x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Am ajuns cu adoptiile la CEDO

Am ajuns cu adoptiile la CEDO

24 Iun 2004   •   00:00

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a mai luat o decizie privind Romania. Statul roman a fost marti gasit vinovat de incalcarea dreptului la un proces echitabil, dar a fost si apreciat, pentru ca a actionat in interesul a doua fetite care urmau sa fie adoptate de cupluri din Italia.

LAVINIA TUDORAN

Florentina si Mariana au fost abandonate cand aveau trei si, respectiv, sapte ani. Implinisera fiecare noua ani in 2000, cand doua cupluri din nordul Italiei, Carlo Pini (47 de ani) si Annalisa Bertani (52 de ani) din Reggio Emilia si Salvatore Manera (53 de ani) si Rosalba Atripaldi (51 de ani) din Mantua, au obtinut din partea instantei din Brasov acceptul de a le infia. Tot atunci, tribunalul din Brasov a decis si modificarea certificatelor de nastere ale celor doua fetite, aflate in ingrijirea Centrului Educational Poiana Soarelui.

Batalia cu tribunalul

Numai ca italienii nu au reusit sa le ia pe fete acasa la ei. Aceasta si pentru ca Centrul Poiana Soarelui din Brasov a refuzat sa le dea certificatele de nastere ale copiilor si sa le transfere custodia, noteaza BBC. Centrul a depus mai multe apeluri in justitie, in incercarea de a bloca adoptiile. Apelurile au fost insa respinse, ca, de altfel, si apelul Comitetului Roman pentru Adoptii. Ordinele de adoptie devenisera astfel definitive. Executori ai justitiei si politia au batut in repetate randuri la poarta Centrului Poiana Soarelui pentru a lua fetitele. Ori nu li s-a permis sa intre in cladire, ori nu au gasit copiii acolo. In toamna lui 2002, si Florentina si Mariana au cerut anularea actelor de adoptie, pe motiv ca nu stiau mai nimic despre parintii lor adoptivi. Numai ca doar Marianei i s-a dat dreptate. Solicitarea Florentinei a fost respinsa cu explicatia ca nu este in interesul sau sa revoce actele de infiere. Cazul fetitelor a fost pe larg prezentat in presa locala. Interventii in favoarea micutelor au avut baroneasa Emma Nicholson si omul de afaceri Ion Tiriac, fondatorul Centrului Poiana Soarelui.

Plangere la Strasbourg

Nemultumiti ca nu pot lua fetele din Romania, italienii au depus o plangere la CEDO, reclamand autoritatile romane pentru ca nu le-au respectat dreptul la viata de familie si nici cel la un proces corect. Marti, CEDO a decis: a condamnat Romania pentru neexecutarea deciziilor judecatoresti care confirmau adoptiile, dar a respins capul de acuzare de incalcare a dreptului la viata de familie si a libertatii de miscare, scrie BBC. Cu alte cuvinte, Romania a fost si condamnata, dar si apreciata pentru ca a actionat in interesul fetitelor. Cele doua cupluri de italieni trebuie acum sa scoata din buzunar 35.000 de euro, (respectiv 19.000 de euro cuplul Pini si Bertani si 16.000 de euro cuplul Manera si Atripaldi), daune morale si cheltuieli de judecata.
×
Subiecte în articol: observator