x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alexandru Ioan Cuza – 150 de ani de studenţie

Alexandru Ioan Cuza – 150 de ani de studenţie

09 Iun 2010   •   00:00

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi sărbătoreşte anul acesta 150 de ani de la înfiinţare, ca prima instituţie modernă de invăţământ superior a României. Universitatea îşi păstrează poziţia privilegiată a întâietăţii nu doar în sens istoric, ci şi în topurile în cercetare, educaţie sau transparenţă instituţională. În ultimii cinci ani, cel mai relevant clasament al lumii universitare româneşti, alcătuit de Asociaţia Ad-Astra, a plasat constant Universitatea "Cuza" pe primul loc.

Universitatea şi-a deschis porţile în 1860 pentru primii 70 de "auditori de cursuri". Astăzi are peste 38.000 de studenţi, 15 facultăţi şi aproape 200 de programe de studiu la nivel de licenţă, master şi doctorat. Oferta educaţională este una dintre cele mai complexe, incluzând linii de studiu în limba engleză, programe realizate în colaborare cu universităţi din străinătate şi cursuri create împreună cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, în urma cărora cei mai buni studenţi sunt angajaţi de companiile partenere.

Primul studiu asupra calităţii învăţământului superior, realizat de ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în învăţământul Superior), a relevat faptul că în România există şase universităţi care atrag mai bine de 50% din finanţarea totală disponibilă pentru fonduri de cercetare. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi se numără în rândul acestor universităţi de top datorită expertizei ştiinţifice a profesorilor săi, infrastructurii de top şi celor peste 500 de proiecte de cercetare aflate în derulare. Acestea sunt motivele pentru care, în ultimii ani, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a ocupat constant locul I în clasamentul cercetării în România, primind şi numeroase alte confirmări ale valorii sale: Premiul I în "Topul excelenţei în cercetare" obţinut de o echipă de cercetători de la Facultatea de Fizică în anul 2008, Premiul pentru publicaţii ştiinţifice internaţionale - în 2006 şi 2007.

Probabil că cel mai bun moment pentru a înţelege mai bine Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" este Ziua Absolventului - un eveniment unic în România, ce are loc în fiecare an. Ziua Absolventului este momentul în care peste 6.000 de studenţi sărbătoresc terminarea facultăţii printr-un marş ce se desfăşoară de la Universitate spre centrul oraşului. Un astfel de eveniment este o dovadă a faptului că locul aparte pe care l-a câştigat Iaşiul în istoria învăţământului superior românesc a fost menţinut, în primul rând, datorită capacităţii Universităţii de pe Copou de a-şi păstra prospeţimea. Spiritul inovativ al acestei instituţii a facut posibile, printre altele, implementarea celui mai performant sistem de e-learning - BlackBoard Academic Suite, trecerea la un sistem de evaluare progresiv dar, mai ales, rezultatele deosebite în domeniul cercetării.

Pe lângă cooperările în proiecte de cercetare internaţionale, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" are stabilite 260 de parteneriate bilaterale cu universităţi de prestigiu din Europa şi din lume, alăturându-se celor mai importante reţele universitare, fiind astăzi membră a Coimbra Group, Utrecht Network şi Balkan University Network, afiliată la European University Association, The International Association of Universities şi l'Agence Universitaire de la Francophonie. Pentru studenţii noştri, acest lucru înseamnă că peste 500 dintre ei beneficiază anual de mobilităţi în străinătate, stagii de cercetare şi de practică etc.

Studiile în străinătate şi recunoaşterea notelor obţinute la alte universităţi sunt posibile, într-o largă măsură, datorită aşa-numitului Proces Bologna, un mecanism de armonizare integrare a învăţământului superior european. Procesul Bologna este aplicat la universitatea noastră din anul 2005, ceea ce înseamnă că diplomele de studiu sunt recunoscute mai uşor, disciplinele studiate şi notele obţinute pot fi recunoscute, la rândul lor, de alte universităţi şi că studenţii fac parte din conducerea universităţii şi sunt consultaţi la fiecare decizie care îi priveşte.

×
Subiecte în articol: observator