x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Am maşină cu volanul pe dreapta, caut copilot!

Am maşină cu volanul pe dreapta, caut copilot!

de Mara Raducanu    |    23 Sep 2009   •   00:00
Am maşină cu volanul pe dreapta, caut copilot!

Maşinile cu volanul pe dreapta au devenit o modă şi printre români. Achiziţionate din Anglia la preţuri de chilipir, astfel de automobile au împânzit şi şoselele din ţara noastră.



Partea bună pentru cei care le cumpără e că pot fi înmatriculate uşor, după procedura de la noi. Bila neagră e că şoselele din România nu se pretează pentru astfel de maşini, iar condusul devine stângaci, creând probleme în trafic. Aşa că, dacă vă bate gândul să vă "engleziţi", luaţi-vă şi un copilot!

"Am maşină, am valoare!" Cam aşa sună mentalitatea multora dintre posesorii de autovehicule. Aşa că, după ce au trecut cu "brio" de testarea pentru obţinerea permisului de conducere, au simţit că în sfârşit li s-au deschis toate drumurile. Spre... Anglia, de unde din ce în ce mai mulţi îşi aduc autoturisme second-hand cu volanul pe dreapta. Şi cum românul s-a născut "negustor", cu numai 2.000-3.000  de euro "îţi tragi" o maşină bunicică.

AFACERI MADE IN ANGLIA
Potrivit Registrului Auto Român (RAR), din 2007 şi până în prezent au fost înmatriculate 1.977 de astfel de autovehicule, deşi pe drumurile noastre circulă de patru-cinci ori mai multe. Printre cei mai "engleziţi" sunt sucevenii, unde maşinile cu volanul pe dreapta au mare trecere, în tot oraşul existând nu mai puţin de 142 de bucăţi. În Vaslui  circulă 103 maşini cu volanul pe dreapta, iar în Hunedoara 112. Treaba e bună şi merge şi repede, căci pentru aceste maşini nu sunt impuse criterii speciale de înmatriculare. Cerinţele sunt puţine şi uşor de îndeplinit. Astfel, pe site-un RAR este precizat faptul că, în cazul maşinilor cu volanul pe dreapta, instituţia "eliberează cartea de identitate pe baza aceloraşi condiţii ca şi pentru vehiculele care au postul de conducere pe partea stângă, în plus fiind necesară echiparea lor cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat pe partea dreaptă a drumului".

BANI PUŢINI, PERICOL MARE
Deşi circulaţia autoturismelor de acest gen în ţara noastră este liberă, fără restricţii, folosirea lor este periculoasă, deoarece volanul pe dreapta presupune alte tehnici rutiere. Tehnici cu care, nefiind familiarizat, conducătorul auto român poate produce tot felul de incidente în trafic. Oamenii legii susţin că cele mai riscante şi mai periculoase sunt depăşirile, care îi dau celui de la volan o stare de nesiguranţă şi de disconfort. Cei care le conduc susţin însă că merită "efortul", deoarece preţul la care sunt cumpărate este unul bun. "Într-adevăr, sunt mai greu de condus, dar merge. Cu câteva mii de euro îţi iei maşină, nu glumă. E mai greu când trebuie să faci vreo depăşire, căci treci tot autovehiculul pe contrasens ca să poţi vedea dacă din sens contrar vine un alt autovehicul. Dar, dacă îţi iei un copilot de încredere ca să te ghideze, problema este rezolvată", ne-a povestit Daniel, în vârstă de 30 de ani. Şi-a luat maşina din Anglia acum vreo patru ani şi recunoaşte că la început i-a fost destul de greu să se adapteze la traficul de la noi. "Trebuie să recunosc că m-a încântat preţul, mult mai accesibil. Vreo 3.000 de euro. Am fost avertizat că sunt destul de periculos de condus, dar am încercat să mă încadrez în banii strânşi."

×
Subiecte în articol: observator