x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alexandrescu, despre reabilitarea Arcului de Triumf: Au venit amortizoarele din America

Alexandrescu, despre reabilitarea Arcului de Triumf: Au venit amortizoarele din America

11 Dec 2015   •   20:23
Alexandrescu, despre reabilitarea Arcului de Triumf: Au venit amortizoarele din America
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a informat, vineri, într-o conferinţă de presă, că amortizoarele antiseismice necesare asigurării Arcului de Triumf au sosit din America.

"Pot să vă spun colegial, am aflat ieri, acele amortizoare care erau aşteptate să vină din America au venit. Şi urmează ca restul programului până la finalizare să fie asumat financiar de Primăria Generală a Capitalei. Dar nu e parohia noastră", a spus Alexandrescu.

Arcul de Triumf a intrat în renovare în luna ianuarie 2014, iar lucrările de consolidare, restaurare şi conservare trebuiau să fie gata în luna martie a acestui an.

Lucrarea "Consolidare, reabilitare şi conservare Arcul de Triumf" este finanţată prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013. Prioritară a fost consolidarea monumentului, potrivit PMB. S-a utilizat aceeaşi procedură ca la sediul vechi al Primăriei Capitalei, izolarea antiseismică a bazei clădirii, care constă în decuplarea structurii de vibraţiile terenului şi introducerea izolatorilor antiseismici. Monumentul devine astfel rezistent la un cutremur de 9 grade pe scara Richter.

În martie 2014 a fost demarată execuţia şi montarea schelei la nivelul picioarelor Arcului de Triumf pentru efectuarea re-expertizării componentelor artistice de piatră şi prelevării probelor de laborator cu scopul de a supune spre avizare de către comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii restaurarea acestora.

×