x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Agentul termic si energia electrica s-ar putea ieftini

Agentul termic si energia electrica s-ar putea ieftini

09 Mar 2004   •   00:00

Agentul termic si energia electrica se vor ieftini, cel putin pentru craioveni - aceasta este promisiunea facuta ieri, in Cetatea Banilor, de catre secretarul de stat Iulian Iancu, din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.

Oficialul sustine ca acest lucru va fi posibil gratie infiintarii Complexului Energetic Craiova, care asigura producerea, furnizarea si distribuirea energiei intr-un sistem unitar.

Complexul este format din active ce apartin Termocentralei Isalnita (doua blocuri a cate 315 MW), Termocentralei Craiova II (doua blocuri a cate 150 MW) si celor doua mine de suprafata de la Ruget si Seciuri, din judetul Gorj, si este condus, incepand de ieri, de Constantin Balasoiu.

Se mentin locurile de munca

Secretarul de stat Iancu a mai promis mentinerea locurilor de munca, asigurarea energiei necesare in cazuri de seceta, si privatizarea recent infiintatului Complex Energetic Craiova, pentru care exista deja sapte oferte din USA, Italia si Grecia.

Complexul Energetic Craiova este programat sa produca in acest an o cantitate de energie electrica de 4.203 GWh si o cantitate de energie termica de 995.000 Gcal, cu un consum de 6,017 milioane tone de lignit, 147,58 milioane mc de gaze naturale si 14.969 tone de pacura. Investitiile se vor cifra, a mai spus secretarul de stat Iancu, la 510 milioane de dolari americani, dintre care 214 milioane in protectia mediului si 295 milioane USD in tehnologie.

Urmeaza Turceni si Rovinari

Ideea de infiintare a Complexului Energetic Craiova a fost pentru prima data vehiculata de catre prim-ministrul Adrian Nastase, in timpul vizitei pe care el a intreprins-o in luna ianuarie in Dolj. Unitati similare urmeaza a fi infiintate in Turceni si Rovinari. (Cristian Vasilcoiu)

Dezavantaje

Secretarul de stat Iulian Iancu a recunoscut ca activitatea Regiei Autonome de Termoficare Craiova (unitate aflata in subordinea Consiliului Local Municipal) va fi restructurata, ca urmare a infiintarii Complexului Energetic, insa a promis ca noua institutie va asigura o relansare economica si industriala a Doljului si Gorjului.

×
Subiecte în articol: observator