x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Agenţii 007 din pădurile României

Agenţii 007 din pădurile României

de Diana Scarlat    |    03 Feb 2016   •   16:35
Agenţii 007 din pădurile României
Sursa foto: abadonian/Getty Images/iStockphoto

Hoţia de lemne din România a dus la măsuri extreme: vom avea agenţi sub acoperire în păduri. DNA-ul forestier va include, conform Ministerului Mediului, angajaţi speciali, care să prindă în flagrant pădurarii, în timp ce iau şpagă. La angajare se va da un test teoretic, dar fiecare angajat va fi supus şi mai multor probe practice, de integritate, pe modelul celor de la Antifraudă.

Cei peste 600 de viitori agenţi ai Gărzii Forestiere, care vor fi testaţi în următoarea perioadă de Ministerul Mediului, nu vor purta arme, aşa cum s-a discutat iniţial, însă vor avea uniforme speciale, pentru a fi uşor identificați. Pe lângă aceştia vor fi, însă, şi agenţi secreţi, care le vor testa integritatea. Testele pentru angajare nu au fost stabilite încă, dar s-a vorbit despre un test teoretic, al cunoştinţelor în domeniu, şi un test practic, de integritate.

„Metodologia se va elabora împreună cu experţi de la colegiul psihologilor şi cu cei de la Antifraudă. Persoana va fi testată şi după angajare, periodic. Vor fi testări cumva sub acoperire. Angajaţilor li se va propune să încalce legea, pentru a se vedea dacă vor să ia şpagă. Pentru testul iniţial, de la angajare, candidaţii vor fi supuşi unor situaţii în care şi-ar putea demonstra integritatea. Acum se lucrează la elaborarea unei metodologii similare celei de la ANAF. Va fi cumva aceeaşi meto dologie de la Antiraudă, adaptată”, explică unul dintre consilierii ministrului de resort.

În perioada 2008-2014 s-au tăiat 26,69 milioane metri cubi de masă lemnoasă, deşi volumul autorizat a fost de circa 18 milioane de metri cubi anual. Potrivit Guvernului, bugetul statului a pierdut aproximativ 250 milioane euro în urma tăierilor ilegale de pădure, dar furtul de lemn pune în pericol şi siguranţa publică. Toate aceste date au fost incluse în expunerea de motive a Ordonanţei de Urgenţă nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor Forestiere. Ministrul Mediului crede că legea va fi adoptată luna aceasta.

Recuperarea prejudiciilor
Fondurile pentru plata noilor agenţi ai pădurilor vor fi alocate de la bugetul de stat, de la care se aşteaptă recuperarea unor prejudicii de peste 39.000 de lei anual, din contravenţii şi confiscări de material lemnos. „Nu se va putea ca în 10 luni să rezolvăm probleme cumulate de ani de zile, dar sunt paşi care se pot face, în control şi reglementare. Pentru Gărzile Forestiere avem buget să creştem numărul de angajați. Radarul pădurilor sau SUMAL are nevoie de mai multă eficiență şi mai multă transparență”, a declarat ministrul Mediului.

Numărul maxim de posturi alocat Gărzilor este de 617, iar numărul minim de posturi pentru o Gardă este de 40. Ocuparea posturilor se face numai cu promovarea evaluărilor de integritate.

Pădurarii protestează la Guvern

Federaţia pentru Apărarea Pădurilor pichetează astăzi sediul Guvernului. În prezent, Romsilva are 16.500 de angajaţi, dintre care peste 7.000 vor fi disponibilizaţi, conform estimărilor federaţiei. Aceştia nu se pot angaja nici la Garda Forestieră.

„Deja 400 de oameni sunt în şomaj tehnic, de la 1 ianuarie, iar de la 1 aprilie vor fi disponibilizaţi. Se desfiinţează unele activităţi la Regia Naţională a Pădurilor, iar cei care lucrează la exploatarea lemnului vor fi daţi afară”, spune Marian Stoicescu, preşedintele confederaţiei.

Romsilva a pierdut 62.356 hectare de pădure, după ce Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea" (ICAS Bucureşti) a devenit unitate independentă, conform noului Cod Silvic. La 31 decembrie 2015, fondul forestier proprietate publică a statului în administrarea Romsilva se ridica la 3,15 milioane de hectare.
 

×