x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alba - Investitie la Arieseni

Alba - Investitie la Arieseni

de Lucian Dobrater    |    17 Dec 2006   •   00:00
Alba - Investitie la Arieseni

Seful Misiunii din Romania a Bancii Mondiale, Ana Maria Mihaescu, s-a aflat la Consiliul Judetean Alba pentru a discuta Proiectul Turistic Arieseni.

Banca Mondiala are In vedere un proiect turistic. Seful Misiunii din Romania a Bancii Mondiale, Ana Maria Mihaescu, s-a aflat la Consiliul Judetean Alba pentru a discuta Proiectul Turistic Arieseni. Vor urma o serie de analize si consultari care sa stabileasca cea mai buna modalitate de finantare si punere in practica a proiectului.

Reprezentantii Bancii Mondiale au avut un prim contact cu acest proiect in cadrul celei de-a III-a editii a Conferintei dedicate finantarii proiectelor de dezvoltare regionala, ce a avut loc luna trecuta la Bucuresti. Proiectul Arieseni a retinut de atunci atentia reprezentantilor Bancii Mondiale, care, dorind sa obtina mai multe informatii, s-au deplasat in judetul Alba.

In urma discutiilor s-a stabilit ca pe baza datelor oferite de CJ Alba sa se realizeze o serie de analize si prognoze asupra proiectului. Astfel se va putea sti care este solutia optima de finantare si cum va evolua exact acest proiect sub aspectul punerii sale in practica. "Ma bucur ca proiectul Arieseni a starnit interesul reprezentantilor Bancii Mondiale. Este o dovada a seriozitatii cu care am abordat acest proiect si o confirmare a eforturilor noastre de dezvoltare a judetului Alba. Dupa cum ne-au spus si expertii Bancii Mondiale, un mare plus il reprezinta faptul ca am aprobat deja un plan pentru domeniul schiabil si pentru zona de statiune propriu-zisa", a declarat presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

STUDIU. Proiectul de dezvoltare turistica a comunei Arieseni presupune echiparea edilitara a zonei, realizarea de cai de comunicatii si transport, spatii de cazare si alimentatie publica, partii de schi si instalatii de transport cu cablu, instalatie de inzapezit artificial, precum si toate dotarile necesare unei statiuni de nivel european. Pentru realizarea acestor obiective a fost intocmit studiul de fezabilitate pentru modernizarea statiunii Arieseni si cresterea atractivitatii turistice prin constructia mai multor partii de schi si dotarea acestora. De asemenea, sunt in faza de elaborare si proiectele tehnice pentru demararea acestei investitii, fiind intocmita si documentatia necesara obtinerii avizelor si autorizatiilor necesare. Consiliul Judetean Alba, cu sprijinul expertilor de la Transcablu Brasov, propune construirea a zece partii de schi, dintre care trei, de legatura intre pante. Lungimea totala a partiilor care se pot amenaja pe versantii de la Arieseni este 12, 95 km, la care se adauga inca 1,22 km de partii de schi existente. In total, la Arieseni, un schior care va incerca toate partiile intr-o singura zi va cobori peste 14 km.

×
Subiecte în articol: observator băncii mondiale arieseni alb