x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reuters: Pe lista ostaticilor ţinuţi în complexul petrolier din Algeria NU SUNT ROMÂNI

Reuters: Pe lista ostaticilor ţinuţi în complexul petrolier din Algeria NU SUNT ROMÂNI

17 Ian 2013   •   13:11
Reuters: Pe lista ostaticilor ţinuţi în complexul petrolier din Algeria NU SUNT ROMÂNI
Sursa foto: KJETIL ALSVIK/AFP
UPDATE 16:46 - Le Point anunţă în ediţia electronică, citând agenţia algeriană de presă APS, că patru ostatici străini au fost salvaţi de către forţele speciale algeriene

UPDATE 16:33
- Ostaticii rămaşi în complexul petrolier din Algeria după atacul militar soldat cu victime sunt doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic, informează Reuters, reluând o informaţie difuzată de agenţia marocană ANI. Informaţia provine din surse apropiate răpitorilor.

UPDATE 15:05
- O sursă din grupul de răpitori a declarat pentru o agenţia de ştiri din Mauritania Nuakchott Information (ANI) că armata algeriană ar fi bombardat complexul unde sunt reţinuţi ostaticii. Potrivit AFP, care citează ANI, cel puţin doi dintre aceştia au fost răniţi.

Anterior, Al Jazeera informase că unii ostatici sunt forţaţi să poarte centuri cu explozibil.

....................

Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat astăzi pentru postul de televiziune Al-Jazeera, că între cei 41 de ostatici capturaţi miercuri în Algeria ca represalii la intervenţia aeriană şi terestră a militarilor francezi împotriva bastioanelor islamiste din Mali se află şi un român, informează AFP. Gruparea din care face parte acesta, numită "Brigada mascată", a revendicat luarea de ostatici într-un comunicat publicat miercuri pe site-ul Alakhbar din Mauritania. Abu al-Baraa a dat asigurări postului de televiziune din Qatar că numărul "ostaticilor este în jur 41" şi că aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania.

Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a confirmat, într-o conferinţă de presă că printre cetăţenii răpiţi în Algeria se află şi cetăţeni români, însă nu a precizat despre ce numar este vorba.


Abou al-Baraa a indicat că gruparea se află în contact cu conducerea sa din Mali şi că principala sa revendicare este un schimb de prizonieri. "Operaţiunea este deopotrivă un mesaj politic puternic destinat Algeriei din cauza poziţiei sale intransigente faţă de mujahedini şi un mesaj către alte ţări vecine", a mai spus răpitorul, cu un puternic accent algerian.

Răpitorii, care au legături în Al-Qaida, au atacat complexul In Amenas din centru-estul Algeriei, în apropiere de frontiera libiană, la aproximativ 1.300 de kilometri de Alger, exploatat de grupul britanic BP, norvegian Statoil şi algerian Sonatrach. Autorităţile algeriene au transmis un bilanţ de doi morţi, un algerian şi un britanic, în cursul atacului. Mai mulţi occidentali au fost luaţi ostatici, iar alţi 150 de angajaţi algerieni ai grupului francez CIS Catering sunt de asemenea reţinuţi în interiorul complexului.

În prezent, potrivit unor informaţii, teroriştii încă se află în interiorul exploatării, dar sunt încercuiţi de armata algeriană. Un purtător de cuvânt al grupării teroriste a ameninţat că va arunca totul în aer dacă armata algeriană nu se retrage şi dacă ofensiva franceză din Mali nu este oprită. Teroriştii solicită şi să fie lăsaţi să iasă din Algeria cu tot cu ostatici, dar şi ca regimul lui Abdelaziz Bouteflika să elibereze 100 de islamişti deţinuţi în închisorile algeriene.

Ministrul de Interne algerian susţine că răpitorii nu au venit nici din Mali, nici din Libia, ci sunt terorişti ce se aflau deja în Algeria. În schimb, o companie franceză ce asigura logistica la situl petrolier – CIS Catering - susţine că aproximativ 60 de oameni extrem de bine înarmaţi au venit din ţările vecine.

"Sunt în permanentă legătură cu autorităţile algeriene, care îşi fac şi îşi vor face datoria. Suntem de asemenea în legătură cu şefii de stat şi de guvern ai ţărilor implicate", a declarat preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Printre cei răpiţi se numără şapte americani, cinci japonezi, dar şi norvegieni, francezi şi britanici. Platforma este operată de British Petroleum în cooperare cu o societate norvegiană şi cu compania de gaz algeriană.


×