x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afacerea RAFO: Parchetul incepe sa stranga latul

Afacerea RAFO: Parchetul incepe sa stranga latul

10 Ian 2005   •   00:00

Surse judiciare au precizat ca fostul director al Rafo, Toader Gaureanu, si administratorul VGB Oil, Constantin Margarit, au fost retinuti, duminica seara, pe Otopeni, in timp ce incercau sa paraseasca Romania, cei doi avand interdictie de a trece frontiera.

Sursele citate au mai precizat ca Toader Gaureanu si Constantin Margarit erau dati in consemn la frontiera, fiind cercetati in dosarul RAFO, instrumentat de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul National Anticoruptie si Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR.

INTALNIRE RATATA. Reporterii Jurnalului National au vorbit aseara la telefon cu Toader Gaureanu, aflat intr-o camera de hotel. Acesta a confirmat faptul ca a intentionat sa paraseasca tara in cursul zilei de duminica. "Urma sa parasesc tara cu zborul de Viena la patru si ceva si mai apoi urma sa plec la Zürich, unde aveam o intalnire cu reprezentanti ai firmei Deloitte & Touche pentru auditul firmei Faber (n.n. - firma care asigura aprovizionarea cu titei a Rafo si care comercializeaza produsele RAFO pe pietele externe). Eram impreuna cu mama, care este bolnava si trebuia sa faca o operatie la Viena. A fost o situatie foarte neplacuta. Am fost oprit pe aeroport de catre politie si nu am mai putut sa plec. Dupa cum am aflat ulterior de la doamna procuror Bica, nu exista nici o interdictie pe numele meu, insa cu toate acestea s-a luat masura de a fi oprit pe Otopeni. Mi s-a spus ca pot face reclamatie. Am dat o declaratie la Parchet si am vorbit si cu dna procuror Bica. Am intrebat-o pe doamna procuror daca pot parasi tara si aceasta mi-a spus ca da. Am bilet pentru cursa de astazi. Voi zbura direct la Zürich. Nu sunt familiarizat cu termenii juridici, dar nu am dat declaratia in calitate de inculpat la Parchet. Stiu ca autoritatile vor sa lamureasca aceasta problema si acelasi lucru il doresc si eu. Cat despre domnul Margarit (n.n. - personaj din cadrul grupului VGB, actionar majoritar in firma Balkan Petroleum ce stapaneste acum RAFO), am aflat ca acesta a fost si el oprit pe aeroport in momentul cand se intorcea in tara cu o cursa de Paris."

REACTII. Jurnalul National a luat legatura aseara si cu Marin Anton, reprezentant al Balkan Petroleum, cu actualul director al RAFO, Paul Ivascu, si cu omul de afaceri Ovidiu Tender. Cel din urma ne-a spus ca nu are nici o legatura cu RAFO si ca, dupa ce va obtine confirmarea de la Parchet ca nu este cercetat in cazul RAFO, va actiona "in consecinta" impotriva celor care au difuzat aceasta informatie.

La randul lor, intr-o prima faza, Marin Anton si Paul Ivascu ne-au declarat ca au auzit zvonurile despre posibila retinere a unor oameni de afaceri in cazul Rafo Onesti. Mai apoi, Marin Anton a fost in masura sa ne confirme ca atat Toader Gaureanu, cat si Constantin Margarit se afla in libertate. (Paul Cristian Radu, Ion Alexandru)

ASOCIAT CU IACOBOV
Fost director al RAFO Onesti, societate ce a acumulat datorii imense fata de statul roman, Toader Gaureanu este asociat cu Razvan Temesan si Corneliu Iacobov in firma Rafo Gmbh din Viena. Jurnalul National a demonstrat intr-o ampla ancheta ca in aceasta firma s-au asociat personaje care nu au returnat sume importante de bani imprumutate de la BANCOREX, banca de stat condusa la acea vreme de catre Razvan Temesan.

Constantin Margarit este administrator al firmei VGB Invest, care detine 50% din Balkan Petroleum, firma londoneza ce detine majoritatea actiunilor RAFO Onesti. Firma VGB Invest a fost asociata in firma bucuresteana TOPOIL SRL cu grupul TENDER SA, patronat de catre controversatul Ovidiu Tender. Si Gabriel Bivolaru, fostul deputat PSD aflat in prezent la puscarie pentru fraudarea Bancii Romane pentru Dezvoltare, a lucrat pentru grupul VGB.
×
Subiecte în articol: observator firma rafo