x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alegerea vicepreşedintelui CSM şi revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, pe agenda plenului din 13 februarie

Alegerea vicepreşedintelui CSM şi revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, pe agenda plenului din 13 februarie

de Agerpres    |    06 Feb 2013   •   11:13
Alegerea vicepreşedintelui CSM şi revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, pe agenda plenului din 13 februarie

Consiliul Superior al Magistraturii va discuta în şedinţa plenului din 13 februarie atât cererile de revocare din funcţia de membru CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ cât şi alegerea vicepreşedintelui Consiliului, calitate pentru care şi-a depus candidatura Adrian Bordea, a anunţat miercuri, la finalul şedinţei acestui for, purtătorul de cuvânt Monica Prejmereanu.

De asemenea, reprezentantul CSM a precizat că tot în aceeaşi şedinţă se va lua în discuţie şi modificarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor din perspectiva intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă.

La finalul şedinţei plenului Consiliului de miercuri, membrii forului au avut o discuţie informală legată de solicitarea Secţiei de judecători de a aborda alegerea vicepreşedintelui după dezbaterea cererilor de revocare în cazul celor doi membri CSM. Membrii Secţiei de judecători şi-au menţinut punctul de vedere exprimat în urmă cu o zi.

Judecătorul Alexandru Şerban, membru ales în Consiliu, declarase, după şedinţa plenului de miercuri, că nu s-a stabilit nici când se va discuta alegerea vicepreşedintelui CSM şi nici când vor dezbate cererile de revocare a celor doi judecători.

"Propunerea ordinii de zi este atributul preşedintelui. Plenul aprobă ordinea de zi. În măsura în care va exista o propunere a preşedintelui, sigur trebuie să respecte legea, adică să fie în termen de 15 zile, atunci plenul se va pronunţa. Deocamdată nu a fost pusă pe ordinea de zi o astfel de chestiune", a afirmat miercuri Şerban.

Judecătorul Adrian Bordea, membru ales al CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi-a depus marţi candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte.

În urma dezbaterilor din Secţie de judecători, în unanimitate, membrii acesteia au decis să susţină candidatura acestuia.

"S-a decis ca susţinerea acestei candidaturi să fie însoţită de o delimitare clară a atribuţiilor administrative în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. În acelaşi timp, s-a decis ca dezbaterea candidaturii în plenul CSM să aibă loc ulterior dezbaterii cererilor de revocare din calitatea de membri ai Consiliului a Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ", susţineau reprezentanţii Secţiei de judecători.

În urmă cu o săptămână, Secţia de judecători a decis ca procedura de alegere în funcţii de conducere a Consiliului, preşedinte/vicepreşedinte, să se realizeze cu respectarea principiilor de transparenţă şi legalitate cu concretizarea următorilor paşi: dezbaterea/discutarea prealabilă în cadrul Secţiei pentru judecători a candidaturii depuse pentru funcţia de vicepreşedinte; anunţarea candidaturii într-un termen rezonabil; publicarea proiectului de candidatură pe pagina de internet a CSM, în vederea aducerii la cunoştinţa publicului, cu cel puţin 3 zile înainte de data şedinţei plenului în care au loc alegerile pentru funcţia de vicepreşedinte.

Alegerea vicepreşedintelui CSM, programata iniţial pe 4 ianuarie, a fost amânată de mai multe ori. Procedura a fost reluată după ce judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ şi-au retras candidaturile în contextul în care majoritatea instanţelor din ţară a votat pentru revocarea lor din CSM.

×