x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Am ramas doar cu lucrusoarele"

"Am ramas doar cu lucrusoarele"

11 Feb 2004   •   00:00

Mai multe familii din Romania se plang ca dosarele lor de adoptie au fost respinse in favoarea celor din Occident.

Disperare, lacrimi si multa durere se poate citi pe fata Dumitrei Manta. Dupa ce a batut la mai multe usi pentru a cere o mana de ajutor, femeia s-a convins ca numai printr-o minune dumnezeiasca isi mai pot recapata copilul.
Asistent maternal de profesie, Dumitra Manta a luat in ingrijire o fetita de la Centrul de Plasament "Sfanta Maria "din Calarasi, iar ulterior a vrut s-o adopte. Din acel moment a inceput calvarul.
"Pe 20 octombrie 2002 am depus cererea de adoptie. Am primit toate avizele de la comisia care a analizat cazul. Totul a fost in regula pana cand a aparut o alta cerere de adoptie de la o familie din Israel. Cererea a fost depusa cu trei zile mai tarziu decat a mea. Totusi au castigat. Sunt convinsa ca au dat bani multi pentru a-mi lua copilul. Au venit de la centru si mi-au spus ca-mi vor lua fata. Nu-mi venea sa cred ca se poate intampla asa ceva. Nu suntem o familie de bogati, dar sunt in stare sa-mi dau si viata pentru acest copil", povesteste femeia cu lacrimi in ochi.

"M-am simtit jignita"
Lucrurile s-au petrecut destul de repede. Dosarul de adoptie a ajuns la Tribunalul din Calarasi, iar instanta a decis ca fetita sa fie incredintata familiei din Israel.
Cea mai grea zi a fost cea in care femeia a strans-o in brate pentru ultima oara pe Luminita.
"Am cazut in genunchi in fata masinii si i-am implorat sa nu plece cu ea. S-au purtat foarte urat cu mine. M-am simtit jignita. N-am mai ramas decat cu lucrusoarele ei, la care ma uit in fiecare seara inainte sa dorm."

Cerere de adoptie, intarziata
Vali Botezatu, subsecretar de stat in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului (ANPC), ne-a spus ca in acest caz instanta a fost cea care a decis. "Asistentul maternal a depus cererea de adoptie prea tarziu. Noi nu mai puteam sa tinem dosarul. Trebuia sa-l dam in instanta. La tribunal s-a hotarat ca fetita sa fie adoptata de o familie din Israel", a declarat secretarul ANPC.

"Premierul face selectia"
Aurel Lascu, secretarul general al Consiliului Judetean Calarasi, nu considera ca s-a facut nici un fel de ilegalitate. Chiar daca adoptiile internationale erau interzise, exista totusi o ordonanta de urgenta care permite acest lucru, fiind vorba de situatii exceptionale. "Noi nu ne pronuntam. Numai instanta. De fapt, primul-ministru, Adrian Nastase, trebuie sa raspunda pentru acest lucru. El face selectia", a declarat secretarul Consiliului Judetean Calarasi.

Discutii private
Elena Copcealan, la randul ei asistent maternal, a vrut s-o infieze, tot de la Centrul "Sfanta Maria", pe Catalina Oprea in varsta de 3 ani. N-a avut nici ea mai mult succes, iar in final Catalina a ajuns in Spania. Profitand de faptul ca raportorul Parlamentului European pentru Romania se afla in tara, Elena a reusit in urma cu doua zile sa discute, pret de cateva minute, cu Emma Nicholson. Intalnirea privata a avut loc la Hotelul Hilton. Femeia i-a spus Emmei Nicholson tot ce avea pe suflet si a rugat-o sa-i aduca fata inapoi.
MONICA ANDREI

×
Subiecte în articol: observator