x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alertă la Botoşani: două persoane cu antrax

Alertă la Botoşani: două persoane cu antrax

de Monica Cosac    |    14 Iun 2017   •   10:55
Alertă la Botoşani: două persoane cu antrax
Sursa foto: jarun011/Getty Images/iStockphoto

Un bărbat în vârstă de 47 de ani şi fiica lui, o adolescentă de 16 ani, sunt internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Botoşani, cu leziuni cutanate specifice antraxului. În cazul bărbatului, autorităţile sanitare au confirmat deja diagnosticul în urma analizelor de laborator, însă alte probe au fost trimise pentru reevaluare la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Cei doi se află în prezent sub tratament, iar starea lor este stabilă.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, bărbatul este un fermier din localitatea botoşăneană Manoleasa şi a contractat boala de la o vită din gospodărie. Bărbatul prezintă trei leziuni tegumentare specifice antraxului (n.r. – forma cutanată a bolii), însă starea acestuia nu este una gravă în momentul de faţă.

Medicii spun că, în România, în fiecare an se înregistrează câteva cazuri de antrax, însă forma cutanată nu pune viaţa în pericol precum antraxul pulmonar, de exemplu. „Antraxul nu este total neobişnuit în România. În general apar în fiecare an câteva cazuri transmise de la animal, însă forma cutanată a bolii nu este forma foarte gravă care să pună viaţa în pericol, aşa cum este antraxul pulmonar care este cauzat de inhalarea de spori ai bacilului. Este vorba despre un contact cu animalul sau produse de la animalul bolnav care pot să ducă la apariţia unor leziuni cutanate şi care sunt tratabile şi nu pun aşa probleme de sănătate publică cum ar putea să pună de exemplul antraxul pulmonar sau digestiv”, explică Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Antraxul este o boală potenţial fatală dată de bacteria Bacillus anthracis, ai cărei spori răspândesc infecţia. De obicei apare la animale, în special la ierbivore, însă poate fi transmis şi la om. Există trei tipuri de antrax: cutanat, respirator şi gastrointestinal.

De la infectare până la apariţia simptomatologiei pot trece până la şapte zile, însă poate dura şi mai mult, iar simptomele depind de tipul de transmitere a infecţiei. Printre acestea se pot regăsi: febra, migrenele, ganglioni limfatici măriţi în apropiere de zona cu leziunea cutanată, senzaţie de disconfort.

Potrivit presei locale, locuitorii din comuna Manoleasa nu au medic de familie de câteva luni. În acest timp, în localitate a venit, periodic, un înlocuitor al medicului, însă de pe 1 iunie nu a mai apărut nici acesta.

×
Subiecte în articol: antrax