x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Am făcut mici ilegalităţi!"

"Am făcut mici ilegalităţi!"

de Alexandru Nastase    |    12 Iul 2008   •   00:00
"Am făcut mici ilegalităţi!"

CADASTRUL DELTEI  ●  Guvernanţii acuză "interese"
Măsurile disciplinare pentru cei care au "aranjat" licitaţia pentru cadastrul Deltei Dunării se lasă aşteptate. Cei vinovaţi sînt încă pe funcţii şi acuză cu tupeu că "grupuri de interese" vor răul Deltei.



CADASTRUL DELTEI  ●  Guvernanţii acuză "interese"
Măsurile disciplinare pentru cei care au "aranjat" licitaţia pentru cadastrul Deltei Dunării se lasă aşteptate. Cei vinovaţi sînt încă pe funcţii şi acuză cu tupeu că "grupuri de interese" vor răul Deltei.

Reacţii puţine şi ciudate din partea celor implicaţi în fraudarea licitaţiei pentru cadastrarea Deltei Dunării. Ministrul Mediului, Attila Korodi, nu a răspuns la telefon, iar preşedintele comisiei care a organizat licitaţia frauduloasă, directorul executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigora Baboianu, era plecat din ţară, la Izmail, în Ucraina.

"INTERESELE NU NE LASĂ". Singurii care au comentat: juristul ARBDD Radu Voicu şi şeful său, guvernatorul Deltei, Paul Cononov. Voicu s-a rezumat la a spune că, din punctul său de vedere, licitaţia s-a făcut corect şi că a încercat să demonstreze acest lucru şi instanţei. Nici o vorbă despre faptul că nu s-a prezentat decît la o înfăţişare din proces şi, mai ales, nici o vorbă despre faptul că în plină şedinţă, în faţa instanţei, Voicu a recunoscut că ARBDD a făcut mici ilegalităţi în procesul de organizare a licitaţiei şi de desemnare a cîştigătorului. Cononov a spus că nu ştie încă de verdict: "Juristul nostru a ieşit din proces ieri (joi – n.r.) la ora 13 şi mă îndoiesc că judecătorii au acţionat cu o asemenea rapiditate. Dacă într-adevăr s-a întîmplat aşa, înseamnă că în joc sînt anumite interese şi refuz să fac comentarii pe această temă. Noi vom respecta decizia instanţei şi, dacă într-adevăr s-a întîmplat aşa, vom relua procedurile aşa cum solicită instanţa. Vom face acest lucru numai după ce vom avea o comunicare scrisă. Este vorba despre anumite interese care gravitează în jurul Deltei. Noi considerăm că s-a procedat legal, că s-a procedat corect, şi aşteptăm să vedem hotărîrea Curţii de Apel". Cononov a avut aceeaşi atitudine şi în iarnă, după ce un control al Curţii de Conturi a scos la iveală ilegalităţi de proporţii la ARBDD. Practic, sute de mii de euro fuseseră cheltuiţi împotriva legii, o parte din bani fiind fonduri europene. Şi atunci, ca şi acum, cînd în pericol de a fi fraudaţi erau 3 milioane de euro, Cononov vedea alte interese care nu îl lăsau să muncească. Discursul băsescian ("Eu vreau să fac, dar interesele nu mă lasă, îmi pun piedici") a dominat tot mandatul lui Cononov, ticsit cu ilegalităţi sau decizii controversate.

După cum Jurnalul Naţional a anunţat încă de ieri, Curtea de Apel Constanţa a anulat integral procedurile de licitaţie pentru cadastrarea şi intabularea terenurilor din Delta Dunării, recunoscînd ilegalităţile de proporţii comise.

DEFINITIV Şi IREVOCABIL.
Cadastrarea Deltei era absolut necesară, întrucît sute de mii de hectare din Rezervaţie nu au cadastru şi intabulare, fapt ce a permis ca în ultimii ani terenuri întinse să fie cadastrate şi intabulate de primării din diverse localităţi. Licitaţia a fost cîştigată de firma Topo Service din Miercurea-Ciuc, care a subcontractat lucrările unei firme ucrainene. Practic, zone strict protejate, suprafeţe valoroase, terenul de lîngă baza militară NATO de la Babadag sau de lîngă poligonul de la Enisala urmau să fie cadastrate de o ţară nemembră a alianţei şi care se află în dispută cu România pentru mai multe cauze, între care Canalul Bîstroe sau delimitarea platoului continental. Decizia instanţei, definitivă şi irevocabilă, pune frîne şi pentru organizarea viitoarei licitaţii. Astfel, viitorii participanţi pot recuza membrii comisiei dacă ei au făcut parte şi din comisia licitaţiei trucate. Amînat ani în şir, cadastrul Deltei se va face probabil la Paştele Cailor.
alexandru.nastase@jurnalul.ro

Cerem demisia vinovaţilor!

Jurnalul Naţional cere prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu să-i demită pe cei vinovaţi de fraudarea licitaţiei: Korodi, Cononov şi Baboianu. Beneficiind de o imagine bună, Korodi nu a făcut mare lucru pentru protecţia mediului, iar asta nu e greu de văzut. Se plimbă cu maşini puţin poluante, dar zboară de multe ori cu elicopterul. Banii europeni se absorb cu mare greutate, în domeniu sînt multe grupuri de interese, iar afacerile curg. Un exemplu: pavilionul României de la expoziţia de la Zaragoza. 4,9 milioane de euro ca să ne facem de rîs în Spania. În mandatul lui Cononov (unul dintre cei mai proşti guvernatori), haosul s-a instaurat în Deltă. Braconaj excesiv, lipsa reconstrucţiei ecologice, afaceri liberale, vânătoare – acestea sînt realizările lui Cononov. Baboianu era pe vremea lui Ceauşescu specialist în transformarea lacurilor din Deltă în terenuri agricole. După Revoluţie, a devenit expert în transformarea terenurilor agricole în lacuri. Înainte de pronunţarea Curţii de Apel Constanţa, declara cu aroganţă că totul s-a făcut legal şi că judecătorii vor constata asta şi îl vor absolvi de orice vină.

×
Subiecte în articol: verde! deltei cononov