x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A crescut numărul deceselor asociate consumului de droguri în România

A crescut numărul deceselor asociate consumului de droguri în România

de Agerpres    |    28 Noi 2013   •   17:55
A crescut numărul deceselor asociate consumului de droguri în România

Numărul deceselor asociate consumului de droguri a fost anul trecut în creştere faţă de 2011, tendinţa fiind de revenire la nivelul anilor 2007-2010, relevă Raportul naţional privind situaţia drogurilor pe anul 2012 lansat joi de Agenţia Naţională Antidrog.

Prezenţa de opiacee a fost depistată în 18 cazuri de deces, 15 cazuri deces la metadonă, 3 heroină, 2 morfină şi metaboliţi, 3 canabis şi 16 alte substanţe. În doar 13 cazuri decesul a survenit din cauza implicării unei singure substanţe, celelalte fiind reprezentate de asocieri. Numărul cazurilor de deces asociate consumului de droguri este în creştere faţă de anul 2011, tendinţa fiind de revenire la nivelul anilor 2007-2010. Calea injectabilă rămâne regula pentru cauza deceselor iar opiaceele continuă să domine drogurile ilegale din România, se arată în raport.

La prezentarea raportului, directorul ANA, Sorin Oprea, a precizat că centrele cu probleme din ţara noastră în privinţa drogurilor sunt oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Galaţi.

Capturile de droguri au înregistrat o creştere în 2012 de 3,7 ori la heroină faţă de anul 2011. "De menţionat că 88% /39,65 kg din cantitatea de droguri confiscată şi 87% din cea de heroină au avut ca destinaţie Olanda. Restul de 0,417 kg a făcut obiectul a 212 capturi la nivel naţional", a spus Oprea.

El a arătat că în 2012 s-au înregistrat creşteri ale cazurilor de urgenţe în urma consumului de droguri ilicite şi s-a mai constatat o creştere a deceselor la femei cu vârste între 20 şi 34 de ani.

"România este o ţară de tranzit pentru opiacee şi domină intoxicările cu opiacee. Cocaina este o alternativă pentru grupările de trafic", a subliniat directorul ANA.

În ceea ce priveşte aplicarea pedepselor, Oprea a precizat că acestea au scăzut şi în România, asemeni ţărilor europene cunoscute cu probleme în domeniul consumului de droguri.

Raportul conţine informaţii cu caracter neconfidenţial, adresate publicului larg, susţinute de o listă extinsă de grafice şi tabele. "Acest raport constituie un document de referinţă pentru politicieni, specialişti şi practicieni în domeniul drogurilor sau pentru orice altă persoană interesată de ultimele tendinţe înregistrate în evoluţia acestui fenomen", a afirmat Oprea.

Şeful ANA, Sorin Oprea, a mai explicat că Raportul a fost elaborat pe baza datelor din anul precedent, prezintă evoluţia fenomenului drogurilor în ţara noastră (situaţie, politici de răspuns, tendinţe) şi este realizat conform ghidului recomandat de Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie.

Raportul este structurat pe 10 capitole care relevă datele statistice privind consumul de droguri în rândul populaţiei, prevenire, consumul problematic de droguri, admiterea la tratament, consecinţe în planul sănătăţii, corelaţii sociale ale consumului de droguri şi măsuri de reintegrare socială, infracţionalitatea la regimul drogurilor şi aspecte legate de piaţa drogurilor.

În baza acestui raport naţional şi a celor elaborate de celelalte state europene, Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie realizează un document complex care va fi înaintat Comisiei Europene.

×