x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alertă nucleară: un reactor închis, altul la nivel de avarie

Alertă nucleară: un reactor închis, altul la nivel de avarie

26 Mar 2018   •   09:19
Alertă nucleară: un reactor închis, altul la nivel de avarie

Reactorul 1 de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă a fost închis ieri din cauza unei defecţiuni, iar după câteva ore a fost redusă la 55% şi puterea Reactorului 2, tot în urma unei probleme tehnice. În cursul serii, centrala nucleară funcţiona la doar 374 MW din capacitatea totală de 1.400 MW.

Nuclearelectrica a anunţat ieri închiderea Reactorului 1 de la Cernavodă, din cauza unei defecţiuni. „Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acţionarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate. Specialiştii CNE Cernavodă analizează integrat cauza, iar Unitatea 1 va fi repornită imediat ce lucrările de remediere vor fi finalizate. Estimăm că oprirea va avea o durată de aproximativ 48 de ore”, a informat Nuclearelectrica. După doar câteva ore, Nuclearelectrica anunţa probleme şi la cel de-al doilea reactor, în cazul căruia a trebuit să fie redusă puterea de funcţionare până la 55%. Al doilea incident, care a afectat singurul grup disponibil, a vizat pompa de condensare. Este un echipament din partea clasică a centralei, care condensează aburul care iese din turbină.

”S.N. Nuclearelectrica SA (SNN) anunţă că puterea Unităţii 2 a CNE Cernavodă va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW). Reducerea de putere a Unităţii 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparaţii. Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă va fi conectată la Sistemul Energetic Naţional şi va funcţiona la o putere de 300 MW”, a precizat Nuclearelectrica. În ciuda situaţiei de la Cernavodă, România a exportat azi energie electrică, din cauza consumului mic al acestei zile.

×
Subiecte în articol: oprire reactor cernavoda