x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alternativă - Taxă pentru defrişări

Alternativă - Taxă pentru defrişări

de Alexandru Nastase    |    06 Mar 2008   •   00:00

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile pregăteşte şi o "soluţie de avarie" pentru cazul în care Legea spaţiilor verzi nu va fi votată de Parlament în formula propusă de MMDD, a anunţat secretarul de stat Lucia Ana Varga.



Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile pregăteşte şi o "soluţie de avarie" pentru cazul în care Legea spaţiilor verzi nu va fi votată de Parlament în formula propusă de MMDD, a anunţat secretarul de stat Lucia Ana Varga. Astfel, dacă parlamentarii nu vor fi de acord ca spaţiile verzi să nu mai poată fi, prin lege, distruse, ministerul se gândeşte să îi "penalizeze" pe cei care transformă parcurile şi pădurile în cartiere rezidenţiale. "Noi sperăm ca legea să fie votată în Parlament. Dacă însă acest lucru nu va fi posibil, ne-am gândit să creăm un sistem prin care să îi taxăm pe cei care vor continua să distrugă spaţiile verzi. E vorba de un sistem de certificate pe care cei care vor să investească în imobiliare în parcuri sau păduri să le cumpere. Practic, dacă vrei să construieşti pe o zonă verde, ai putea fi obligat să cumperi un număr de certificate, în funcţie de suprafaţa pe care o distrugi. Banii vor fi folosiţi la programul privind refacerea spaţiilor verzi sau amenajarea de noi parcuri, pe care Ministerul Mediului îl derulează începând de anul trecut", a precizat secretarul de stat. Varga a spus că certificatele vor fi scumpe şi vor fi acordate într-un mod similar cu certificatele de emisii care funcţionează sub Protocolul de la Kyoto.


ÎNTÅLNIRE. Lucia Varga a mediat recent o întâlnire între reprezentanţi ai societăţii civile şi membri ai Comisiei pentru Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic din cadrul Camerei Deputaţilor. Ong-iştii au salutat amendamentul prin care se interzice schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi şi au fost de acord şi cu amendamentul prin care autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a actualiza Planurile Generale de Urbanism, în scopul identificării suprafeţelor disponibile pentru asigurarea minimului de spaţiu verde. Mai multe amendamente nu au fost însă pe placul ecologiştilor, motivarea fiind aceea că prevederile acestora se regăsesc deja în Legea 195/2005 privind protecţia mediului.

×
Subiecte în articol: salvaţi spaţiul verde!