilor, care ar prefera sa primeasca banii in mana, urmand sa decida daca vor investi acesti bani sau nu intr-o alta masina. Motiv pentru care proprietarii de masini mai vechi de 12 ani isi scot harburile la vanzare, la un pret destul de apropiat de cel al cuponului.

Ieri, Targul "Auto Vit" era plin de astfel de masini. Proprietarii acestor "rable" spun ca au doua variante. Fie sa dea masina la REMAT, ca fier vechi, urmand sa primeasca pe ea cateva milioane, fie sa o vanda speculantilor la o jumatate din pretul cuponului. Majoritatea au decis sa speculeze chiar ei la maximum situatia, vanzandu-le in targ cu sume cuprinse intre 20 si 25 de milioane de lei, chiar daca, fara ordonanta, "bijuteria" nu ar face mai mult de 7-10 milioane de lei.

OFERTA LIMITATA. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va aloca 450 miliarde de lei pentru sustinerea Programului de Stimulare a Innoirii Parcului National. In prezent sunt acceptate drept avans pentru o masina noua toate marcile de autoturisme mai vechi de 12 ani. Chiar daca ambitios, proiectul nu este nici pe departe capabil sa innoiasca intregul parc auto din Romania. In clipa in care ordonanta de urgenta va fi pusa in aplicare, doar 15.000 de proprietari de harburi vor primi prima de 30.000.000 de lei. Proprietarul norocos primeste certificatul, se duce la Politia Rutiera pentru a radia vechea masina, dupa care cauta un distribuitor autorizat de autoturisme caruia ii va preda cuponul in vederea achizitionarii unei masini noi. Intre detinatorul cuponului si distribuitorul autorizat se incheie un contract de vanzare in rate, avansul fiind considerat cuponul in valoare de 30 de milioane, dat de statul roman.

STATISTICA
Din datele statistice reiese ca, in acest moment, in Romania exista peste un milion de autoturisme mai vechi de 12 ani. Media de varsta a masinilor care circula pe strazile tarii noastre este de 13,5 ani, aceasta fiind chiar varsta de casare a masinilor in statele membre UE. Potrivit legii, un autoturism uzat inseamna sa aiba o vechime mai mare de 12 ani si sa fie in stare de functionare.
×
Subiecte în articol: observator