x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alpinistul Constantin Lăcătuşu, aproape gata pentru Groenlanda

Alpinistul Constantin Lăcătuşu, aproape gata pentru Groenlanda

de Alexandru Nastase    |    13 Mai 2009   •   00:00
Alpinistul Constantin Lăcătuşu, aproape gata pentru Groenlanda
Sursa foto: /Reuters

Alpinistul român cu palmares de invidiat Constantin Lăcătuşu se pregăteşte de o nouă provocare: traversarea celei mai mari insule de pe glob, Groenlanda, şi cucerirea a două dintre piscurile sale de gheaţă. Lăcătuşu şi-a planificat plecarea spre tărâmul de gheaţă pentru data de 25 mai, dar 5.000 euro îl despart de împlinirea acestui vis.



După ce a cucerit rând pe rând piscurile cele mai înalte de pe toate continentele lumii, Constantin Lăcătuşu, primul român care a ajuns pe Everest, are un proiect nou pentru vara lui 2009. Însoţit de prietenul şi partenerul său Cornel Coman, Lăcătuşu vrea să pornească în ceea ce va fi, dacă va reuşi, cea mai mare aventură românească din toate timpurile: cucerirea Groenlandei, insula îngheţată din emisfera nordică, o piatră de încercare pentru oricare alpinist sau om de ştiinţă.

Oarecum similară cu exepediţia lui Emil Racoviţă, care la bordul navei Belgica a plecat în explorarea Antarcticii, aventura echipei Lăcătuşu - Coman se anunţă cel puţin la fel de interesantă.

Cei doi reputaţi alpinişti români şi-au fixat trei obiective de anvergură: traversarea completă a calotei glaciare a Groenlandei, pe un traseu de circa 600 de kilometri pe schiuri, fără sprijin din exterior, de la est la vest, pe la Cercul Polar de Nord, pe o rută mai lungă cu 100 de kilometri decât cea parcursă de celebrul explorator norvegian Fridtjof Nansen, care a făcut prima traversare din istorie a insulei; ascensiunea în premieră românească a Vârfului Gunnbjornsfjeld din Munţii Watkins, cel mai înalt vârf din Groenlanda şi din Arctica, şi ascensiunea în premieră mondială a unui vârf virgin din Groenlanda.

Cei doi îşi propun şi realizarea unui film documentar în insula acoperită de gheaţă, dar şi prelevarea de probe şi dovezi care să certifice impactul schimbărilor climatice asupra Groenlandei, considerată până acum una dintre cele mai afectate regiuni de pe glob.

O EXEPEDIŢIE DIFICILĂ
Calota glaciară a Groenlandei reprezintă cea mai mare acumulare de gheaţă de pe Terra, după cea din continentul antarctic. Traversarea completă a acestui imens ţinut glaciar reprezintă una dintre marile provocări şi încercări ale omului pe Terra. Reuşita marelui explorator Nansen a împins limitele cunoaşterii şi posibilităţilor umane, dar i-a şi inspirat pe alţi exploratori şi alpinişti ai zilelor noastre.

Românii nu au reuşit până în prezent o asemenea performanţă. Niciodată în întreaga istorie, o echipă românească nu a reuşit să traverseze complet pe schiuri o calotă glaciară insulară sau continentală. Nici o echipă românească nu a parcurs până acum un traseu pe schiuri de peste 500 de kilometri şi nici nu a rezistat în condiţii polare timp de o lună fără sprijin din exterior.



Ascensiunea unui vârf virgin oriunde în lume constituie o performanţă unică, o şansă de a intra în cartea de aur a alpinismului mondial.

Autorii primei ascensiuni sunt cei care rămân în analele alpinismului, iar ascensiunile ulterioare vor fi doar repetări. Până în prezent, alpiniştii români au reuşit doar câteva vârfuri în premieră absolută. Şansele pentru asemenea realizări scad în fiecare an, deoarece ultimele "pete albe" şi înălţimi necucerite sunt o atracţie irezistibilă pentru cei care îşi asumă riscul necunoscutului şi aventura totală.

Până în prezent, nimeni nu a reuşit în aceeaşi expediţie să atingă cele trei obiective majore ale proiectului românesc: traversarea completă a Groenlandei, atingerea celui mai înalt vârf şi atingerea unui vârf virgin. Expediţia lui Lăcătuşu, Romanian Eco-Greenland 2009, va efectua observaţii meteorologice, climatologice, glaciologice şi geologice şi va colecta probe de roci şi gheaţă pentru analize de laborator, inclusiv izotopice. Interpretările studiilor de teren şi de laborator vor oferi noi rezultate cu privire la efectele încălzirii globale şi impactul asupra gheţarilor şi a reliefului glaciar groenlandez.


O mică mare problemă financiară
Organizatorii expediţiei sunt Clubul Montan Român şi Asociaţia Româna de Film şi Televiziune Everest Media. Jurnalul Naţional este partener media al campaniei alpiniştilor. În paginile cotidianului nostru veţi putea citi jurnalul expediţiei în Groenlanda, precum şi imaginile pe care Constantin Lăcătuşu şi Cornel Coman le vor realiza.

Cei doi întâmpină însă o mică problemă financiară înainte de a porni în această aventură. Lăcătuş mai are nevoie de 5.000 de euro pentru a putea pleca în expediţie, în vreme ce Coman trebuie să mai strângă 8.000 de euro pentru a fi gata de drum.

Cei doi aşteaptă sponsorizări în contul RO38RNCB0196027782560001 / ROL, deschis la BCR Piatra Neamţ, aparţinând Clubului Montan Român, organizaţie nonguvernamentală cu sediul în Piatra Neamţ, România, CUI 9928651.

×
Subiecte în articol: verde! lăcătuşu