x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Agenţii acoperiţi din presa română, mai interesanţi pentru presa străină decât scandalul Udrea

Agenţii acoperiţi din presa română, mai interesanţi pentru presa străină decât scandalul Udrea

de Istvan Deak    |    03 Feb 2015   •   16:29
Agenţii acoperiţi din presa română, mai interesanţi pentru presa străină decât scandalul Udrea

Dezvăluirile fostului director SRI, George Maior, privind plantarea de agenţi acoperiţi în presa română, a captat atenţia jurnaliştilor germani şi austrieci mult mai mult decât  (auto)denunţurile făcute de fostul ministru şi candidat la Preşedinţia României, Elena Udrea, cu privire statul de drept şi relaţia neobişnuită dintre justiţie şi serviciile secrete.

 “În România s-a declanşat un scandal cu privire la agenţii secreţi acoperiţi care sunt infiltraţi în redacţiile trusturilor de presă. Fostul director SRI, Maior, îi apără pe agenţii acoperiţi. El susţine că ar fi o practică obişnuită ca în alte state democratice”, notează la unison Tagesspiegel, Rheinische Post, Focus, agentia germana de presă DPA şi site-ul televiziunii austriece de stat ORF.

 “Directorul televiziunii de stat TVR, Stelian Tănase, a solicitat, într-o scrisoare deschisă, ca serviciile secrete să îşi retragă spionii din redacţia sa, invocând faptul că TVR trebuie să îşi păstreze independenţa. Fostul şef SRI a admis că serviciul său are agenţi acoperiţi care lucrează oficial ca jurnalişti, el invocând faptul că aceşti colaboratori ar fi o armă puternică pentru orice serviciu secret”, mai menţionează sursele citate.

 “Cu puţine zile înainte de demisia sa, Maior a acuzat Curtea Constituţională a României că periclitează siguranţa naţională prin declararea neconstituţională a legilor de supraveghere a comunicaţiilor prin telefon şi internet. Instanţa a considerat că această lege încalcă drepturile omului. Urmaşul lui Maior la SRI va fi decis de Parlament, la iniţiativa preşedintelui”, sublinează Focus, într-un articol intitulat “Deghizaţi în jurnalişti, agenţi secreţi acoperiţi spionează în presa din România”.

×