x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Am fost folositI de guvern"

"Am fost folositI de guvern"

06 Aug 2004   •   00:00
"Am fost folositI de guvern"

Fratii Nutu si Sile Camataru au afirmat ieri in fata judecatorilor ca interese politice stau in spatele arestarii lor, dezvaluind totodata nume sonore din conducerea Politiei si Parchetului, persoane care frecventau cluburile patronate de ei.

LUCIAN MIHAI

Ion Balint, cunoscut in lumea interlopa sub numele de Nutu Camataru, s-a declarat surprins de faptul ca, daca anchetatorii tot le-au interceptat convorbirile telefonice, de ce nu s-a inregistrat si "cum au fost folositi de Guvern". Pe de alta parte, Sile Camataru a afirmat ca este nevinovat si ca, eventual, poate fi tras la raspundere pentru "trafic de inteligenta" sau "exces de frumusete".

PRIETENI. Totodata, Nutu Camataru a cerut instantei Curtii de Apel Bucuresti sa nu mai fie anchetat de procurorul George Muscalu, seful Sectiei de combatere a crimei organizate si antidrog din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. "George Muscalu venea la restaurantul Calypso. Ii plateam mesele", a declarat Nutu Camataru, adaugand ca la acelasi local al sau veneau Nicolae Berechet si Toma Zaharia, ambii secretari de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Conform Mediafax, Nutu Camataru a mentionat in depozitia sa numele prietenilor sai: Virgil Ardeleanu, Gigi Becali, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, subliniind ca "procurorii asta umaresc". Procurorul George Muscalu a negat cele declarate la adresa sa si a anuntat ca il da in judecata pe Nutu Camataru.

ARESTATI. Fratii Ion si Vasile Balint - Nutu si Sile Camataru - au contestat la Curtea de Apel Bucuresti mandatele de arestare emise pe numele lor. Nutu Camataru a criticat modul in care a fost ridicat de "mascatii Jandarmeriei", explicand ca "probabil" a fost confundat cu Iacobov. Magistratii Tribunalului Bucuresti i-au arestat in noaptea de 23 spre 24 iulie, pe Ion Balint, Costel Urzica, Sile Stan, Adrian Lia, Pompiliu Moldovan, Nelu Balaban si Georgeta Popa, pentru crima organizata, proxenetism si trafic de fiinte umane, santaj, talharie si inselaciune. A doua zi, a fost arestat si Laurentiu Roman. Luni, in acelasi caz a fost arestata Cristina Tais, fost barman la barul Orient, sub acuzatia de proxenetism, femeia facand parte din grupul de persoane condus de Vasile si Ion Balint. Totodata, anchetatorii o cauta pe sora fratilor Camataru, Angelica Stoica, pe numele acesteia fiind emis un mandat de arestare preventiva in lipsa.

ACUZE. Anchetatorii au constatat ca, in perioada 2002-2004, Ion Balint a initiat, constituit si sprijinit un grup infractional organizat, care a actionat in mod coordonat in scopul comiterii de infractiuni, pentru a obtine beneficii financiare sau alte foloase materiale, potrivit Ministerului Public. Potrivit procurorilor, gruparea avea ca principale preocupari acordarea de imprumuturi cu dobanda (camatarie), actiunile de recuperare de datorii reale sau pretinse - prin sechestrare, lovire sau santaj - precum si pretinderea de taxe de protectie sau "asa-zise amenzi" de la diferite persoane.

APARARE. Avocatul lui Nelu Balaban a declarat, in fata judecatorilor, ca ancheta in acest caz "aduce deservicii justitiei" si ca are conotatii politice. "Nutu Camataru reprezinta un nume" in anumite medii, a afirmat Balaban. "Oamenii cu pretentii au avut nevoie de el, acum a venit vremea deconturilor", a spus, la randul sau, avocatul Naum Saim. Avocatul lui Nutu Camataru, Andrei Costea, a sustinut ca acuzatiile aduse clientului sau sunt neintemeiate.

MUSAFIR. Curtea de Apel Bucuresti va hotari daca arestarea inculpatilor din acest caz a fost legala. La dezbaterea privind legalitatea arestarii inculpatilor s-a aflat in sala de judecata si Henry Steinberg - avocatul omului de afaceri Sorin Beraru care are de ispasit o pedeapsa de sase ani de detentie, insa este liber dupa executarea a doar doi ani. Joi, Steinberg a tot comunicat prin semne cu Nutu Camataru si Sile Stan, ambii aflati in boxa acuzatilor.
×
Subiecte în articol: observator camataru nutu nutu camataru