x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alertă pe Terra: Calota arctică se va topi în întregime!

Alertă pe Terra: Calota arctică se va topi în întregime!

07 Apr 2011   •   12:32
Alertă pe Terra: Calota arctică se va topi în întregime!
160135-.jpgGheaţa de la Polul Nord dispare cu o viteză uimitoare. Prognozele specialiştilor sunt depăşite de realitate, iar ecologiştii trag un semnal de alarmă: gheaţa se va topi total în următorii 40 de ani!

Media teritoriului acoperit de către calota glaciară nordica scade încontinuu din 1980 încoace, când suprafaţa medie acoperită era de 15,7 milioane de kilometri pătraţi, potrivit Centrului National American pentru date despre Zăpadă şi Gheaţă.

Oamenii de ştiinţă au calculat din informaţiile oferite de sateliţi şi din modelele climatice, iar specialiştii şi-au manifestat îngrijorarea potrivit căreia pierderea gheţurilor este mai rapidă decât estimaseră modelele climatice.

Dacă această tendinţă de topire accelerată continuă, apele din Antarctica şi Groenlanda vor ridica nivelul mărilor cu 15 cm până în 2050.

"Calotele glaciare vor fi principalele cauze ale creşterii nivelului mărilor. Nu este surprinzător pentru că au mult mai multă gheaţă decât gheţarii de pe munţi", a explicat liderul echipei de cercetatori. (V.M.)

×