x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alegere - Mame atrase cu tichete de cresa

Alegere - Mame atrase cu tichete de cresa

de Eugenia Mihalcea    |    14 Aug 2006   •   00:00
Alegere - Mame atrase cu tichete de cresa

Patronii care isi vor angajatele la munca imediat dupa nastere le pot oferi 300 de lei lunar in plus, in tichete pentru cresa.

Mamele ar putea primi, pana la finele acestui an, tichete de cresa in valoare de 300 de lei lunar. Masura Ministerului Muncii, luata pentru a determina femeile sa se intoarca mai repede la munca, nu il obliga insa pe angajator sa ofere aceasta facilitate, conform normelor metodologice, aflate in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF). Mai mult, angajatorul va fi obligat sa plateasca si banii pentru imprimarea tichetelor, dupa acelasi proiect de norme.

NEIMPOZABILE. Conform legii, intrata in vigoare la finele lunii mai a acestui an, mamele care doresc sa se intoarca la serviciu dupa nastere au posibilitate sa beneficieze de un ajutor lunar din partea angajatorului, sub forma tichetelor de cresa, in valoare de 300 de lei. Aceste tichete se vor da pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani si se vor asigura integral din costuri de catre angajator. Contravaloarea acestor tichete de cresa este deductibila la calculul impozitului pe profit - in cazul angajatorului si scutita de plata impozitului pe venitul salarial, pentru salariatul beneficiar. Tichetele de cresa sunt distribuite lunar angajatului si pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul salariatului.

BANII INAPOI. Nicaieri in lege, nici in normele de aplicare nu este stipulata obligatia angajatorului de a acorda aceste tichete. Cert este, in schimb, ca angajatii care vor primi tichete de cresa nu vor fi nevoiti sa renunte la cele de masa sau la tichetele cadou. In cazul in care angajatul caruia i s-au distribuit tichete de cresa nu le-a utilizat la cresa sau unitatea educationala unde are copilul inscris, in contul lunii pentru care i-au fost distribuite, angajatorul va recupera din drepturile salariale cuvenite acestora contravaloarea tichetelor de cresa acordate, inclusiv pretul imprimatelor.

Tichetele de cresa se acorda numai angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Mamele vor putea, astfel, sa isi inscrie copiii in varsta de pana la 3 ani la crese si vor putea achita cu tichete taxele percepute. Cresele nu vor putea da rest la tichetele de masa, iar angajatorii vor acorda aceste facilitati numai la cerere.
×
Subiecte în articol: observator tichete cresa