x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alarmant! Fructele din supermarketuri sunt tratate cu substanţe interzise ce pot avea efecte cancerigene

Alarmant! Fructele din supermarketuri sunt tratate cu substanţe interzise ce pot avea efecte cancerigene

11 Sep 2019   •   14:54
Alarmant! Fructele din supermarketuri sunt tratate cu substanţe interzise ce pot avea efecte cancerigene

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu a explicat, într-un interviu acordat de ce merele din hypermarket, aduse din străinătate, arată impecabil şi nu se strică.

"Dacă pe vremuri mărul proaspăt venea de la Iteşti, din Maramureş, îl găseam pe tarabă şi îl luam acasă, acum vine un măr din Polonia stropit cu imazalil. Este un fel de ceară care protejează antifungic şi dă şi un luciu specific. Atunci, dacă tot vrem şi spunem că ‚’în felul ăsta ne protejăm’, că se protejează numai pe ei cu imazalil, nu putrezeşte mărul lor, că pe vremea noastră mai puteai să găseşti şi un vierme în măr şi nu murea nimeni. Măcar dacă o faci fă-o perfect, cum e mărul... fă şi serviciile să fie perfecte", a explicat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

În acelaşi context, profesorul Gheorghe Mencinicopschi susţine că imazalilul, substanța cu care sunt tratate multe fructe, are efecte cancerigene. 

„Imazalilul e o substanță cu efect antifungicid, care mărește perioada de viață pe raft a mărului, așa cum se întâmplă și la citrice. La unele citrice, la lămâi, este înscripționat faptul că au fost sau nu au fost tratate cu imazalil. Imazalilul este o substanță cancerigenă și poartă vina acestei creșteri a cancerului. Nu cantitatea de mere contează”, a spus Mencinicopschi. 

„Copiii sunt mult mai sensibili la astfel de substanțe decât adulții. E bine să citească etichetele și să evite citricele sau alte fructe care sunt tratate cu această substanță”, a adăugat profesorul la

×