x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alungat de comunişti, este disputat acum de giganţi mondiali precum Bayer, Philips, Roche, Bosch

Alungat de comunişti, este disputat acum de giganţi mondiali precum Bayer, Philips, Roche, Bosch

de Cristinel C. Popa    |    20 Mai 2013   •   13:09
Alungat de comunişti, este disputat acum de giganţi mondiali precum Bayer, Philips, Roche, Bosch
Un scurt interviu cu chimistul sas român ce a ajuns în elita cercetătorilor lumii

A început şcoala la Codlea şi a terminat-o în Germania unde a urcat toate treptele ierarhiei ştiinţifice în domeniul chimiei ajungând un specialist respectat în întreaga lume. Acum nu putem să spunem decât: cine nu mai are germani, măcar să-i admire, oriunde s-ar afla ei! Wilhelm Schabel este un român cu care ne putem mândri. Născut la Codlea (Zeiden, în dialectul săsesc) acum 40 de ani, a plecat din ţară în Germania în anii ’80, pe vremea când regimul Ceauşescu cerea o căciulă de bani pentru un paşaport cu destinaţia RFG! Însă a apucat să termine trei clase primare în localitatea natală, nu departe de Braşov, moment când familia sa a decis să emigreze. A terminat şcoala primară în localitatea germană Lahr, a urmat apoi gimnaziul Max-Planck şi studiile de licenţă, masterat şi doctorat la Universitatea din Karlsruhe. Acum este prof. dr. ing. la Karlsruhe Institute of Technology (KIT), Germania, institut politehnic la fel de vestit pe plan european ca cel american - MIT. Cercetător respectat, în ultimii ani a dezvoltat parteneriate de colaborare cu firme de elită ale lumii precum BASF, Bayer, Roche, Procter&Gamble şi altele. Acestea pur şi simplu l-au disputat ca pe o “investiţie ştiinţifică” sigură. Apreciat de mari universităţi de pe mapamond (inclusiv din SUA) care l-au cooptat în grupurile sale de cercetători în domeniul chimiei, Schabel a înregistrat în ultimii ani rezultate remarcabile, fiind autor a peste 50 de lucrări în reviste cotate ISI, coautor la cinci cărţi de specialitate apărute la edituri internaţionale prestigioase şi prezentări de lucrări la peste 150 de conferinţe naţionale şi internaţionale.  Din 2012 este vicepreşedinte pentru Europa al organizaţiei ştiinţifice “International Society of Coating Science&Tehnology (ISCST)”(Atlanta, SUA) fiind laureat a patru premii importante în domeniu. Ştie foarte puţin româneşte având în vedere faptul că a plecat din România încă de la o vârstă fragedă.      

Reporter: Care este cel mai important premiu pe care l-aţi primit?

Wilhelm Schabel: Arnold Eucken Award, un premiu care se acordă o dată la doi ani de către International Society of Coating Science&Tehnology şi pe care l-am primit în 2007.

Reporter: Sunteţi descoperitorul unor importante tehnologii cu aplicaţie în domeniul medicinei, al farmaciei?

W.S.: Descoperitorul este poate prea mult spus. Sunt invitat şi cooptat în diferite colective de cercetători care colaborează cu mari firme din domeniul farmaceutic, facem tot felul de testări, multe tehnologii sunt secrete. Sunt aplicaţii pentru piaţă în valoare de miliarde de euro. Mici schimbări tehnologice care atrag scăderi de costuri şi implicit mari câştiguri…

Reporter: Alte aplicaţii ale dvs au legătură, pe lângă domeniul famaceutic, cu cel al electronicii/ electronicelor prin studiile de cercetare făcute de dvs cu ajutorul unor colective pentru firme precum Philips, Bosch. Ştiu că şcoala pe care aţi făcut-o în Germania a contat foarte mult în cariera dvs; ce alte personalităţi au studiat la aceeaşi instituţie de învăţământ?

W.S: Avem pe domeniul ştiinţific, de-a lungul timpului au primit chiar aprecierea supremă în domeniul ştiinţelor, premii Nobel. Avem la KIT un astfel de profesor care a primit o asemenea recunoştinţă, Heinrich Rudolph Hertz…. 

Reporter: Pe când un om de ştiinţă român sau cu rădăcini în România care va primi din nou o astfel de apreciere?

W.S.: Mă abţin…

×