x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alegeri CSM - Dihonie pentru funcţii şi statut

Alegeri CSM - Dihonie pentru funcţii şi statut

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    11 Ian 2008   •   00:00
Alegeri CSM - Dihonie pentru funcţii şi statut

Zi neagră pentru Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la ceas de bilanţ şi de alegere a noii conduceri. Noii şefi ai Consiliului, Lidia Bărbulescu şi Graţiana Isac, au o misiune foarte grea, după ce şedinţa de ieri a scos la iveală prăpastia dintre judecători şi procurori.

Procurorii au luat foc, judecătorii explodează

Zi neagră pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la ceas de bilanţ şi de alegere a noii conduceri. Procurorul general aproape că i-a făcut knock-out pe membrii CSM. Discuţiile peste masă între procurori şi judecători au scos la iveală o ruptură în interiorul Consiliului, pe motiv de statut şi acces la funcţia supremă a acestui for.


Noii şefi ai CSM, preşedintele Lidia Bărbulescu şi vicepreşedintele Graţiana Isac, au o grea misiune de îndeplinit în acest an, după cum s-au desfăşurat ieri lucrările şedinţei plenului CSM, la prezentarea activităţii pe anul trecut. Să ţină Consiliul unit, în condiţiile în care judecătorii şi procurorii s-au cantonat în tabere opuse. Trebuie să "stingă" procurorii care au luat foc şi să împiedice judecătorii "să explodeze", astfel încât justiţia făcută să aibă chip de dreptate. Să împiedice ca România să devină un "off-shore european al infractorilor", să garanteze independenţa magistraţilor, în condiţiile în care chiar ieri s-a recunoscut faptul că membrii CSM n-au reuşit până acum acest lucru. CSM să nu-şi mai caute "stăpân", în încercarea de a nu fi "purceluşul adoptat de tigru", dar în primejdie de a fi mâncat.


LOVITURA DE BAROS.
Atmosfera aparent plicticoasă de la citirea rezumatului activităţii CSM din timpul anului 2007 de judecătorul Anton Pandrea, preşedintele Consiliului, aflat la final de mandat, a fost ieri repede spulberată de discursurile în contradictoriu ale unor membri reprezentativi ai CSM. Barosul cu care s-a aplicat o lovitu-ră ale căror urmări vor fi greu de înlăturat poartă un nume şi o funcţie: Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al Parchetului instanţei supreme. Kovesi a făcut aproape KO forul suprem al magistraturii. Aceasta a spus pur şi simplu Consiliului să nu se mai ascundă în spatele legislaţiei defectuoase ori neîndestulătoare. Şi să recunoască problemele de organizare instituţională şi de funcţionalitate. "Eficienţa activităţii CSM nu este în nici un caz reflectată de rapoartele în care arătăm cât de bine am muncit de vreme ce oamenii se simt umiliţi, aşteptând un semn de dreptate. Cum putem spune că avem o justiţie credibilă de vreme ce dosarele trenează ani de zile?", a întrebat Kovesi. "Aştept ca atunci când suntem citaţi la comisii de anchetă ori suntem făcuţi procurori comunişti, CSM să ne apere reputaţia. Procurorii corecţi aşteaptă de la CSM să fie delimitaţi de cei care greşesc. Aştept ca CSM să aibă reacţie atunci când se modifică legile care riscă să transforme societatea românească întru-un off-shore european al infractorilor. Aştept ca CSM să nu ne dea răspunsuri formale şi să nu ia decizii care să încurajeze lenea."


RÅVNÅ LA ŞEFIA CSM.
Procurorul Liviu Dăscălescu, membru ales în CSM şi fost vicepreşedinte al Consiliului, a ţinut neapărat să-i precizeze şefului statului că anul trecut gafa prezidenţială de la alegerea lui Anton Pandrea ar fi avut la bază "o mică lucrătură din partea cuiva din interiorul CSM". Dăscălescu a susţinut teza că în mod deliberat şefului statului i s-ar fi indus "ideea greşită" că numai un judecător poate candida pentru şefia CSM. "Sunt discuţii de culise, dar trebuie să vi le spun. Am aşteptat un an s-o fac: Procurorii au luat foc vizavi de această chestiune!" Judecătorul Virgil Andreieş a fost extrem de sintetic şi de riguros în expunerea adevăratelor probleme cu care se confruntă sistemul judiciar. Magistratul i-a dat replică antevorbitorului său: "Sper ca punctele de vedere exprimate să nu fie rezultatul unor frustrări. Dar dacă procurorii colegi au luat foc, pot să vă spun că judecătorii vor exploda până la momentul stabilirii clare a statutului procurorului".


ANIMAL PLANET. Fost şef al CSM, judecătorul Dan Lupaşcu a făcut trimiteri la o reclamă difuzată de postul Animal Planet, asemuind Consiliul cu puii de purceluş adoptaţi de o tigroaică, care după o mângâiere şi una după ceafă riscă să fie mâncaţi chiar de mama adoptivă. "Să recunoaştem că este eşecul nostru: CSM nu este în măsură să asigure independenţa justiţiei. Ne plângem că alţii nu ne dau, dar ne place situaţia, deşi toate instrumentele sunt la noi! Noi azi nu mai suntem un Consiliu, suntem cel puţin trei: cele două secţii şi plenul", a spus Dan Lupaşcu.


CONCLUZIA LUI BÅSESCU. "Am spus întotdeauna că Justiţia merge prost. Am simplificat!", a fost concluzia preşedintelui după focul încrucişat. "Fiţi uniţi!" şi "Nu vă mai căutaţi stăpân!", le-a spus şeful statului membrilor CSM. "Vorbeaţi de independenţă. V-o călcaţi singuri! Acceptaţi tacit să se încalce Constituţia, fără să sesizaţi Curtea Constituţională. Sunt lucruri care arată că v-aţi cedat-o!", a spus Băsescu, exemplificând cu reacţia CSM privind comisia specială de la Cotroceni.

AUTOPROTEJARE. Un alt reproş făcut de şeful statului a fost cel privind deciziile Consiliului în cazul fraudării examenelor de acces în funcţiile de conducere de la parchete: "E foarte greu să fii exigent cu alţii, dacă nu eşti exigent faţă de tine. În cazul fraudării examenelor, aţi dat impresia că vă autoprotejaţi. Eu în locul dumneavoastră dădeam toate avizele şi lăsam judecătorul să se pronunţe dacă arestează sau nu un procuror". Reamintim cititorilor că Secţia de procurori a CSM a aplicat măsuri diferite, în cazuri similare, aprobând reţinerea procurorului Sterian Guli, dar refuzând s-o avizeze pe cea a procurorului Eugen Cojocaru, de la Parchetul General, ambii acuzaţi de DNA în dosarul privind traficarea şefiilor din parchete. "Ce m-a impresionat neplăcut a fost o adevărată campanie că Secţia de procurori nu a autorizat urmărirea unuia sau altuia dintre procurori sau solicitarea de arest. A dat o impresie că vă autoprotejaţi extraordionar. Eu aş fi lăsat judecătorul să stabilească dacă sunt motive să fie arestat un procuror sau nu. Dincolo de exigenţa faţă de politic o înţeleg şi e justificată dar trebuie exigenţă şi faţă de dumneavoastră, faţă de comportamentul dumneavoastră".


RÅZGÅNDIRE PREZIDENŢIALÅ. Şeful statului s-a răzgândit şi în materia numirii procurorului general al Parchetului Instanţei supreme şi a şefilor DNA şi DIICOT. Dacă în urmă cu aproape trei ani de zile el pleda pentru ca aceste atribuţii să revină ministrului Justiţiei, pe atunci Monica Macovei, de data aceasta Traian Băsescu s-a exprimat acum, când fotoliul ministerial este în grădina PNL, pentru revenirea acestei puteri la Consiliu. "Aveţi toate pârghiile. Singurul semn de întrebare e legat de acele desemnări de procurori cu funcţii mari, pentru care înţeleg că ar trebui ca propunerile să vină de la CSM şi nu de la Ministerul Justiţiei. De acord, dar este prea puţin în ceea ce priveşte independenţa dumneavoastră. Ea e aproape zilnic călcată în picioare şi nu vă manifestaţi."


IMBOLDURI. Traian Băsescu s-a arătat profound nemulţumit de uşurinţa cu care CSM a acceptat ca sute de legi să fie trecute de Parlament fără avizul consultativ al Consiliului, prevăzut de lege. "Sunt cedări care până la urmă costă". Preşedintele a criticat şi reacţia CSM precum şi judecătorilor care au candidat pentru un loc în comisia specială de la Cotroceni privind răspunderea ministerială, după modificarea Legii de cabinetul Tăriceanu. "M-am gândit la cei cinci judecători care săriseră să spună: «da, suntem de acord să facem parte dintr-o comisie consultativă pe lângă preşedinte». Cred că a fost o apreciere eronată a CSM şi a judecătorilor care au acceptat asta. Acceptaţi tacit să se încalce Constituţia, acceptaţi fără să sesizaţi Curtea Constituţională (CC). În aceeaşi situaţie este CSAT, drept pentru care eu am sesizat CC, fără să-mi fac complexe dacă am mai sesizat Guvernul sau nu. Nu trebuie să-l sesizez că există Constituţie şi legi. Am martori că, atunci când CSM a început procedurile pentru alegerea judecătorilor care să facă parte din noua comisie de la Cotroceni, am spus: «oamenii ăştia nu-şi doresc independenţa. Vorbesc de ea dar îşi caută stăpân (..) L-am sunat atunci pe Pandrea şi i-am spus că este în neregulă, ar trebui să reacţionaţi.


EVALUATORUL CSM CINE E? "Evaluarea profesională este o chestiune care trebuie făcută rapid. Cred că fiecare magistrat, fie procuror sau judecător, trebuie evaluat individual. Dacă se merge pe ideea că evaluăm instantţe, tribunale, parchete, fără să ne uitam în interioriul acestui coş, fără să ne uităm la profesionalismul procurorilor, ar fi o mare eroare. Regândiţi această abordare. CSM având personalul pe care îl are nu-şi poate asuma o evaluare individuală a fiecărui magistrat din sistem. Aici soluţia corectă va fi ca până la un nivel de funcţii, şefii de instanţe, adjuncţii lor, şefii de parchete de pe lângă instanţe să-i evaluaţi dumneavoastră, la nivelul CSM. Şi cei pe care îi autorizaţi să fie şefi, la rându-le să facă evaluarea anuală a fiecărui magistrat. (...) Domnilor judecători şi procurori, noi, politicienii, avem alt sistem de evaluare, la patru ani electoratul o face, dar pe dumneavoastră cum vă evaluează cei care v-au ales? Aveţi un sistem? Hai, făceţi-vă unul cinstit! Să faceţi justiţie, nu numai să-i reprezentaţi pe ei. E o părere numai".


PROCURORII, ÎN AFARA EXECUTIVULUI. "Nu văd procurorii ca parte a Executivului, ar fi cea mai mare greşeală pe care ar putea să o facă Legislativul în România. Procurorii n-au ce căuta în Executiv. Eu pot să fac atât cât ştiţi că pot să fac: cel mult să trimit o dată o lege înapoi, după care sunt obligat s-o promulg. Categoric voi solicita expertiza dumneavoastră imediat ce-mi vine un proiect de cod sau lege importantă, înainte de a le promulga", a mai spus şeful statului. El a criticat însă justiţia pentru tergiversarea proceselor, făcând trimitere la cazul Patriciu: "Am observat din raport că au fost 820 de sesizări anul trecut la CSM. Noi am selectat din sesizările de la preşedinţie 4.400 pe care le-am considerat serioase, din care 2.700 vizează tergiversările şi doar 750 sunt cu privire la soluţii. Ce justificare are o respingere a unui dosar după şase termene de-a lungul unui an şi jumătate, pe motiv că n-a fost semnat în clar de nu ştiu ce procuror? Nu vă iartă nimeni pentru responsabilitatea pentru justiţie! Nu ministrul face justiţia, dumneavoastră o faceţi!"


ACHITÅRILE, GREŞEALA PROCURORILOR. De precizat că în discursul său, ţinut în plenul CSM, procurorul Liviu Dăscălescu, membru ales al Consiliului, a arătat că procurorii sunt într-o situaţie "destul de urâtă, au alt statut decât al judecătorilor". Dăscălescu a atras atenţia că în România "sunt norme procedurale tipice unui stat poliţienesc". "O să ajungem ca într-un dosar penal patru cincimi să reprezinte interceptările şi doar o cincime ancheta. Nu se poate aşa, pentru că se ajunge la deprofesionalizarea procurorilor. Avem procurori care nu ştiu să facă un proces-verbal, dar îi ducem în funcţii foarte înalte. În 1991 erau patru achitări, acum sunt cu miile. Achitarea nu e o soluţie normală, ci este un ştift, o greşeală făcută de procurori", a spus Dăscălescu.


Premieră: Femeile conduc Consiliul

Singurii magistraţi care şi-au depus candidaturile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ale Consiliului Superior al Magistraturii au fost aleşi ieri de plenul instituţiei cu un număr relaxat de voturi. Astfel, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Lidia Bărbulescu, a primit girul CSM pentru postul de preşedinte cu 15 voturi pentru şi unul împotrivă, iar procurorul de la Parchetul instanţei supreme, Graţiana Isac (foto), a fost ales în unanimitate pentru funcţia de vicepreşedinte.


INCIDENT. Dacă anul trecut alegerile de la CSM au fost marcate de felicitările pe care Traian Băsescu i le-a adresat judecătorului Anton Pandrea înainte ca acesta să-şi fi depus candidatura, nici anul acesta momentul nu a fost lipsit de incidente. La anunţarea rezultatelor, fostul preşedinte al Consiliului a transmis iniţial că Lidia Bărbulescu a fost votată în unanimitate. Imediat însă, procurorul general, Codruţa Kovesi, i-a atras atenţia că trebuie să fie o greşeală, iar Pandrea s-a corectat şi a transmis rezultatul de 15 la unu, susţinând că a fost o eroare materială.


PLANURI. Potrivit noului şef al CSM, transparenţa şi lupta pentru un statut puternic al procurorului sunt priorităţile acestui an. Lidia Bărbulescu a spus că nu crede în mezalianţă, ci în colaborarea celor două categorii de magistraţi, de pe poziţii egale, cu respectarea atribuţiilor pentru reuşita actului de justiţie. "Când vom responsabiliza procurorii, judecătorii, personalul auxiliar în vederea realizării unui serviciu public, atunci vom avea mai clar definite elementele de independenţă presupuse a fi avute de fiecare în parte. Doresc ca CSM să lucreze ca un tot unitar", a susţinut Bărbulescu, amintind îndemnul şefului statului pentru solidaritate.


Noul vicepreşedinte al Consiliului a pledat pentru continuarea reformei în justiţie şi pentru îmbunătăţirea politicii de resurse umane în cazul corpului de procurori. Graţiana Isac a insistat, de asemenea, pe unificarea practicii judiciare şi pe organizarea temeinică a comisiilor care anul acesta vor evalua activitatea tuturor magistraţilor din România.

×