x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alertă: Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 611 în ultima săptămână

Alertă: Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 611 în ultima săptămână

21 Ian 2020   •   22:10
Alertă: Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 611 în ultima săptămână

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 611 în ultima săptămână, de la 585 focare în data de 14 ianuarie, iar în prezent boala evoluează în 257 de localităţi din 26 de judeţe.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din cele 611 focare, 8 sunt în exploataţii comerciale şi 2 în exploataţii de tip A. În alte 10 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

În prezent, cele mai multe focare sunt în judeţele Teleorman, 196 focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi, şi Giurgiu - 106 focare (dintre care un focar într-o exploataţie comercială) şi 306 de cazuri la mistreţi.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 576.847 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.670 de cazuri la mistreţi. În total au fost stinse 2.336 de focare.

Până în 21 ianuarie 2020, au fost despăgubiţi 14.800 de proprietari iar valoarea totală a plăţilor a fost de aproximativ 403,374 milioane de lei.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

„Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, precizează ANSVSA.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pestă porcină